Ostrov búrok

Ostrov búrok https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371852/bmid_ostrov-burok-kLr-371852.jpg 4 197 44

Strhujúci román o špiónovi, ktorý sa po splnení úlohy dostane na ostrov, na ktorom žije starý námorník, obsluhujúci maják, a dvojica - muž mrzák z vojny a jeho žena so synom. Iróniou osudu je to práve táto žena, kvôli ktorej sa už nikdy nedostane domov a už nikdy nedostane ďalšiu úlohu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Eye of the Needle , 1978


více info...

Přidat komentář

reader11
29.01.2024 5 z 5

Absolutně strhující špionážní román z Británie z druhé světové války...napínavý
a neodložitelný do poslední stránky, a to říkám, přestože nejsem fanoušek špionážních románů :-). Špičkový německý agent zvaný Jehla (Die Nadel) postupuje jako dobře namazaný stroj, krok po kroku, bez zbytečných emocí, s cílem odhalit termín a místo vylodění Spojenců ve Francii...a prolomit jejich maskovací manévry. Angličanům pak nezbývá než ho dopadnout včas, jinak může být ohrožena celá plánovaná operace a s ní možná i průběh druhé světové války...

stanislava9718
09.06.2023 4 z 5

Od spisovatele historických románů je napsání špionážního témata zajímavá změna. Děj Oko jehly, je z období 2. světové války období bitvy o Británii. Německý agent unikne MI, ale neunikne Lucy, ženě v domácnosti. Kniha se mi líbila.


hankapimi
11.03.2023 4 z 5

Oko jehly mi chybělo do celé přečtené sbírky knih, které u nás od Kena Folleta byly kdy vydány. Byl to napínavý špionážní příběh, ale od mého oblíbeného autora mně sedí víc jeho historické romány. Nicméně špionážku jsem si užila, několikrát jsem si vzpomněla na Šakala, politovala geniálního špiona Die Nadela a nešetřila jsem chválou pro Lucy, netrénovanou ženskou "v domácnosti"... A děkuji za zdejší komentář s upozorněním na film s mým oblíbeným Donaldem Sutherlandem, už se na něj těším !

reeper
10.10.2022 5 z 5

Jak, již psali někteří uživatelé dříve, příběh připomíná knihu Hon na šakala. Ještě jsem neviděl film, ale kniha mně bavila hodně, ikdyž konec mi přišel "nelogický" s ohledem na schopnosti agenta. Od Folletta jsem přečetl zatím tři knihy (Pilíře země, Na věky věků, Oko Jehly) a všechny tři řadím k těm, které bych si určitě přečetl opakovaně. Follet je vhodná volba, pokud se chcete přenést do historie a zapomenout (kompenzovat) aspoň duševně ten negativní stav Evropy dneška.

Marmarek
16.08.2022 4 z 5

Milé překvapení, v rámci žánru. Místy docela klišé a bylo i celkem jasné, jak to dopadne, ale protože jsem čekal málo, dávám 4.

kyssling
14.08.2022 3 z 5

Budu trochu přísnější s hodnocením, když psal autor tento román, měl již za sebou "Pilíře země", takže můj prvotní dojem, že je to jeden ze starších románů, neplatí...
Připadalo mě to místy velmi nevyrovnané, část Faber/MI:5 výborná, zbytek mě připadal překvapivě šit horkou "jehlou" :-)
Možná to chtělo děj rozšířit a k dalším postavám přidat mikropříběhy, jak dokázal autor třeba v "Pilířích" ... Připomínám ještě skvělý film s Donaldem Sutherlandem !

jiri2737
04.04.2022 5 z 5

Můj první Follett. Totální nadšení! Vezměte Forsytha a dodejte tomu hlubokou psychologii postav a máte Folletta.

mi-380
29.07.2021 5 z 5

Mistrovská práce, Ken Follett v nejlepší formě. Napínavá štvanice na skvěle popsaného antihrdinu, při které se zatajeným dechem čekáme, kdo se mu v ohrožené Británii zase připlete do cesty. Dokonalý mix špionážního thrilleru a stevensonovského dobrodružství. Jsme u Folletta, takže špetka erotického dusna nemůže chybět.
95 % (aktuálně 155 hodnocení s průměrem 87 %).

jfialova
17.03.2021 4 z 5

Výborné špionážní drama se zajímavou milostnou zápletkou. Německý špión na území britských ostrovů za druhé světové války to nemá vůbec jednoduché, zvlášť když je navíc tak trochu psychopat a proti sobě má nejlepší mozky ze Scotland Yardu a MI5. Autor má vypravěčský talent, atmosféra odtrženého ostrova je výborně vystižená. Postavy jsou dobře vykreslené, jejich charaktery a vnitřní úvahy uvěřitelné a celkový příběh dobře doplňují. Dovedla bych si představit i nějaké detektivní pokračování, ale i takto je to dobré čtení.

Vydra57
31.08.2020

Výborný špionážní román s trochou napínavého sexu . Moje oblíbená oddychovka a dá se číst s odstupem několikrát . Atmosféra válečného nadšení a zapojení Angličanů je inspirující, děj je trvale dramatický a stupňuje se k vyvrcholení skutečně dynamicky , takže knihu nemůžete odložit. Některé scény lze vychutnat, i když víte , jak dopadnou, opakovaně / nejen ty se sexem :) . Kdo má rád detektivky, doporučuji.

Warty
22.05.2020 4 z 5

Do poslední chvíle napínavý hon na špiona. Trochu to připomíná Den pro Šakala. Určitě stojí za přečtení.

alekis
04.03.2020 5 z 5

Na nevelkém ostrově u pobřeží Skotska žijí kromě nezjištěného počtu ovcí jen čtyři lidé. Starý ovčák Tom, mladí manželé David a Lucy a jejich tříletý synek. Jednoho dne, za velké bouře, která trvá několik dní, u břehu ostrova ztroskotá loď a její jediný pasažér se objeví u dveří domku Davida a Lucy.
David přišel po úrazu o obě nohy, jinak má všechny funkce v pořádku, přesto se ale vzdálil své mladé ženě jak duší, tak tělem. Frustrovaná a nešťastná Lucy podlehne volání přírody a zažije s trosečníkem několikrát mimořádně bouřlivý sex...
Páni! O čem to tu píšu? Copak tahle kniha je lechtivá erotická romance? Mladá žena a tajemný muž, zjevivší se odnikud? A žili šťastně až do smrti?
Takhle to opravdu není. Je to hodně dobře napsaný román, plný zvratů, dramat, předčasných násilných úmrtí, román o vlastenectví... K tomu bych dodala, že krom obyvatel Británie, stejně i ten německý špion se honosí silným vlastenectvím a na nepřátelské půdě bojuje za svou vlast, za Říši a za Vůdce. "Bojuje" tak, že vraždí jak na běžícím pásu, například.
No, dosti bylo řečí! Přečtěte si knihu, opravdu má něco do sebe a navíc se člověk i něco málo zábavnou formou poučí o historii 2WW.

Elea
11.02.2020 3 z 5

Kniha mi hodně připomínala Den pro Šakala (ale ten se mi líbil víc), dobře se četla, celkem zajímavá, ale bohužel také dost předvídatelná a autor se nevyhnul několika klasickým klišé. Faber byl sympatičtější než řada jiných postav, ale v závěru mu autor přisoudil několik naprosto primitivní chyb.

adelinka
20.10.2019 4 z 5

Špionážne knihu nie sú zrovna to, čo by som si asi sama vybrala, ale napriek tomu bola výborná.

danny_21
28.03.2019 4 z 5

Zajímavý špionážní thriller, odkrývající možné pozadí šachovnicového kamuflážového souboje Churchilla a Hitlera, které vyvrcholilo vyloděním spojenců v Normandii. Odhaleno bylo německým strýčkem Jedličkou, který chce britskou boudu pěkně naprášit svému Führerovi a začíná tak libový souboj o to, jestli se to podaří depeši odeslat nebo darebáka zastavit. Velká škoda toho, že se z nelítostného zabijáka stal zrádce a pocukrovaný Don Juan, nemluvě o neuvěřitelné proměně G. I. Lucy. Jinak celkem spokojenost, autor je prý tématický bohatý, takže není důvod nezkusit to s ním v jiného příběhu. Oko Jehly v lepším nadprůměru - 75 %

amigo17
24.01.2019 5 z 5

Prvotriedna oddychovka, ktorú je ale potrebné začať čítať hneď zrána aby ste dlho neponocovali, lebo knihu neodložíte pokým ju nedočítate a to sa potom na ďalší deň až tak oddýchnuto necítite =)

Allysa1985
16.01.2019 3 z 5

Dobrý špionážní román, čteno slovensky jako Ostrov búrok.

trudoš
08.11.2018 3 z 5

Výborná poslední třetina - kdyby taková byla celá kniha, má u mě jasných sto procent. Jenže není. Než se autor dobere k jádru zápletky, uplyne spousta stran, jež osnovou neúmyslně evokují válečnou romantiku. První půlka je ještě plná rychle se měnícího děje, jakmile však události dojdou k anglické farmě, vývoj se víceméně zasekne a hrdinové najednou přemýšlejí hlavně nad tím, zda spolu neskočit do postele. Ostatně celá ta milostná linka mi přišla vysloveně navíc. Ač chápu její účel vyostřit finální vztahy, pro svou popisnost mi kompletně lezla krkem. Závěr pak konečně odhazuje zábrany stranou a předvádí spanilou thrillerovou jízdu, za kterou by se nemusel stydět ani Alfred Hitchcock. Přičtěte si autorův cit pro kulisy a pořád vám z toho vychází nadstandardní čtení.
Co mě ovšem hodně mrzí je nevyužitá vedlejší linie vyšetřovatelů, jdoucích ve stopách německého špiona. Přestože jde o po všech stránkách zajímavou odbočku, kdyby byla z vyprávění odstraněna, děj by dál fungoval i bez ní.

Igor1311
11.10.2018 5 z 5

človek by si pomyslel, že téma druhej svetovej vojny a špionáže (alebo špionáže všeobecne) už bude u folletta otrepaná téma, ale svojím rozprávačským umením prekonáva všetky predsudky.... historické udalosti ako fingovanie americkej armády, ktorá sa mala vylodiť na inom mieste, ako sa vylodila sú skĺbené s follettovou fikciou až som mal pocit, že Faber ozaj mohol existovať

Klarinet
08.08.2018 2 z 5

Die Nadel...tak toho potkat nechci ani po 2. světové válce. Dobrý film s Donaldem Sutherlandem. Fiktivní armáda a spousta zajímavostí a osudů vás nutí číst napínavý špionážní román. Ale na jedno přečtení.