Osudy a příhody stréčka Matěje Křópala a Jozéfka Melhobe

Osudy a příhody stréčka Matěje Křópala a Jozéfka Melhobe https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246834/bmid_osudy-a-prihody-strecka-mateje-krop-SDv-246834.jpg 5 2 1

Knižní zpracování poválečného rozhlasového seriálu z Hané s využítím krásného hanáckého nářečí a komických příhod obou aktérů.

Přidat komentář

hanzmb
08.09.2020 5 z 5

Stréček Křópal je tak známé jméno, že jsem neodolal, a když se na netu objevila tato publikace, musel jsem si ji hned přečíst, abych se konečně dozvěděl, o co přesně se jedná. Jde o fiktivní postavy ztvárňované od 20.let minulého století brněnskými herci a zpěváky bratry Šindlerovými. Tato vystoupení se postupně dostala do rozhlasu a i si zahráli menší role v několika filmech. Vrcholem pak byla revue Z Brna do Brna pod režií Oldřicha Nového, která se dočkala více jak 100 repríz. V této knize se autor pokouší (jak sám uvádí v závěru) vysvětlit původ těchto fiktivních postav. Takže kniha je poválečná, ale seriál předválečný. Po roce 1948 by určitě už nic podobného nepovolili. Kniha je to fantastická, už vzhledem k tomu, že se jedná asi o jediné dílo autora. Plná humoru a nádherného lidství, kterým se prolíná láska k Hané a úcta k lidem, kteří zde hospodaří. Až budete mít splín neváhejte. Stačí pár kapitol. Autor bude určitě Hanák, tohle by "cizinec - třeba Brňák" napsat nedokázal. Pokud má kniha nějaké slabší místo, tak v závěru, kdy hrdinové opouští Hanou a jedou do Brna do rozhlasu. Mimo své teritorium už autor sklouzává moc do zesměšňující grotesky.
Břóchovany jsou fiktivní obec, někdy se hovoří o Cholině, ale odtamtud jen pocházeli bří Šindlerové. Vzhledem k tomu, že postavy jezdily na dráhu do Senice, ale policajt chodil z Kostelce, lze to umístit někam jihovýchodně od Náměšti na Hané.

Autorovy další knížky

1946  100%Osudy a příhody stréčka Matěje Křópala a Jozéfka Melhobe
1943  0%Noví lidé

Kniha Osudy a příhody stréčka Matěje Křópala a Jozéfka Melhobe je v

Přečtených2x
Knihotéce4x
Chci si koupit1x