Ostrov kostí

Ostrov kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188805/bmid_ostrov-kosti-Pcb-188805.jpg 4 99 22

Anatom a detektiv amatér Gabriel Crowther žije v domnění, že léto roku 1783 bude stejné jako ta ostatní, svěží a voňavé, a že jej stráví bádáním ve své pracovně. Dostane se mu však nečekaného pozvání od sestry, kterou dlouhá léta neviděl, aby prozkoumal mrtvolu nalezenou na pozemcích, jež kdysi patřívaly jeho rodině. Přijíždí tedy společně s Harriet Westermanovou, která mu v jeho nezvyklé práci pomáhá, do honosného anglického sídla na severu země, a vzápětí jsou oba vtaženi do vyšetřování několika dalších vražd, jejichž oběťmi jsou nejen návštěvníci, ale i zdejší lidé, včetně majitele místního nevelkého muzea. Společně s Harriet Westermanovou, která se touto cestou pokouší uniknout vlastnímu trápení, nalézá Crowther rodný kraj otřásaný starými, ale i novými zločiny, a pradávné zvyklosti tu soupeří s pravdami moderní doby. V prostředí krásné a divoké scenerie skal a vod se Crowther postupně smiřuje s tím, že ani jeho vlastní minulost nezůstane v zapomnění. Zatímco pedantský vědec Crowther baví svou podivínskou náturou, Westermanová je jedna z nejpříjemnějších postav, jaké se kdy v beletrii s historickou tematikou objevily. Žena s dobrodružnou povahou, ovdovělá majitelka velkého venkovského sídla a matka dvou malých dětí bojuje o svoje místo ve světě, který jí namlouvá, že by měla sedět doma a nevybočovat, tak jako jiné dámy na její úrovni. I když řeší s Crowtherem případ společně, je to ona, kdo strohému vědci připomíná, že rozhodující jsou sice fakta, ovšem člověka spíš vede k těm správným závěrům to, že naslouchá vlastním pocitům a intuici.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Island of Bones , 2011


více info...

Přidat komentář

Danuše7
30.05.2022 5 z 5

Příběh zasazený do historických souvislostí. Prima děj.

petr_
21.11.2021 3 z 5

Připadá mi, že autorka nezvládla rozjezd děje, a tak trvá dlouho, než-li se začne rozbíhat děj . Proto dávám jenom 3 hvězdy.


Sarah01
28.02.2021 4 z 5

Moc pěkná historická detektivka z období vlády Jiřího III., o které jsem ještě žádný román nečetla. Zpočátku jsem se nemohla příliš začíst, děj se pomalu rozbíhal, ale nakonec se ten nevinný začátek rozběhl tak, že jsem měla co dělat, abych všechno stačila sledovat, hlavně množství a jednání všech osob. Autorka na konci knihy i vysvětluje, které osoby ji k tomuto příběhu inspirovaly.

Allena24
19.09.2019 5 z 5

Má první kniha od Imogen Robertsonové. Velmi se mi líbilo autorčino vyjadřování a lehká ironie.
Např: "Často shledávám, že peníze jsou vhodný způsob, jak si koupit mír."

haki34
19.04.2018 4 z 5

s klidným svědomím dávám 4..nebo možná i 4,5*...moje první knížka od autorky, zajímavý dobrodružný historicko-detektivní román...ale do plné palby tomu něco chybělo...hlavní hrdina Gabriel Crowther se setkává s minulostí svojí rodiny a musí čelit přízrakům, svému svědomí, a dějinám.....a rozluštit pár vražd, ať už mu je to příjemné či nikoliv...a sama jsem od začátku tušila, jak to asi nakonec všechno dopadne...
Kromě toho se paralelně seznamujeme s méně lesklým světem chalup, vesnice, přírody, duchů, čarodějnic a lidových tradic, směsice náboženství a pohanských rituálů reprezentovaných Casperem Gracem (Mimochodem jména Grace a Greta ... trochu mi to nesedělo, taková hodně podobná....) Grace, vesměs sympatická postava, ale vadilo mi označení/oslovení vědmák, což mi evokovalo osmáka (to zvíře...:D) ale to je možná jen můj útlocit...dále ty jeho hlasy v hlavě, kdy byly spíše na škodu, než na prospěch věci - to bych taky oželela...i když podle autorky to možná dodávalo více barvitosti a tajemnosti vědmákovi... ano, je vidět, že Casper mi sedl :) Líbí se mi Harriet, jejímž vztahem ke Crowtherovi si tak úplně nejsem jitá..ale ráda si přečtu i další z této série, ať se v tom spletenci zorientuju lépe :)

alenkacermi
27.06.2017

Kniha plná napětí a překvapení.Pěkné čtení

Nestorkea
27.06.2017 4 z 5

Podle mého názoru nejlepší kniha, kterou jsem od této autorky četla.

JiříM
07.01.2017 4 z 5

Moje první kniha od autorky. Je zajímavé, jak se dá napsat detektivka bez aut, telefonu počítačů a internetu. Ale stejně mi tam něco chybělo. Proto čtyři hvězdy. Knihu doporučuji, je srozumitelná a čtivá.

lampernaqui
14.11.2016 3 z 5

Mám rád historické romány i detektivky starého typu. Všechno tohle Ostrov kostí splňuje. Jenže mu chybí něco, co by mě přikovalo ke knížce a těšil bych se na další čtení. Bylo to psáno. . Alespoň pro mne.... nudnou formou. A i když autorka nahodila příjemný popis Anglie, nestačilo to a stejně jsem neustále sledoval počet stránek. Je to škoda. Na román jsem se těšil.

Liduka
30.04.2016 3 z 5

Kniha mě trochu zklamala. První dvě se mi líbili víc. Tady se pátrání po vrazích moc nedalo a vlastně se to vyřešilo v podstatě samo, bez většího přičinění naší dvojice. Co se týče Crowtherovy temné minulosti, tak mi to přišlo zbytečně moc spletité a taky jsem měla jisté pochybnosti o sledu událostí. ZAČÁTEK SPOILERU: například, proč vlastně Crowtherův otec ukradl onen kříž, když ještě nevěděl, že budou Gretovy pozemky naprodej, tou dobou přeci Greta teprve odjel bojovat a pozemky mu patřily. A také by mě zajímalo, jak se vlastně onen pisatel dopisu dozvěděl o tom, co jeho příbuzný udělal. KONEC SPOILERU.

Flexi
09.01.2016 4 z 5

příjemné čtení do vlaku, sice některé pasáže ne mně působily jako vycpávka, aby těch stran bylo více, ale logicky vše sedělo, a jelikož jsem hlavního záporáka odhalila sama, posílila jsem si sebevědomí a tak dávám body navíc, speciálně bych knihu doporučila odpůrcům klasické medicíny, budou z ní mít dvojnásobné potěšení

Majdule
30.09.2015 4 z 5

Ostrov kostí naplňuje heslo, že staré hříchy mají dlouhé stíny. Gabriel je konfrontován nejen se svou minulostí, ale i svou rodinou, Harriet řeší svoje stíny a společně se zapletou do několika vražd. Mám pro tuhle dvojici a jejich dobrodružství slabost, navíc je tento díl dobře vypointovaný, napínavý a plný zajímavých okamžiků.

Evik30
06.08.2015 4 z 5

Začátek uspávající, ale pak se děj rozjel a kniha mě zaujala. Temná historická detektivka, plná překvapení. Stará dobrá Anglie. Nejen A. Christie uměla vykouzlit dobrou detektivku. Mám ráda knihy z tohoto prostředí, tak mě potěší kdykoli na takovou knihu narazím. Krásný popis anglického kraje, vykreslení postav (i když mi některé přímo lezly na nervy). Určitě si časem přečtu i jinou knihu této autorky.

arka53
08.06.2015 5 z 5

První kniha od této autorky.Moc se mi líbila.Byla poutavě napsaná,napínavá a velice dobře se četla.

vincek1
27.11.2014 4 z 5

První kniha této série, kterou jsem četl. Detektivky čtu jako doplňkovou literaturu k historickým románům. Vždy, když mám historie až "nad hlavu" sáhnu k detektivce a při volbě této knihy jsem měl opravdu šťastnou ruku. Úvod, asi sto stran se mě zdál být zdlouhavý, ale pak se příběh "rozjel" a knihu jsem dočetl ani nevím jak. Pěkný byl, podle mě popis postav a hlavně krajiny, to oceňuji na knihách nejvíce, protože to podněcuje fantazii čtenáře a to je můj pocit od mládí. Doporučuji všem kdo mají rádi detektivky a tady ještě k tomu i historii. Moje další volba je Cesta růžových kurýrů. Zajímavé bude porovnání, s Ostrovem kostí, protože se jedná o knihu, jejíž příběh se odehrává v přibližně stejné době, ale v Čechách.

Modrina
18.09.2014 5 z 5

Po prvních dvou autorčiných knihách jsem předpokládala, že nebudu zklamaná, ale tenhle příběh předčil moje očekávání. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Děj byl skvěle vygradovaný a postavy byly (pro mě) zcela uvěřitelné. Zkrátka doufám, že paní Robertson zase brzy něco vydá. :)

Ranuncul
04.09.2014 3 z 5

Tak nebylo to špatné,ale četla jsem mnohem lepší knihy.Začátek příliš zdlouhavý.

ancienne
30.08.2014 5 z 5

Strhující pokračování mé oblíbené knižní série! Autorka si mě získala kouzly se slovy a vytříbeným stylem, který po smíchání s atmosférou dávných časů, vytvořil úžasné dílo. Do třetího dílu jsem zainvestovala po přečtení předešlých dvou a opravdu nelituji. Historické romány kupředu! :D

Slávka 1970
30.06.2014 5 z 5

No to byla nádhera :-) Od té knihy se nedalo odtrhnout!
Moc pěkně vymyšlený a propracovaný příběh ze staré dobré Anglie. Autorka umí udržet čtenářovu pozornost na každé stránce. Tajemný příběh jednoho starého anglického rodu postupně rozvíjí mnoha zápletkami, které pečlivě a trpělivě vykresluje do detailů. Příběh je napínavý s ubýhajícími stránkami více a více. Krásný literární styl, klidný až poetický, ve mně po několik čtecích večerů navozoval vnitřní klid a pohodu. Autorka mne také mile překvapila vkreslenou mapičkou oblasti, do které příběh vsadila a odkazy na historické události a literární díla, kde čtenář, má-li chuť, může pátrat po dalších souvislostech, záhadách či legendách, vztahujících se k příběhu a místu děje tohoto románu.
Pro mne je to historicko-detektivní román jak má být a určitě se k němu ještě někdy vrátím!
Máte můj obdiv paní Robertson :-) !

MiaVanAcid
23.04.2014 5 z 5

Po slabším druhém dílu opět návrat na vrchol, temná tajemství starých rodů prostě táhnou :-)Těším se na další díly...

Štítky knihy

Anglie vraždy 18. století historické detektivky

Autorovy další knížky

Imogen Robertson
anglická, 1973
2012  80%Nástroje temnoty
2020  86%Král králů
2014  84%Ostrov kostí
2013  76%Anatomie vraždy
2022  66%Ruská panenka

Kniha Ostrov kostí je v

Přečtených137x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce140x
Chystám se číst59x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x