Osudová léta

Osudová léta https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456389/bmid_osudova-leta-ZqI-456389.jpg 4 269 65

Wiesbaden, rok 1951 Kavárnu U Anděla čekají bouřlivé časy. Hned vedle tradiční kavárny rodiny Kochových vzbudí pozornost jeden konkurent se smyslem pro modernost. Zatímco se Hilda Kochová zoufale snaží přesvědčit své rodiče o tom, že je třeba kavárnu modernizovat, je ohrožena i její těžce vydobytá láska. Se štěstím obou jejích bratrů to není o nic lepší: Wilhelm, obdivovaný ženami, se zaplétá do povrchních milostných hrátek, přičemž jeho srdce touží po ženě, která je pro něho nedosažitelná. A jeho starší bratr August se navíc po svém návratu z ruského válečného zajetí zamiluje do mladé Rusky, aniž tuší, že jeho volba hrozí rozštěpit rodinu… Druhý díl strhujícího příběhu jedné kavárenské dynastie v proměnách 20. století... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Schicksalhafte Jahre , 2019


více info...

Přidat komentář

tabaluga
29.03.2024 4 z 5

Další osudy rozvětvené rodiny. Velmi mnoho postav a popravdě nevím jestli jsem měla nějakou oblíbenou. Líbila se mi dějová linka Světlany.

kaja77
23.03.2024 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem první díl knihy četla před rokem a půl, tak jsem si z počátku horko těžko vzpomínala na postavy. Nakonec jsem to přečetla, ale cosi tomu chybělo a mnohé tomu nadbývalo :) Přišlo mi škoda, že autorka víc nerozvinula onu Světlaninu linku a její návrat ze Smolenska apod. Ale jo, celkově je to příjemné relaxační čtení


Ludmila91
17.03.2024 3 z 5

Za mě i druhý díl zklamání, nedocetla jsem a do třetího se již pouštět nebudu. Časový odskok od prvního dílu, mnoho postav, roztahane a dej pomalý

Dudlík08
22.11.2023 4 z 5

Druhý díl a byl stejně skvělý jako první díl. Knihu beru jako odpočinkovou četbu od detektivek a opravdu to odpočinek byl :) Člověk se vžije do roku 1951 a řeší úplně jiné starosti - připojení pevné linky, volání jen z určitých míst (pošta), minimum automobilů atd. To už v dnešní době nikdo nezná a je hezké si zavzpomínat, že internet a mobilní telefony nebyly samozřejmostí.

martinkaLLL
23.09.2023 5 z 5

Za mě super pokračování. Opět jsem začátek trochu tápala u postav, protože už je to dlouhá doba co jsem četla 1. díl, ale stejně super. A hned se pouštím do posledního dílu. Jsem zvědavá, jak bude pokračovat děj. Je tam spousta nevyřešeného.

kamatika
30.08.2023

Krásná kniha, která se mi hezky četla. Moc knih o tom, jak se žilo v poválečném Německu neznám. Byl to zajímavý pohled do historie. Zase jsem si rozšířila obzory.0

astroweb
24.07.2023 4 z 5

S přestávkami, ale i tak jsem byl hodně spokojený, od posledního dílu si dám chvíli pauzu.

mariva
19.07.2023 4 z 5

Dobré pokračování románu, vztahy se zajímavě proplétají a kavárna i přes problémy s konkurencí stále přežívá...

Janča1532
10.07.2023 5 z 5

Další díl,velmi pěkné čtení.Hilda bere kavárnu do svých rukou,chce modernizovat.Rodiče jako starší,který sou zvyklé na to jejich se brání.Na scénu přichází synové z válečného zajetí a Světlana vracející se do Ruska s malým Míšou,kterýho má s německým důstojníkem.V Rusku není přijatá,proto utíká do Německa za lepším životem.Jdu na poslední díl.

marli58
23.05.2023 4 z 5

Příběh rodiny a jejich kavárny. Zajímavé pokračování, které nám dá nahlédnout do poválečného vývoje v Německu. Jsem zvědavá na závěr trilogie.

petrulkaa
22.01.2023 5 z 5

Nádhera. Vůbec jsem se od rušného života v kavárně nemohla odpoutat a moc se těším na další díl. Spisovatelka je opravdu skvělá vypravěčka a tento díl se jí stejně, jako ten první moc povedl. V příběhu opět nechyběla dramatičnost, láska, rodinná i partnerská soudružnost, odvážná podnikavost, síla rodinného pouta, víra v lepší časy........, ale ani nenávist, zloba, násilnost, nevěra......Prostě zajímavý příběh od začátku až do konce.

Johanka1956
28.12.2022 3 z 5

Tak tady asi zklamání. Čekala jsem po prvním dílu asi víc. Chvílemi zdlouhavé, nezábavné, stálé rozepře Hildy a rodičů, kteří se brání modernizovat. Zajímavě se vyvíjí postoj německé rodiny k Rusům, poté co byl jejich syn v ruském zajetí a nakonec se po návratu zamiloval do mladé Rusky s malým synem. No uvidíme co poslední díl.

mia.com
18.12.2022 4 z 5

Moc hezké pokračování této rodinné ságy. Postavy i příběh mě stále moc baví a těším se na poslední díl. Jen je možná škoda, že příběh po prvním díle poskočil o 6 let. Klidně to mohlo pokračovat tam, kde to skončilo.

sgjoli
20.11.2022

Očividně půjdu svým hodnocením dost proti proudu, ale to se hold nedá nic dělat, no... Do knihy jsem se pustila dost brzy po dočtení prvního dílu trilogie. A musím říct, že jsem se dost rychle přistihla, že se u tohoto pokračování série prostě nudím. Čím víc čtu, tím víc se do čtení musím nutit a cítím potřebu přeskakovat, což prostě není dobře. A to jsem se u této knihy dostala pouze k cca sté straně.
Už u toho prvního dílu jsem měla pocit, že jsou postavy a jejich osudy pro mne podány poněkud ploše. A tady jsem nějak necítila žádný posun. Ano, životy postav pokračují sice dál a něco se jim v životech udává. Ale postavy samotné vnitřně dost stagnují a nijak zvláště se charakterově neposouvají. Měla jsem s tím problém v první knize a nějak ani z druhého dílu bohužel necítím, že by se to v tomhle zlepšovalo.
Do příběhu nám navíc vstupují postavy nové, což samo o sobě by nevadilo a mohlo by to znamenat svěží vítr. Ale tady to jako závan svěžího větru a nového směru úplně nevnímám. Nové postavy byly pro mne osobně stejně zabředlé jako ty původní. Snadno zaměnitelné a zapomenutelné. A mrzí mne to.
Kavárenské prostředí v knihách mám obecně ráda a tady si toho člověk užije až až, včetně prostředí uměleckého, ale bohužel to prostě někdy nestačí. Já se prostě začala nudit, no... Po sto stranách jsem tuto knihu odložila jako nedočtenou...

Alexxxka
03.11.2022 4 z 5

Je to takové pohodové čtení.Moc se mi libi styl psaní, postavy jsou moc hezky vykreslené. Jsem moc zvědavá na poslední díl.

bábuška
26.10.2022 5 z 5

I druhá část trilogie mě velice zaujala, dcera Hilda by ráda zvedla popularitu rodinné kavárny, ale chybí suroviny, i její rodiče mají obavu se získáváním nedostatku mouky, cukru, másla, na černém trhu. Lístkový systém je nedostatečný, ale rodina se pere s osudem jak to jen jde. I život mladé Židovky Julie, která byla v podkroví domu po celou dobu války ukrytá, si mohla vydechnout, dokonce se vrátila ke své práci v Městském divadle. Synové i otec se vrátili ze zajetí a příběhy se rozvíjejí dál. I tato druhá část knihy je velice zajímavá, stojí za to, ji číst.

Anavi8912
10.10.2022 5 z 5

Super čtení. Pokračování barvitých osudů jedné německé rodiny a jejich přátel v poválečném období. Autorka zajímavě líčí nejen prostředí rodinné kavárny, která prochází rekonstrukcí, ale i vztahy mezi jednotlivými postavami a jejich další osud. Už se těším na závěrečný díl této trilogie.

VeruFreckles
17.09.2022 3 z 5

Mrzí mě to, ale druhý díl byl nudný. Rozplizlé příběhy s očekávaným dějem a nic moc pointami. Další díl mám doma, ale čtení určitě proložím něčím jiným. Škoda. Po prvním dílu jsem čekala víc.

Ivanule
26.08.2022 5 z 5

Tento další díl jsem četla od prvního poměrně po delší době, takže už jsem si první díl pamatovala více v matných vzpomínkách a tudíš mi vyhovovalo, že tam bylo i připomenuto,co se tak nějak v tom prvním díle událo. Jinak druhý díl plynul celkem dobře, nebyli tam nějaké prostoje v dějích, líbilo se mi to :)

Bedřich63
29.05.2022 3 z 5

V tomto druhém dílu se mi děj zdál méně zajímavý, více roztahaný a hodně pomalý oproti předchozímu dílu. V prvním válečném dílu bylo také podle mě více pozitivních věcí a emocí. Tady 6 let po válce jakoby nebylo co prožívat, z čeho se radovat. Tato kniha na mě působila docela pesimisticky. Vztahy hlavních postav procházejí nejrůznějšími minikrizemi, aspoň v jejich hlavách. Takže tady nejsem spokojený a 3. díl už číst nebudu.

Štítky knihy

pro ženy

Autorovy další knížky

Marie Lamballe (p)
německá, 1941
2017  75%Panský dům
2018  81%Panský dům a jeho dcery
2019  83%Zlaté časy
2020  83%Nová doba
2019  77%Hortenziová zahrada

Kniha Osudová léta je v

Právě čtených11x
Přečtených392x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených17x
Knihotéce256x
Chystám se číst168x
Chci si koupit60x
dalších seznamech7x