Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150901/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svetove-valky-i-150901.jpg 4 449 57

Podtitul: V zázemí. První část slavné humoristické knihy Jaroslava Haška. Světově proslulý román klasika českého humoru je satirou na nespravedlivou válku, do níž byly vehnány národy zkorumpované rakousko-uherské monarchie.

Přidat komentář

Petr874
31.03.2024 3 z 5

Na základě dobré kritiky od ostatních jsem se rozhodl Švejka přečíst.
A ono to ve finále nebylo až tak špatný. Několikrát jsem se zasmál a zajímavo mě, jak se to celé bude vyvíjet.
Ale... na druhou stranu to bylo místy až moc suchý a to věčné Švejkovo vypravování (a tím pádem odvracení děje někam jinam) mě moc netěšilo a nudilo.
Pomalu jsem si připadal jako u Shakespeara, jak se to všechno, za mě, uměle natahovalo.
Ale určitě se ještě podívám na zfilmovanou verzi a zkusím to porovnat.
Jinak zajímavé, až kam se dostal.

Johny_H.
30.03.2024

Tak nevím jak tuto knihu hodnotit a asi ji ani hodnotit nebudu. Vypůjčil jsem si celé vydání 1-4 z knihovny a Švejka jako postavu nebo film mám moc rád. Nic méně čist to bylo opravdu peklo. Kombinace sem tam s němčinou má určitě své s dobou kdy to bylo psané, ale dnes to číst není nic moc když neumíte německy. Po 50 stránkách jsem to vzdal jelikož sice vtipné odbočky Švejka se po pár stránkách stávaly spíše otravné a prodlužování příběhu. Nakonec jsem doposlechl první díl a to pomocí audio knihy kde to šlo vydržet a audio kniha by byla tak na 3 až 4 /5 a film 5/5 ale kniha sotva 1,5/5. Tak do přečtených dávám první díl a raději nehodnotím hvězdičkami.


Naďa2411
16.01.2024 5 z 5

S knihou jsem se seznámila již na základní škole, na střední se stala povinnou četbou, nyní připomenuto v aknize. Kdo by neznal Haškova "úředního blba" se Švejkovou známou větou "Poslušně hlásím..." Líbivé, čtivé, nezapomenutelné....

vendy246
18.12.2023 4 z 5

Taknějak vše, co je ve filmu... Kniha obsahuje dost vojenských termínů a německých vět, kterým už dnes běžný čtenář nerozumí. Jinak opravdu nadčasové dílo. Jen stále nevím, co si to tom myslet a jestli se mi to líbí. Kritika společnosti, církve, armády a monarchie. Všechno je jinak než by mělo být. Do toho psychopat Švejk (absolutně bez emocí), kterýmu se vyplatí být milej a blbej a vším tak nějak proplouvat. Vlasně odpudivé, ale námět geniální.

RonnieSmithx
14.11.2023 3 z 5

Ačkoliv mne to samotnou mrzí, dílu dávám pouze tři hvězdičky. Kniha začala velmi slibně, ale bohužel když se na scéně objevil polní kurátor, tak má pozornost byla těkavější a těkavější. Ke konci díla se mi při čtení zase vrátila veselá nálada a Švejk mě rozesmál. Poslušně hlásím, že jdu spát.

cziss
16.10.2023 5 z 5

Vždy ve mě rezonovalo, že Haškův Švejk je humoristický román. Po přečtení můžu prohlásit, že je to jen pouze jedna vrstva tohoto díla, které by se jistě dalo nazvat národním pokladem. Hašek se totiž často čtenáře snaží pobavit absurditou tehdejší doby a tehdejšího zřízení. Z dnešního pohledu je až nepochopitelné, kolik tehdy v lidech bylo hlouposti či krutosti a že tito lidé měli veřejné funkce nebo byli třeba lékaři. Konec rakousko-uherské monarchie byla jistě zvláštní doba a díky Haškovi do ní můžeme trošku nakouknout.

Janadvorackova
12.10.2023 5 z 5

Poslušně hlásím, je to vtipný :).

Lele61
02.10.2023 5 z 5

Tato Haškova knížka se už stala klasikou, která postupem let vůbec nestárne a stále baví čtenáře svým osobitým druhem humoru. Samotná postava Švejka je prostě jedinečná a nezaměnitelná. Dalším obrovským plusem knížky jsou perfektní ilustrace Josefa Lady. Nelze než doporučit k přečtení.

Kopta
09.07.2023 5 z 5

Absolutní klasika. Humor mi přesně sedí a je zcela trefený na mě. Je fakt, že občas už trochu na sílu, ale hodně minimálně. Za mě úžas a kniha, která pro mě konečně měla po dlouhé době tempo a výdrž.

martin4950
25.11.2022 5 z 5

Opravdu mi sedí tento druh yumoru. Překrásná komedie z období Rakousko-Uherska a těším se až si přečtu další díly.

jan.para
13.09.2022 3 z 5

Jedna z nejslavnějších knih naší historie. Měl jsem problémy se do ní pročíst, ale nakonec jsem to zvládnul. Jaroslav Hašek zemřel během tvorby této knihy a na jejím konci je vidět, že jí dopisoval někdo jiný.

Clivicus
09.09.2022 5 z 5

Kam se hrabou dnešní memy, když máme tohle!?
Opravdu nechápu jak se kus hospodského dobrodružství přiblblého vojáka padělajícího psí rodokmeny tak často četl a stále čte (a číst bude, za to dám ruku do ohně). To samo o osobě svědčí, že náš Švejk je jedinečný.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Klasika, která nestárne a stále baví.

Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Klasika české literatury a dle mě i povinná četba na základních či středních školách.

lernami
06.08.2022 5 z 5

Myslela jsem, že Švejk nebude čtivý a do četby se budu muset přemáhat. O to víc mě překvapilo, jak snadno se kniha četla a že jsem si ji vlastně moc užila.

Za mě je Švejk geniální, svou “blbostí”dokázal pokaždé dokonale rozhodit své okolí a čtenáři si tak díky tomu mohli ještě více užít rozličných charakterů tehdejších autorit.

Kniha určitě stojí za přečtení.

Galadwen
07.06.2022 2 z 5

Já a páně Haškův humor se dokonale míjíme. Pro doplnění vzdělání mi jeden díl stačí víc než bohatě a vracet se k němu nebudu.

cvpython
20.02.2022 5 z 5

Tento romám má jak své skalní příznivce, tak i naopak odpůrce. Řekl bych, že je to 50 na 50%. Já tuto knihu četl několikrát a vždy jsem se skvěle pobavil. Doporučuji všem.....i zarputilým

EliskaD
12.02.2022 1 z 5

Této knize jsem se vždy vyhýbala stejně jako filmovému zpracování. A mé tušení nezklamalo. Knihu někde ve třetině odkládám nedotčenou. Vůbec mě to nebavilo, a to zejména proto, že období Rakousko-Uherska není zkrátka nic pro mě. Ani ten mnohokrát vzpomínaný humor a ironii jsem v knize nenalezla. Říkala jsem si, že tato kniha bude ta pravá výzva, ale ne, tohle prostě nedám a vzdávám se.

Prateri
31.01.2022 4 z 5

Kniha, která mě nikdy nepřitahovala. Byla odsouzená k tomu, že ji nikdy nepřečtu. Až jeden z bodů čtenářské výzvy mě vybídl, abych se podívala do své knihovny na Švejka. No, tak jo - jsem si řekla - ale když se mi nebude líbit, tak s ním skončím. Co vám budu povídat - i spát jsem s ním chodila. Tolik ironie nad nesmyslností války v podání vojáka Švejka, jeho příkladů ze života, vše ošetřené před průšvihem jeho dobráckýma očima a značkou blba - to je skvost, který se musí hledat mezi řádky, ale je tam.

Zidanek
29.10.2021 4 z 5

"Jeden z nejoblíbenějších/nejobligátnějších vánočních filmů, a ty si nečetl filmovou předlohu?" To se mi honilo hlavou a zároveň to sloužilo jako motivace před přečtením této knihy.
Musím říct, že film místy dost citoval z knihy, což nebylo určitě na škodu, člověk si tak promítne vtipné momenty. Na druhou stranu to ve mě vyvolalo pocit, že ten balast kolem, který se ve filmu neobjevil, byl jen takovým zbytečným doplněním na počtu stránek knihy. Do dalších dílů už se pouštět nehodlám, zřejmě kvůli zhlédnutí filmu nejsem schopný docenit tu pravou kvalitu knihy.