Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota.

Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota. https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31262/osudova-hora-nanga-parbat-bratrova-smrt-a-samota-31262.jpg 5 37 9

Osmitisícovka Nanga Parbat - místními obyvateli také nazývaná Král hor – má nejvyšší a nejpříkřejší ledovcovou stěnou světa - Rupálskou stěnu. Její zdolání se stalo ve 20. století neuskutečnitelným snem mnoha horolezců. Reinholdu a Güntheru Messnerovi se to podařilo v roce 1970, ale Günther při sestupu nebezpečnou Diamírskou stěnou zahynul. Tato tragická událost poznamenává celý další Reinholdův život, Nanga Parbat se pro něj stává osudovou horou, na níž prožil nejhlubší zoufalství a osamění a překročil hranici od života ke smrti a zpátky od smrti k životu. Strhující vyprávění světoznámého a dnes už legendárního horolezce o výpravách na Nanga Parbat, o boji s horou a sebou samým.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Brána
Originální název:

Der nackte Berg. Nanga Parbat – Bruder, Tod und Einsamkeit. , 2001


více info...

FraGyver
FraGyver
03.10.2021 5 z 5

Kdysi jsem tuto knihu dostal k Vánocům od jedné milé staré sousedky. Nevím, čím to je, ale kromě Potterovek je tohle moje nejčtenější kniha. Velmi poutavě napsáno, člověka to až přenese na zasněžené srázy Nangy. Strhující a dojemné vyprávění o dvou bratřích a jejich nemesis v podobě jedné z nejnebezepečnějších Himalájských osmitisícovek s hořkým koncem.
Podobné knihy prakticky nečtu, nejsou můj šálek kávy, ale tato mi uhranula. :)
P.S. Zfilmovaná verze knihy je taky super.

Ptah25
Ptah25
08.05.2017

Parádní kniha, tohle je prostě život, který nám přináší radosti i strasti a člověk je proti síle přírody jen slabým článkem! Myslím si, že Reinhold knihu napsal velmi věcně a upřímně, připojil i kritiku, které musel čelit. Jeho starost o bratra i následující boj o holý život, to vše co v knize popisuje mi přijde neskutečně přesvědčivé. Navíc v roce 2005 se objevily i skutečnosti, které tomu všemu co v knize popisuje dávají za pravdu. Ten závěr je z lidského hlediska docela smutný, skutečně věřím, že to je pravda - posuďte sami z Reinholdovy citace:
"Poprvé v životě jsem byl vydán na pospas domorodcům. Byl jsem úplně bezmocný! Už jsem nemohl ani jít. Oni to věděli a dali mi pocítit, že to vědí. Poprvé jsem zažil cizí lidi v situaci nejvyšší nouze. Mou důvěru v lidstvo to neposílilo."


konicekbily
konicekbily
29.02.2016 5 z 5

Rád bych se dostal k záznamu rozhovoru - kéž by existoval - mezi bratry na vrcholu, kdo první navrhl sestup jinou cestou, zda to bylo tak jak tvrdí Reinhold. Perfektní kniha!

HŠ
21.02.2015 5 z 5

Úžasná kniha, skvělý výkon.

Pavla Macková
Pavla Macková
27.02.2014 5 z 5

Při čtení jsem viděla všechno před sebou. Chvílemi mi šel mráz po zádech nejen z toho, co se odehrávalo, ale i z té popisované zimy. Krásné, ikdyž smutné čtení.

Moofy
Moofy
22.11.2013 5 z 5

Opravdu strhující čtení! Kniha Vám dovolí nahlédnout do drsného světa horolezců, ale zároveň je i Reinholdovou osobní "zpovědí" a vzpomínáním na události, které vedly ke Günterově smrti. Bratři se na vrcholcích Nanga Parbatu setkávají nejen s nevyzpytatelností počasí, zrádností osudové hory německých horolezců, přeceněním vlastních sil, ale zároveň i s intrikami mezi členy vlastní expedice. Messnerovo vyprávění mi dává smysl, až na jeden nebo dva momenty, kterým nerozumím, i když jsem o nich dlouze přemýšlela. Nedokážu pochopit, proč se v jednom okamžiku zachoval tak, jak se zachoval (a tím ani nemyslím rozhodnutí sestoupit dolů nezajištěnou cestou do Diamírského údolí). Po přečtení knihy si stojí za to vyhledat názory ostatních účastníků expedice... Přikláním se k Messnerově verzi, ale několik věcí mi tam tak úplně nehraje... Tak jako tak, skvělý příběh. Jen škoda tragického konce velkého sympaťáka Güntera!

david.petr
david.petr
02.06.2012 5 z 5

Vedle Everestu sólo je to jedna z nejlepších Messnerových knih, co jsem o něj četl. Je to dáno hlavně tím, že se jedná o nejtragičtější a "nejnapínavější" expedici, co Reinhold Messner absolvoval. Když ji po pár hodinách přečtete, budete se hned chtít sbalit a jet do Himaláje:).

Neo1tex
Neo1tex
19.12.2011 5 z 5

Vynikající kniha...

markeeta
markeeta
10.12.2011 5 z 5

Strhující příběh, který přečtete jedním dechem...absolvujete s Reinholdem Messnerem nebezpečný prvovýstup na Nanga Parbat, prožijete s ním jak pocit vítězství, tak poté i bolest z bratrovy smrti.

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

Reinhold Messner
italská, 1944
2003  95%Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota.
2016  77%Pád nebes
2000  84%Malloryho druhá smrt – Záhada Mount Everestu
1984  81%Everest – Výprava po nejzazší mez
2014  79%Žít a přežít

Kniha Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota. je v

Právě čtených2x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce14x
Chystám se číst39x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x