Osm měsíců v Asii

Osm měsíců v Asii https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182378/osm-mesicu-v-asii-182378.jpg 4 11 5

Indie, Nepál, Thajsko, Laos, Kambodža, Vietnam, Čína, Mongolsko – desítky tisíc kilometrů projeli mladí cestovatelé Pavel a Lucie během dvousetpadesáti dnů svého putování Asií – a přitom je jeden měsíc cesty nevyšel o mnoho dráž než je průměrný měsíční plat! Ač cestovatelští začátečníci, dokázali se na cestu nejen dobře připravit, ale také si ji maximálně užít. Kromě aktuálních zážitků, současných postřehů a cenných reflexí z bouřlivě se rozvíjejícího kontinentu, vnímaných mladýma očima, obsahuje kniha i řadu zcela praktických rad, poznámek i seznamů, které mohou být cennou pomůckou pro všechny čtenáře, kteří dostanou chuť také se vypravit za dobrodružstvím po největším světadílu. A mimořádně zajímavé jsou i nové pohledy na náš vlastní způsob života, k nimž oba poutníci díky svému asijskému putování dospěli.... celý text

Přidat komentář

Puddle
11.10.2023 5 z 5

Parádní cestopis, možná jeden z nejlepších, co jsem četl. Líbil se mi velice přístupný jazyk (tj. nic květnatého) a to co, někteří tady vyčítali; menší detailnost, co se týče popisu jednotlivých zemí, mi tady přijde spíše ku prospěchu. Autor neuvádí každou vesničku a město, které za svou cestu navštívili a nezavaluje tak čtenáře spoustou místopisných jmen, které by člověk stejně dost možná zapomněl. Líbí se mi však, že na konci každé kapitoly uvádí jakési poznatky, které tu danou zemi nějak charakterizují, ať už se to týká jídla, provozu na silnici či toho, jak místní tráví volný čas. Měl jsem chuť vytknout menší počet fotografií, na druhou stranu Vietnam byl popisován tak sugestivně, že mi to vlastně tak ani nevadilo a člověk alespoň více zapojí představivost. :-)

Nofar197
27.01.2023

Výborný, velice ctive a vtipně napsaný cestopis, bohužel je tady jedno velké ale : Na to, že naši sympatičtí cestovatelé strávili v Asii celých osm měsíců, by přece jen mohl být poněkud obsáhlejší. Nevadí, jinak skvělá kniha.


pagac17
02.03.2015 5 z 5

Tento cestopis již čtu podruhé. Koupil jsem si v roce 2012. Opět jsem si ho s chutí osvěžil. Nepodařilo se mi cestovat takovou dobu a takovém rozsahu. Z těch asijských zemí jsem byl jen 14 dnů ve Vietnamu v 70. letech a to služebně. Tak jsem si trochu porovnal svoje zážitky s cestovateli. Nelze to srovnávat. Velmi vřele doporučuji tuto knihu všem, kteří mají rádi cestopisy a také rádi cestují. Proto jsem si znovu zopakoval jejich návrat, ve kterém hodnotili průběh a výsledky své 8měsíční cesty Také přímo odpověděli na dotazy čtenářů, pokud se týče výdajů a jak se oba cestovatelé spolu snášeli. Autor je také velmi vzdělaný, protože dokázal komentovat i historické a současné událostí jednotlivých zemí s velkou znalostí. Takže i tím směrem je kniha velmi poučná.

Ellis
29.05.2014 3 z 5

Těšila jsem se, že si přečtu zajímavé zážitky z tolika asijských zemí. Jenže autoři to vzali velmi stručně, dost mi chyběl podrobnější popis všech zemí, ale zejména Čínu (která mě právě dost zajímala) velmi odbyli i dost pomluvili, no vše je subjektivní...Zrovna v Číně se dají vidět unikátní přírodní úkazy, ale to chce pečlivou přípravu a příslušné parky a rezervace navštívit. Když autoři touto zemí více méně profrčeli, nic taky logicky neviděli. Zmínky o jídle, logistice cestování i penězích jsem přivítala, ale chybělo více zážitků a popisu zajímavostí. No do tak tenké knihy toho příliš z 8mi zemí nevtěsnáte, škoda. Fotky příliš nezaujaly, hned první je doslova nechutná - indický pohřeb, fuj. Zařadila bych něco lepšího.
Šlo to, úplně nezajímavé to určitě nebylo, ale jsou lépe psané cestopisy.

soukroma
16.12.2013 3 z 5

Typický český cestopis, hodně o jídle, penězích a logistice cestování. Postrádám zajímavosti a hlavně dojmy z památek a vůbec navštívených míst. Nejvíce mi vadila část věnovaná "průjezdu" Čínou, který trval sice měsíc, ale např. Pekingu je věnována pouhopouhá jediná zmínka, a to že si v něm aktéři vyřizovali víza do Mongolska (více se autor vyžil v popise politického vývoje Číny za uplynulých sto let)... Množství barevných fotek bylo na rozsah cesty nedostatečné, zejména když se k nim mnohdy vlastně žádný text nevázal (např. obří socha Čingischána by si zasloužila nějaký komentář). Autor na závěr také uvádí, jak ho cesta obohatila duchovně, což mě značně překvapilo, neb náboženství se věnoval výrazně okrajově.

Štítky knihy

Asie české cestopisy

Autorovy knížky

2013  82%Osm měsíců v Asii

Kniha Osm měsíců v Asii je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x