Osudy dobrého vojáka Švejka I/II

Osudy dobrého vojáka Švejka I/II https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161534/osudy-dobreho-vojaka-svejka-i-ii-UjV-161534.png 4 300 45

Přidat komentář

wimpzk
28.02.2024 5 z 5

Dobrý voják Švejk. Kdo by ho v našich luzích a hájích neznal!? Ale pozor, je postava Švejka skutečně všeobecně známa z její původní, tedy knižní podoby? Obávám se, že nikoli. Daleko známější a tedy i citovanější je Švejk z jeho filmového dvoudílného zpracování z 50. let, a proto pokud dnes člověk znalý knihy vede diskuzi o Švejkovi, musí počítat s tím, že druhá strana zná ponejvíce jen filmové zpracování. Nechám stranou, nakolik je toto zpracování filmařsky zdařilé, ale myslím, že snese srovnání s knižní předlohou a určitě mu ostudu nedělá. Musí se samozřejmě počítat s jistou dějovou redukcí, tak jako i s méně prokreslenými jednotlivými postavami, ale celkové vyznění filmu, jeho nálada a především herecké ztvárnění postav není v rozporu s knihou.

A jaká je tedy kniha, resp. první dva díly? Jedním slovem dokonalá. Původně jsem zde vypisoval, co vše mě na knize zaujalo, ale bylo by to psaní na několik stránek a já nechci nudit. Zvlášť, když se jedná o humoristické dílo. Hašek uměl psát, jeho čeština je excelentní. Vykreslení děje, charakteristika postav, tragikomické situace, Švejk balancující na hraně geniality a idiotství, to vše tak sedí pohromadě a tvoří kompaktní celek, že je až k nevíře, že Hašek psal vše z první ruky, nedělal si žádné poznámky či rešerše. A co dělá tuto knihu nesmrtelnou a jednu z nejpřekládanějších v moderní české literatuře? Myslím, že především fakt, že Hašek popsal poměry vládnoucí v C.K. armádě v době I. Světové války takovým způsobem, že je lze aplikovat na jakoukoli armádu, resp. na jakýkoli válečný konflikt a tím je tato kniha nadčasová.

Závěrem musím přiznat, že jsem se se Švejkem v knižní podobě poprvé setkal již na gymnáziu. Tehdy to byla více méně povinná četba, ačkoli naše moudrá češtinářka nám dala vybrat z několika knih, takže jsme si v rámci možností mohli knihu zvolit. Znal jsem tehdy již oba filmy s Hrušínským, ale když jsem se začetl do knížky, chvílemi jsem se přistihl, jak se nahlas a srdečně směju. To se mi nyní již nestalo, ale rozhodně mě i dnes mnohé situace z knihy velmi bavily a žasl jsem, jak si Hašek dokázal dělat legraci snad úplně ze všeho.

1Cannis
17.02.2024 5 z 5

Švejk je prostě klasika, vůbec netuším, kolikrát jsem se k ní vrátil. Mám Haška díky jeho psaní v oblibě. Nejen Švejk, napsal i spoustu povídek. Za mě jedinečné. Mám naposloucháno i jako audioknihu s panem Werichem.


MatesMatesak
29.09.2023 4 z 5

1. díl je úžasné, vtipné a čtivé dílo snad i bez chyb
2. díl mi dal zabrat a nakonec jsem posledních 30 stránek přeskočil, protože jsem se ztratil v ději (pokud tam nějaký děj byl) a nebavilo mě číst si pořád historky vyprávěné postavami.

Hani77
09.09.2023 4 z 5

První díl a začátek druhého byly skvělé. Pak už to začalo být trochu rozvláčné.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Za mě nejlepší česká kniha vůbec. Zřejmě ale není pro každého. Nejvíc ji ocení ti, kdo byli na vojně.

sajanka
19.07.2023 5 z 5

Oblíbená.

janulka1310
23.05.2023 4 z 5

Knihu mám už roky v knihovně, ale až letos jsem se k ní konečně odhodlala. Od začátku mi před očima vyskakoval obličej pana Hrušínského a musím říct, že už po pár kapitolách mě ta postava šíleně rozčilovala :D První díl mě bavil, byla to taková ta švejkovská klasika, ale stačil mi k tomu, abych si udělala obrázek o celém díle. Druhý díl jsem dočetla už jenom proto, ať mám hotovo. Už mě to tolik nebavilo a vlastně to bylo pořád o tom samém... Takže 2 díly přečteny, jeden díl zkouknut a tímto bych to považovala pro mě za uzavřené :)

Radka1911
12.05.2023 4 z 5

Švejk je dlouholetá stálice v mé knihovně. Obsáhlá kniha, přečtená opakovaně několikrát.

Karabach
10.03.2023 4 z 5

Knihu jsem četl až po několikátém zhlédnutí báječného filmu, takže jsem byl ovlivněn. První díl knihy je zábavný, příběhy jsou ještě nenucené. V druhém díle se již moc opakuje jak Švejk znal támhle někoho z Prahy nebo odkudkoliv a ten udělal to a to a tam a tam. Stejně jsem si příběh užil. Na 3 a 4 díl se zatím necítím.
Ve své době to musel být opravdový groteskní hit.
Nejvtipnější pasáž mi přišla, kdy Švejk začal v nemocnici zjišťovat, že ho začíná přecházet revma a jak se nechal odvést na vojnu na vozíčku jako pořádný simulant a lazar starou pomocnicí a tím se dostal do novin. Už vidím jak by to v dnešní době fungovalo úplně stejně.

Kiu
15.02.2023 3 z 5

Dostávala jsem se k této knize dlouho. Kniha je zajímavá, ale prokousat se některými částmi je teda nadlidský úkol. Na druhou stranu jsem se často zasmála a donutila mě přemýšlet. Z knihy mám rozporuplné pocity, ale jsem velmi ráda, že jsem si knihu přečetla a půjdu přelouskat i další díly.

Leona333
20.10.2022 5 z 5

,,Hašek jako jeden z prvních poukázal na to, že publicistické slovo nemá žádnou hodnotu a využívá se jen k podpoře stávajícího režimu."
Radko Pytlík

Kreténský idiot! Blbec! Hovado! Tak tím vším je častována hlavní postava tohoto románu od Jaroslava Haška.
Švejk nás skrze jeho lidský, někdy až geniálně stupidní pohled na danou věc..., vezme sebou do časů rozpadající se jedné monarchie..., i počátku 1. světové války.
Haškův humor je zábavný, tragikomický, lehce ironicky kousavý. Nutí čtenáře k zamyšlení...
Nezbývá než panu autorovi moc poděkovat za to, že pro nás čtenáře vytvořil takové dílo, které nám závidí literatury celého světa...

jan.para
13.09.2022 2 z 5

Jedna z nejslavnějších knih naší historie. Měl jsem problémy se do ní pročíst, ale nakonec jsem to zvládnul. Jaroslav Hašek zemřel během tvorby této knihy a na jejím konci je vidět, že jí dopisoval někdo jiný.

Marmarek
07.05.2022 4 z 5

Tak konečně mám přečtenou tuhle klasiku. Možná pořád dokola to samé, ale znám lidi, kteří to čtou namátkou vždy kousek na jakékoli stránce, takže k tomu to sedí. Místy vlastně i trochu děsivé svou apatií k různým brutalitám, ale i skvělá satira a humor. Díky všemožnému slangu pro dnešního člověka možná i trochu oříšek :)

Lastodont
13.04.2022 5 z 5

Výborná knížka a čím jsem starší, tím víc jsou ty absurdní postavy uvěřitelnější (jejich způsob myšlení). A to včetně feldkuráta Katze (v Polsku zaujímá katolická církev stále pozici státního náboženství jako u nás za mocnářství a jeden polský arcibiskup má přezdívku "Flaška").
Nicméně čím mladší generace, tím hůř se jí to bude číst, protože už nebudou znát žádné reálie z dob Rakouska a světové války (už jim ani dědeček nebude moci vyprávět, jak bojoval v Itálii nebo na ruské frontě) a také z našeho obecného jazyka vymizela řada germanismů. A převyprávět Švejka asi nepůjde.

jerisno
06.02.2022 5 z 5

Haškova Švejka jsem začal číst v době mojí aktivní vojenské služby. Už jsem znal filmové zpracování, kterému se v televizi uniknout nedalo a určitě lehce ovlivnilo i moje vnímání této knihy. Vojna se dala přečkat určitě i bez Švejka, ale mně četba docela pomáhala (zvedala mi "ducha"). Byl jsem někdy dost překvapen, kolik tehdejších absurdních vojenských situací a příhod, se podobalo těm Švejkovým. Jeho příběhy (i přes nepříliš vstřícné a podnětné prostředí) mě velmi pobavily i poučily.

ivoiro
01.02.2022 5 z 5

Po dlouhých letech jsem si opět přečetl tenhle klenot. Zkrátka - bavil jsem se úžasně.

peeetta
30.01.2022 4 z 5

Dlouho jsem se chystala přečíst si tuto knihu. Vždy jsem viděla jen část filmu a chtěla jsem si nejprve přečíst psanou podobu. Konečně jsem se k tomu dostala. Četlo se mi velmi dobře, Švejk mě zatáhl do děje. Jediné, co se mi nelíbilo, bylo hodně vět v němčině, které nerozumím, proto jsem je rovnou přeskakovala.

Jana283
18.11.2020 4 z 5

Tak jsem si to přečetla, abych pochopila, co na tom ty mužský mají a uměla reagovat na jimi hojně používané hlášky. Myslím, že spoustu věcí nemohu jako ženská, která neprošla kusem vojenského života, pochopit. Na druhou stranu - blbost a byrokracie bují všude. Myslím, že způsob, jak se s tím vyrovnat je jediný - humor. Koneckonců Hašek v tom není sám (Jak jsem vyhrál válku, Hlava 22...). Ilustrace pana Lady dávají knize další půvabný rozměr. Myslím, že je to česká klasika, kterou by měl přečíst každý, ať už se mu bude líbit nebo ne....

zanetkov77
10.07.2020 2 z 5

Dočteno do poloviny druhého dílu, potom už jsem vzdala snahu se s tím dál trápit. Mám ráda klasiky, mám ráda kvalitní literaturu a tohle je asi první taková knížka, která mě neoslovila. Neupírám Osudům jisté kvality, neupírám jim ani vtipnost. Ale. První díl by bohatě stačil. Nevím, jestli si od Haška ještě někdy něco přečtu, celkově mi humoristický žánr příliš nesedí.
Když si nějakým dílem nejsem jistá, většinou mně pomohou studie a kritiky, které mi nabídnou širší pohled, ale u Švejka mě nakonec nepřesvědčily ani ty. Dokážu vzhledem k době pochopit, že se jeho dílo proslavilo a dostalo se natolik do nejen kulturního povědomí, že má své vděčné publikum i dnes; ono i z toho důvodu, tj. aby se lidem líbilo, bylo v první řadě napsáno. Já si odbyla, že ho jako bohemistka mám (aspoň částečně) přečteného, ale tím s Haškem asi končím.

Jen_procházím
29.05.2020 5 z 5

Jak jinak bych měl asi hodnotit. Kniha i film mají v naší rodině kultovní status v celé mužské linii, stejně jako Král Krysa.