Komentáře knihy Muž z ostrova Lewis
Tahle kniha má zvláštní atmosféru, smutek i beznaděj, bývalý policista Fin se vrátí na ostrov kde vyrostl, znovu se potkává s lidmi, kteří v minulosti ovlivňovali jeho dětství a mládí a jak se říká, před minulostí neutečeš, řeší se vražda muže, nalezeného v rašelinovém hrobě, ovšem jak se případ rozkrývá, je zaangažován i Fin, jeho bývalá láska, která má starého dementního otce a jak se ukáže, vražda muže s ním a jeho neradostným dětstvím souvisí...knihu bych podruhé nečetla, i když na mne velmi zapůsobila, je hodně poznamenaná smutkem a těžkým osudem obyčejných lidí.
Kniha přečtena jedním dechem, z mého pohledu ještě lepší jak první díl. Různé časové lnky v knihách mi vyhovují a tady tomu nebylo jinak. U spousty knih co jsem četl už si ani nevybavím děj, ale pak jsou knihy, které můžu po letech popsat a tahle bude určitě jedna z nich.
Clivo ladená detektívka, ale taká vzťahová, dedinská. Všetko sa tu dozviete. Kto, s kým, kedy, prečo. Akože spal. Alebo sa povadil. Vraždil (alebo sa o to snažil) až v závere, dovtedy je fakt taká melancholická telenovela. Mne to sadlo. Rovnako ako v prvej časti May nádherne popísal nielen prostredie, aj ľudí. Ale ak hľadáte čisto profesionálne krimi, máte smolu.
Dala by som o hviezdičku viac, nebyť zaujatého a stereotypného popisu katolíckej cirkvi. Hodnotiť ešte aj jej charitatívne aktivity ako niečo čisto negatívne je v súčasnej próze už také tradičné. Ale asi by som chcela veľa, ak by som prosila ak nie o prehnane pozitívnu propagandu z druhej strany, tak aspoň o akú-takú snahu o realizmus ¯\_(ツ)_/¯.
Kniha je už staršího data vydání, ale přesto upozorňuji všechny další možné čtenáře.
NENÍ TO DETEKTIVKA!
Román je to ale vynikající.
Až klaustrofobická amosféra ostrovů, všechny ty postavy, charaktery, události a autorův dar popisu.
Dlouho jsem nečetl něco, co by mě tak vtáhlo do děje
Již druhé zklamání na knihou od P. Maye. To první bylo "Skála". A je to stejné - kdyby byla kniha nabízena v kategorii romány, tak by to asi bylo v pořádku. Ale je nabízena v kategorii detektivek, takže jako kupec očekávám detektivku. Jenže detektivka je to tak maximálně z 15ti %. Zbytek je román o životě v dané oblasti, o mezilidských vztazích a chování církve dané doby (po druhé sv.v. a léta 50tá) apod... Pro mne poučení - již nekoupím nic od P. Maye v kategorii detektivky.
Autory knih sama pro sebe dělím na pisálky, kteří vychrlí spousty jalových slov a vět a jejichž díla mi po přečtení rychle vyšumí z hlavy, a spisovatele, jejichž dílo mě zasáhne a donutí přemýšlet.
K těm patří Peter May.
Kolika způsoby lze popsat měnící se oblohu, její světlo, odraz na moři a písčitých plážích? Zuřivé, ledové a neúprosné moře? A déšť, mrholivý, bičující, nekonečný?
Příběh se pomalu posunuje vpřed, současnost se střídá s návraty do minulosti. Samotné finále bylo trochu slabší, ale to autorovi ráda odpustím.
Moc se mi to líbilo.
Ve finále hezky příběh, ale literární styl my úplně nesedne, těžkopádné čtení a orientace v příběhu. Podobně jako první díl.
Lepší než první díl. Jestli je to tím že už jsem si zvykla na styl psaní autora nebo známými postavami nevím, ale líbilo se.
Poslouchala jsem celou sérii. Na Hebridách jsem byla a tak jsem si představovala více barvitě místní přírodu, která je nádherná. Příběh se mi líbil.
Opravdu povedené pokračování prvního dílu. Zajímavé, napínavé a barvitě popsané, jako kdyby tam člověk byl. Poslouchala jsem audio v brilantním provedení Jiřího Dvořáka a byla s výsledným celkem hodně spokojená.
Ještě víc mě Skotsko přitahuje...
Jsem ráda, že jsem sérii objevila autor umí popsat nádherně přírodu a k tomu detektivní zápletka. Opět se něco dozvíme z minulosti a snad byl ještě o trošičku více zajímavější díl. Vřele doporučuji
Opět super kniha, ve které se tentokrát dozvídáme více o životě Marsailina tatínka a jeho dětství. Velmi jsem si užila hlavně literární putování po barvitě vykreslené krajině, ve které se příběh odehrává.
Po 3,5letech jsem se k této knize, opět audio, vrátila. Nádherný román.
Konec mě opět rozbrečel. Myšlenky a vzpomínky Joonyho v pomalém tempu čtení Jiřího Dvořáka mě vždy dostane.
Tuto 2.část trilogie hodnotím jako nejlepší.
Po Skále jsem se vrhla na pokračování a moc se mi líbilo. Napínavý příběh, který vás vtáhne do děje. Super
Už podruhé doposlechnuto a opět velké nadšení. Pan Jiří Dvořák svým krásným hlasem a přednesem knize dodává ještě větší šťávu. Ten neskutečně živý popis skotských ostrovů a Skotů samotných s jejich vřelou náturou, to je opravdu něco. Skotsko je má oblíbená destinace a Peter May ve mně vzbuzuje ještě větší chuť na další návštěvu i tohoto nehostinného koutu.
Příběh Fina a jeho (ne)přátel a minulosti se vyvíjí dál, a musím říct, že dost bere za srdce. Je v tom velká hloubka a člověku nezbývá než se zamýšlet i nad vlastním životem a osudem. Postupné odkrývání minulosti mě baví v každé knížce, ale tady snad ještě víc. Navíc je sympatické, že už známe spoustu postav z minulého dílu.
Moc jsem si to užila a vřele doporučuju. Pokochejte se jako já. :)
Druhý díl mě bavil o hvězdičku více než díl první.
Super čtení na dva večery.
Jdu na třetí díl :)
Jako snad každý bych chtěla navštívit Skotsko, očarovaná jeho nádhernou přírodou. Popis Petera Maye byl natolik barvitý, že mě z toho trochu vyléčil. Zima, déšť, ponuré počasí v každodenním životě, náročný úděl všech žijících na nejsevernějších ostrovech souostroví Hebrid.
Detektivka parádní, zápletka proplétající se životy několika generací. Minulost tady naprosto nečekaným způsobem ovlivní současnost.
Moc se mi kniha líbila a ráda si od autora něco dalšího přečtu.
Tenhle díl jsem si užila mnohem více než Skálu. Tady mi to sedlo všechno!! Propojení minulosti/přítomnosti mám v knížkách ráda. A samozřejmě bych si měla přečíst i třetí díl knihy..
Tato úžasná kniha známého spisovatele a citát na počátku z básně "Staří blázni" od Philipa Larkina, přesně vystihuje děj. Je to ten druh četby, kterou nelze odložit, kterou zkoumáte, ztotožňujete se s hrdinou a vlastně toužíte sám/a/ odhalit nevyhnutelné rozluštění. Dokonce vám není vůbec vzdálen způsob jednání, vyšetřování i pocitů, které jsou popsány. Popisy krajiny neruší, problémem ve vnímání nejsou ani různé dějové linie.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
| 2015 | Výjimeční lidé |
Externí recenze
- Pokračování románu Skála láká dál / František Cinger, Novinky.cz
- Lekce z historie Skotské Vysočiny / Green Magritte
- Peter May: Muž z ostrova Lewis (audioverze) / Hana Kubíková, blog ... na skok jinam ...

93 %
70 %

Fin dal výpověď na policii a vrátil se na ostrov, aby dal svůj život a starý dům rodičů do pořádku. Jenže minulost, tentokrát Marsailina otce, i když trpí demencí, zasáhne do jejich života v podobě dávno mrtvého chlapce, který na něj ukázal po porovnání DNA. A tak Fin musí rozkrýt případ, protože policie by mohla jít snazší cestičkou, nemusela by najít pravdu. Celý příběh je v hlavě otce, ale ten ho nedokáže odvyprávět, dozvídáme se ho postupně a s ním i možné myšlenky člověka ztrácejícího paměť a sám sebe. Tentokrát jsem si říkala, že jsem si měla vzít k ruce mapu, že i to by bylo zajímavé. Nevím, co se mi na téhle trilogii líbí víc, jestli příběh Fina nebo barvité vylíčení drsné přírody a těžkého života lidí v minulosti a možná ještě dnes. Hudební předěly a umění pana Maye a pana Dvořáka zvyšují hodnotu celého díla. Okamžitě se dávám do třetího dílu.