Ostrava

Ostrava https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222760/bmid_ostrava-222760.jpg 5 4 3

Dějiny Ostravy, jejíž tvář tak výrazně poznamenal industriální rozmach 19. a 20. století, se věnují historii města od prvního využití uhlí lovci mamutů ze slojí vystupujících na zemský povrch na Landeku až po události na počátku třetího tisíciletí. Ostrava, založená ve 13. století, se v počátečním období své existence stala správním, hospodářským a obchodním centrem severovýchodní části olomouckého biskupství na hranici Moravy a Polska. Po slibných počátcích v prvních staletích své existence však začala vlivem změněné politické i ekonomické situace ztrácet na významu a na prahu 19. století stanula jako stagnující malé řemeslnicko-zemědělské poddanské město. Cesta přerodu v industriální centrum rakousko-uherské monarchie byla vytýčena třemi základními milníky – objevem uhlí, založením Vítkovických železáren a příchodem železnice, Severní dráhy císaře Ferdinanda. Jimi byl na dlouhá desítiletí udán kurs dalšího rozvoje města i celé ostravské aglomerace. Rychlý růst byl doprovázen postupnou integrací 33 sousedních obcí a měst. Ostrava se stala dominantním hospodářským, správním i kulturním centrem severní Moravy a Slezska a tento status si dokázala obhájit i navzdory nelehkému období ekonomické transformace v 90. letech 20. století. Vedoucí autorského kolektivu je Blažena Przybylová, autorský kolektiv čítá dalších 12 jmen.... celý text

Přidat komentář

Mourasek
18.06.2017 5 z 5

Kniha je skvělým, nejen, úvodem do historie mého rodného města. Přívlastek nejen také proto, že neexistuje místní jedinec, který by zde určitě nebyl ničím překvapen, krom pravověrných historiků :) Doposud jsem se vrtal v historii lecjakých států i na druhé straně našeho geoidu, ale trošku je mi stydno, že jsem tak doposud neučinil v případě Ostravy.

katy238
24.04.2017 5 z 5

Výborně zpracovaná historická kniha, kterou nikdy nedočtete, protože se k ní budete stále vracet. Doporučuji zájemcům o historii severomoravského regionu.


bejan
19.10.2015 5 z 5

Po dlouhých dvaceti letech vyšla podrobná historie moravskoslezské metropole. Nic podrobnějšího a kvalitnějšího o historii Ostravy nenajdete.