Oslněni světlem

Oslněni světlem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450065/bmid_oslneni-svetlem-asQ-450065.jpg 4 36 12

Varšavské drogové podsvětí v těsném dotyku se společenskou smetánkou, kde se nečernobílý, problematický, i když schopný a odhodlaný drogový dealer Jacek pohybuje s neobyčejnou lehkostí. Příběhem šesti dnů, stylizovaným jako deník, ve kterém se hrdinovi polského „kokainového thrilleru“ převrátí život vzhůru nohama, se prolínají záznamy podivných, děsivých snů, tvořících protějšek každodenních tužeb a obav. Román Oslněni světlem (2014) prozaika Jakuba Żulczyka (*1983), proslavený také senzačním seriálem z produkce HBO, patří k nejzdařilejším a nejpopulárnějším počinům současné polské žánrové literatury.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Protimluv
Originální název:

Ślepnąc od świateł , 2014


více info...

Přidat komentář

raphelia
23.03.2024 2 z 5

Stejně jako panCHLEBA, i já mám pocit, že jsem asi četla nějaké jiné vydání či co. Tuto knihu jsem si pořídila na radu Jozefa Kariky (byl to jeho tip z roku 2021), ale i když jsem na konci asi pochopila, proč ji doporučil, u mě žádný dojem nevyvolala. S Karikovým dílem je totiž absolutně nesrovnatelná. Navíc, děj si čtenář musí doslova "lovit" z rozbouřených vln emocí a pocitů hlavního hrdiny a i tak se sem tam ztratí... Asi by to bylo výborné čtení pro psychology a psychiatry, ale já mám holt jinou kvalifikaci. Takže ruku na srdce - z této knihy ve mně mnoho neulpělo. A to se mi při čtení nestalo už drahnou řádku let.

rabor
27.07.2023 5 z 5

Páni a dámové, kolegové čtenářky, jsem rád, že konečně múžu doporučit, doporučit je možná silné slovo, řekněme upozornit na jeden povedený a trochu nedocenění kousek současné polské literatury. Oslněni světlem je drsný příběh z podsvětí Varšavy, vúči kterému vypadají i ty nejdrsnější severské thrillery jako večerníček s Bobem a Bobkem. Sledujeme tu týden práce drogového dýlera Jacíka, po kterém má v plánu jakousi "dovolenou". Jacek je skvěle zpracovaná postava málomluvného odměřeného drsňáka s bohatými myšlenkovými pochody, studeného psího čumáka, který svou práci bere čistě pragmaticky. Snaží se tvářit, že mezi ním a tím špinavým světem, ve kterém se pohybuje, je pevná bariéra poskládaná z pravidel, řádu a rozumu. Jenomže se to začne trošku kazit a to nejenom z vnějšku, ale i vnitřní svět hrdiny se mění, postupně je čím dál více konfrontován s faktem, že mezi ním a tou špinavou Varšavou (v příběhu je několikrát alegoricky vyobrazena jako strašná, smrdutá, beztvarná a pórovitá obluda) nejenom, že nestojí žádná bariéra, ale že on je součástí toho monstra víc než kdo jiný a není možné uniknout, není možné změnit svúj osud. Kniha tak má myšlenkový přesah, který nepúsobý nuceně, ale spíš tak, že autor má určitý talent bez kterého to psát neumí nebo nechce (což je dobře).
Podle knihy byl natočen obstojný seriál, který se docela věrně drží předlohy (shlédl jsem první dva nebo tři díly), ale problém je, že v seriálu je mnoho hluchých pasáží kdy sledujeme Jackovi záda jak někam jde, tváří se drsně a asi nad něčím přemýšlí. Jeho myšlenky, které jsou v knize hojně zpracovány, ale v seriálu neuvidíte, tam prostě vidíte jen jeho záda.


Majto
05.02.2022 3 z 5

Spočiatku som si myslel, že som sa dostal k čomusi skvelému, no čím dlhšie som čítal, už mi to až tak výnimočné dielo nepripadalo. Plno špiny a beznádeje (niekto môže namietať, že predsa taký je dnešný svet a realita), plno záporných postáv... Neviem, nejak mám dojem, že stačí denne zapnúť na 10 minút tv a len prepínať kanály a dostanem podobný zážitok. Aj keď to nie je úplný prepadák, čakal som od tejto knihy viac.

Dera
19.10.2021 4 z 5

Zdánlivě jednoduchá a výnosná práce drogového dealera. Ale.. Skoro pořád v práci, skoro pořád s lidmi, kteří určitě nepatří mezi kladné postavy na tomto světě. Vše je vždy ještě relativně v pohodě než se objeví Dario, což je pořádný kus hajzla. Pak opravdu končí sranda...

panCHLEBA
17.10.2021 odpad!

Podle ostatních komentářů jsem usoudil, že jsem četl asi jinou knihu. Já nerad někoho kritizuji za jeho práci, ale tohle je úplně špatně. S autorovými názory na svět jsem zásadně nesouhlasil a vůbec nechápu proč a pro koho vlastně byla napsána...kniha měla jen jediné plus a to, že pěkně voněla.

soupik2012
01.04.2021 5 z 5

Syrové drama z podsvětí Varšavy. Kniha je zvláštní tím, že v ní nenajdeme jedinou kladnou postavu. Drogový dealer objíždí se zbožím svou prominentní klientelu. Je chladný, vypočítavý a nesmírně chytrý. Nesmírně chytrý? No to si o sobě myslí sám Jacek. Pravda je ovšem poněkud jiná. Z počátku to na plný počet bodů nevypadalo ani náhodou. Seznamujeme se s klientelu kterou má Jacek na svém seznamu zákazníků a jinak se nic moc neděje. Až do chvíle, kdy Jacek udělá chybu. Potom kniha neskutečným způsobem graduje, až do samotného finále. Začátek 3 hvězdy, střed 4, ale na konci snad až 7. Vynikající, zcela netradiční thriller s obrovskou gradací. Audiokniha je také nesmírně vydařená. Načetl jí svým tradičním způsobem pan Marek Holý.

Anna27
16.02.2021 4 z 5

Hodně silné vyprávění. Jacek mi byl sympatický i svými filozofickými myšlenkami/sny. Rozhodně si ale neumím představit takhle žít nebo znát takovou společnost. Dost depresivní život, kdy se musíš mít věčně na pozoru. Ale nepochybuji, že je takových lidí spousta i na těch vysokých postech, zbohatlíků. Drogy nejsou jen doménou lúzi na ulici, fetuje už kdejaká "panička", což je ještě víc odstrašující. No ale doporučuji všema deseti, i jako audioknihu.

momo01
09.01.2021 4 z 5

Všechna špína Varšavy, násilí, zmar, ponor do hloubky temnoty a hromada nadávek. Téma je věrné typickému scénáři gangsterek - drogový dealer, který si myslí, že má všechno pod kontrolou, udělá pár chybných kroků a pak už ho čeká jen postupný sešup dolů. Jenže tady je něco navíc. Postavy jsou vícevrstevnaté a příběh vtáhne dovnitř, že se nejde ani nadechnout. Skvělý popis temné atmosféry noční Varšavy a to vše protkané až psychedelickými sny hlavního hrdiny.

„Ty, Jacíku, ty nejseš zlej. Takovýho sis sám sebe vymyslel, že budeš bezcitnej zkurvysyn s obličejem jako cihla, hadrama jak ze žurnálu a že to takhle bude nejlepší. Že se budeš stýkat se zločinci a lidi ti pak dají pokoj. To sis vymyslel sám. Stal ses zločincem takzvaně z rozumu.“

Tydvik
10.12.2020 4 z 5

Thriller hutný a těžký jako duchna, zpod které se skoro nemůžete dostat ven.
To je míněno jako kompliment, i když to tak možná nezní.
Jeho kvalit jsem si vědoma a oceňuji je.
Nicméně se přiznám, že v mém letošním pomyslném a soukromém souboji dvou polských thrillerů a dvou Jakubů, kteří je napsali, dávám přece jen přednost Szamałkovi (a jeho Ať se rozhodneš jakkoliv). Je mi tak nějak přízemně bližší :-).
Ale navzdory tomu, že nakonec hodnotím čtyřmi, doporučuji všemi deseti.

sharik
13.11.2020 5 z 5

Velmi autentická gangsterka neskrývající umělecké ambice. Obsahuje čtenářsky atraktivní atributy jako je rozporuplný anti-hrdina, drogové podsvětí a až thrillerově pojatou zápletku. Zároveň velmi kontemplativní, místy skoro filozofické dílo, ne však tolik, aby odrazovalo žánrové čtenáře. A o čem že to vlastně celé je? O nemožnosti odejít, vymanit se z vlastního života. O tom zase si jednou uvědomit, že současnost a budoucnost jsme si dávno stanovili činy minulými. Čtivé, brilantní, zároveň brutálně autentické a tíživé. Pro mě velké překvapení! Jsem zvědavý, jaký je seriál, ač se obávám, zda dokázal alespoň některá z autorových zásadních témat zobrazit...

JiříSvoboda
15.10.2020 5 z 5

Popravdě se divím, že kniha nemá větší popularitu. Chvílema trochu zdlouhavé a "myšlenky" hlavního - určitě ne hrdiny jsou trochu od příběhu odtahující. Rozhodně ale surové a surově upřímné. Je fakt, že do poslední chvíle člověk neví co má čekat a jak to dopade, finále možná trochu uspěchané a celkově za mě hodně hodně super. Rozhodně bych doporučoval všem. Kniha ve Vás zanechá krásný pocit nechutě. Plný počet hvězd je moc a 4 jsou málo ale už jen pro to, že to není mainstream to tam hodím celé.

Perica90
10.09.2020 5 z 5

Żulczykovo líčení odvrácené strany současné Varšavy má neuvěřitelný spád, co víc ukrývá v sobě až obdivuhodnou autentičnost. Román je zároveň silnou generační výpovědí o světě současných třicátníků. Co z této zběsilé gangsterky dělá ale víc než jen obyčejný akční thriller je bohatý vnitřní svět postav, a zejména pak existenciálně napjatý psychologický portrét hlavního hrdiny – dílera Jacka, který celou akci knihy doplňuje o nejrůznější reflexe na téma dnešního světa; světa, v němž se v hektičnosti a všudypřítomném mediálním hunbuku pomalu vytrácejí ty nejzákladnější životní hodnoty.

Štítky knihy

polská literatura zfilmováno – TV seriál

Autorovy knížky

Jakub Żulczyk
polská, 1983
2020  80%Oslněni světlem

Kniha Oslněni světlem je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x