Muž z ostrova Lewis

Muž z ostrova Lewis https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240950/bmid_muz-z-ostrova-lewis-240950.jpg 5 1945 411

Ostrov Lewis série

< 2. díl >

V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise Presleyho na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století. Bývalý policejní detektiv Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Rozešel se s manželkou, s životem v Edinburghu i s kariérou u policie a nyní se snaží obnovit staré vztahy a opravit zchátralý dům po svých rodičích. Avšak poté, co testy DNA prokážou příbuzenský vztah těla z bažiny a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové, je Finovi jasné, že jeho návrat domů bude trochu rušnější, než čekal. Tormod Macdonald, dnes již starý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že je jedináček a že nemá žádné blízké příbuzné. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

The Lewis Man , 2012


více info...

Iva B.
Iva B.
13.03.2024 4 z 5

Tenhle díl jsem si užila mnohem více než Skálu. Tady mi to sedlo všechno!! Propojení minulosti/přítomnosti mám v knížkách ráda. A samozřejmě bych si měla přečíst i třetí díl knihy..

veverkaVv
veverkaVv
13.01.2024 3 z 5

Tato úžasná kniha známého spisovatele a citát na počátku z básně "Staří blázni" od Philipa Larkina, přesně vystihuje děj. Je to ten druh četby, kterou nelze odložit, kterou zkoumáte, ztotožňujete se s hrdinou a vlastně toužíte sám/a/ odhalit nevyhnutelné rozluštění. Dokonce vám není vůbec vzdálen způsob jednání, vyšetřování i pocitů, které jsou popsány. Popisy krajiny neruší, problémem ve vnímání nejsou ani různé dějové linie.


work
work
08.01.2024 4 z 5

Nekomplikovaná jednohubka, která si nehraje na bůhvíjaký thriller, a přitom vtáhne do děje popisy drsné krajiny v bohem zapomenutých Hebridách, kde se lidé každodenně rvou s počasím, půdou, i sami mezi sebou. Není divu, že na tomto kousku země jsou skoro všichni nějak s někým spřízněni. May na této premise rozehrává svůj příběh o ztraceném dětství, maskovaný jako detektivka. Souhlasím s ostatními, že od Skály je to posun k lepšímu.
Nemohu říci, že by se to četlo samo (tady je na vině spíš překladatel), ale na dva dny pod dekou je to příjemné čtení. Plusové body za moc pěkně zpracovaný přebal.

evask
evask
27.12.2023 5 z 5

Čte se moc dobře.

mfe
mfe
30.11.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha. Je vidět, že autor ostrovy miluje a vtahuje čtenáře do jejich atmosféry. Současně z knihy vyznívá smutek nad nelehkým životem obyvatel, zvláště dětí, v dobách ne zase tolik vzdálených.

rafan65
rafan65
27.11.2023 5 z 5

Druhá kniha série ostrov Lewis je opravdu skvělé čtení. Příběh je nádherně napsaný, čtenář dějem proplouvá a má pocit že je součástí všeho co se zrovna v knize odehrává. Autor dokázal balancovat mezi časovými linkami několika generací tak bravurně že jsem neměl ani na chvíli problém s orientací v příběhu. Moc se těším na poslední knihu této série.

Devorah
Devorah
18.11.2023 5 z 5

Kouř z rašeliny, vítr, déšť a slzy, i tak by se dala shrnout tato kniha. Peter May ji opět zasadil do souostroví Hebrid, kde nám všudypřítomný vítr zalézá pod vrstvu oblečení, déšť trvá hodiny a hodiny, whisky stéká do krku a všudypřítomný kouř z rašeliny nám dává tušit, že se nacházíme v drsné skotské krajině, která se s lidmi nemazlí. A nemazlí se ani s hlavním hrdinou, Finem Macleodem, který se snaží přijít na to, kdo je mrtvola, která byla nalezena na vřesovišti a co má společného s otcem jeho dávné lásky. A právě chytře zvolený vyprávěcí postup, z pohledu dementního starce tak i z pohledu Fina, patří společně s brilantními popisy k nejzajímavějším aspektům románu.
Největší slabinou se, z mého pohledu, zdá být rozuzlení detektivní zápletky. Nicméně i tak jde opět o originální čtení s velkou dávkou informací o drsném kraji.

Bája89
Bája89
03.11.2023 4 z 5

Tohle bylo naprosto skvělý. Odposlechla jsem si to jako audioknihu v neuvěřitelném podání Jiřího Dvořáka. Oproti Skále už jsem věděla do čeho jdu a byla jsem nadšená. Muž z ostrova Lewis mě bavil tisíckrát víc a navíc mě nutil poslouchat pořád dál. Dvě časové linky, postupné poodkrývání a zvraty, který ve vás hnou emocemi jako s ledovci. Bylo mi hodně smutno, když příběh skončil.

jprst
jprst
29.10.2023 4 z 5

Po Skále jsem předpokládal, že vím, do čeho jdu, ale byl jsem trochu zklamán. Autor se tak nějak drží osvědčeného stylu z prvního dílu, opět návraty do minulosti, neutěšené dětství, vřesoviště, tísnivá atmosféra a k tomu ještě navíc stále prší. To ovšem neznamená, že by to bylo příběhu na škodu. Naopak autor dokáže využít svých vypravěčských kvalit a výsledkem je opět poutavá a čtivá kniha.

mila2411
mila2411
28.10.2023 5 z 5

Wow. Bez váhání 105% Jedna z NEJ... knih co jsem měl tu čest číst. Dvě časové roviny vyprávění, mystická příroda Vnějších Hebrid... od začátku do konce paráda. Jako audiokniha neskutečný zážitek díky báječnému Jiřímu Dvořákovi.

bumble
bumble
21.09.2023 5 z 5

Brilantní, znamenité. Po prvním dílu neméně povedený druhý díl. Nevím, kde začít. Fin se vrací zpět na ostrov a chce si uspořádat život. Přesto, že odešel od policie na ostrově řeší případ, do kterého je zapletený otec Marsaili. A opět je co poslouchat. Nejde jen o mrtvé tělo, které se v rašeliništi našlo, ale skvěle propletený příběh je plný osobních citů, lásky, zklamání, radostí, nenávisti, ale i ostrovní zarputilosti. Člověk se s postavami tak sžije, že závěr ....., ale to si jistě přečtete. Za mě jasných 5 hvězd a upřímně se již těším na třetí díl.

Rolada88
Rolada88
06.09.2023 5 z 5

Tak druhá kniha z trilogie. Myslím ze určitě lepší než skála ( 1díl ) tady to lépe utíkalo a víc me bavilo. U prvního dílu jsem měl problém se začíst. Bylo mi hrozně líto Petera a tak celkově těch sirotků a to je důvod asi ze jsem to tak hltal. A tak aspoň konec z části dopadl dobře. Jinak za me opět povedená kniha

Nikola086
Nikola086
17.07.2023 5 z 5

Mnohem lepší než první díl série! Děj ubíhal velmi rychle, kniha byla čtivá, napínavá. Volně navazuje na první díl ale autor už se vyhýbá přílišnému popisu krajiny jako tomu bylo u prvního dílu.
Velice se mi líbilo prolínání ich- a er-formy.
Vřele doporučuji!

L.Helena
L.Helena
14.07.2023 4 z 5

Audiokniha
První díl se mi líbil o něco víc, ale tento taky dobrý.

cérka
cérka
25.06.2023 5 z 5

Audiokniha

Opět skvostně načteno Jiřím Dvořákem.

Už chápu proč se Peter May tak moc čte a nechápu proč mi tak dlouho unikal.
Děj, prostředí i charaktery postav jsou skvěle popsány. Po malé chvíli jsem příběhu zcela propadla a on mi pak po celou dobu běžel v hlavě jako film. Skvělé čtení, hned se pouštím do dalšího dílu.

Děj sice jen částečně navazuje na předešlý díl, nicméně já doporučuji číst pěkně popořadě. Budete tak mít ucelenější představu o hlavních postavách.

petula22
petula22
13.06.2023 5 z 5

Další skvělý díl ze série. Za mě snad ještě lepší než první. Mělo to spád, napínavý děj a spoustu emocí...

vladka16
vladka16
31.05.2023 5 z 5

Na tuto knihu i spisovatele jsem přišla náhodně. A jsem tomu ráda. Vřele doporučuji.

Kaik
Kaik
21.05.2023 4 z 5

Velmi příjemné pokračování Skály, která na mě zapůsobila ještě o chloupek víc. Největším plusem knihy je opět ucelený až komorní příběh se skvěle vykreslenými vztahy mezi postavami, kde se prolíná současnost a minulost, a tvrdé nelítostné prostředí Vnějších Hebrid, po nichž si tentokrát trochu zacestujeme. Některé momenty a rozmary počasí dokázal May popsat opravdu magicky. Četbu určitě doporučuji, a tak nějak tajně doufám, že bych si někdy na ostrov Lewis mohl naplánovat výlet.

Luigi1
Luigi1
21.05.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení poutavě napsané doporučuji

Tesssay
Tesssay
18.04.2023 4 z 5

Muž z ostrova Lewis nenásilně navazuje na předchozí Skálu a mně osobně se líbil ještě mnohem víc, než první díl. Postavy z přechozího dílu jakoby "dozrály", opět nechyběl přechod mezi minulostí a přítomností, který postupně odhaloval dávno zapomenuté tajemství a oproti Skále byl celý příběh krásné ucelený a uzavřený. Knihu jsem doslova zhltla během dvou večerů a jdu na třetí díl.