Oškliví

Oškliví https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45646/osklivi-45646.jpg 4 259 54

Oškliví série

1. díl >

Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Triton
Originální název:

Uglies , 2005


více info...

Luigi1
Luigi1
04.10.2023 5 z 5

Byl jsem mile překvapen úvodem který sepovedl

Micho86
Micho86
14.05.2023 2 z 5

Není to top strop, ale námět je to zajímavý. Příběh rychle ubíhá, zápletka není špatná a postavy přibývají postupně, takže se s nimi čtenář stihne v klídku seznámit.
Celkem vzato mi námět přijde dost povrchní, ale kdo z nás si někdy nepřipadá ošklivý? Vnímám to tak, že autor jen rozvedl příběh na téma, o kterém nikdo moc nemluví, takže si mě příběh nakonec přece jen svým způsobem získal.
Spousta čtenářů v komentářích vyzdvihuje mínusy hlavní postavy (nesympatická a hloupá), ale proč by měl být hrdina vždy chytrá, svalnatá a tajemně mlčenlivá osoba, která vždy ví co říct a jak si poradit?
Možná, že Tally taková na začátku příběhu byla, ale postupem děje vnímám, jak se vyvíjí, je to jako bychom sledovali osobní příběh postavy, která je v něčím příběhu postavou vedlejší.
Takže se těším na další díly:)


Thalin
Thalin
04.01.2023 2 z 5

Na celé knížce mi něco nesedělo a nejspíš to mělo co dělat s celou tou posedlostí dokonalostí a technologiemi k tomu určené. Mimo to mi nebyla sympatická snad jediná postava. Ale rychle se to čte, když už nic.

iatros
iatros
11.04.2021 3 z 5

Nápad originální, ale hlavní hrdinka mi (tak jako spoustě ostatním tady) neskutečně lezla na nervy. A někdy mi lezl na nervy i autorův styl, ale jako oddechovka se zajímavým námětem se to dalo.

Pulp_catastroph
Pulp_catastroph
28.03.2021 5 z 5

Tak tohle bylo libový a také dost osvěžující YA. Také trochu jiná dystopie ne tak brutální. Válka se odehrává spíše uvnitř hrdinů.

Pavlina50
Pavlina50
15.01.2021 4 z 5

Byť už zdaleka nejsem díky věku cílovou skupinou, pro kterou byla kniha napsána, přesto jsem se do ní pustila. Víceméně pro účely čtenářské výzvy č. 11, do které mi perfektně zapadla. Svět dystopických a antiutopických příběhů pro mladší generaci mi ale není zas tak vzdálený a neznámý, poznala jsem ho díky dceři, a tak jsem se seznámila se sériemi Hunger Games, Divergence, Labyrint a dalšími, byť jen ve filmové podobě. A nemůžu říct, že by mě to nezaujalo. Myšlenka knihy Oškliví mi sice na první pohled přišla jako dost velká hloupost – rozdělení světa podle krásy mi přišlo trochu za hranou, ale postupně jsem jí přicházela na chuť. A s každou přibývající stránkou mě ten svět vlastně začal bavit víc a víc. A když jsem popustila uzdu fantazie, potlačila logiku a nechala se unést příběhem, už mi zdaleka tak hloupá nepřipadala. Ono vlastně spousta těch myšlenek byla docela zajímavých, i s ohledem na dnešní dobu, kdy je kult krásy všude kolem nás docela nezpochybnitelný a právě zrovna na mladší generaci má někdy i docela zhoubný vliv.
Dokonce jsem byla překvapená, že i v takové knize najdu spoustu zajímavých dialogů a docela originálních myšlenek:
...„Jo, jo, tohle znám. Každý soudil toho druhého podle jeho vzhledu. Vyšší lidé dostávali lepší práci ….a lidé se zabíjeli třeba i k vůli tomu, že měli jinou barvu kůže.“ Tally zavrtěla hlavou. I když jim to ve škole často opakovali, nechtělo se jí tomu věřit. „A že teď lidé vypadají stejně? Je to jediný způsob, aby si byli rovni.“.....

Po přečtení knihy je mi jasné, že zcela překvapivě mě teď určitě čeká druhý díl...přece si nenechám ujít, jakým způsobem dál krása ovlivní hlavní hrdinku.....

„Proč nás to neučili v dějepisu?“ David ztišil hlas. „Možná nechtěli, abyste si uvědomili, že každá civilizace má svoje slabiny. Vždycky existuje něco, na čem jsme závislí. A když nám to pak někdo vezme, zbude jen příběh, který se pak učí na hodinách dějepisu.“ „Nás se to netýká“, opáčila. „Obnovitelná energie, udržitelné zdroje, stabilizovaná populace.“ „Nemusí jít jenom o ekonomiku, „ řekl, „slabostí může být i myšlenka“.

hanaseidl
hanaseidl
14.04.2020 4 z 5

Já prostě nevím. Dělení světa na ošklivé a krásné mi přijde padlé na hlavu. Celkově základ knížky mi přijde pitomý. Hlavní hrdinka je hloupá husa. Přesto jsem prostě tuhle knížku nepřestala číst. Fakt to nechápu. I když musím uznat, že první díl mi přišel nejpitomnější, pak ty dva další už byly více zajímavé, ale prostě rozdělit lidy na hezké a ošlivé... to je prostě hloupost.

Kelly99
Kelly99
20.12.2019 3 z 5

Pozitiva - Myšlenka knihy je originální. Autorův svět je postaven velmi dobře. Kniha je čtivá.
Negativa - Hlavní hrdinka mi přijde neobvykle hloupá. Někdy mě hodně rozčilovalo její přemýšlení. Bohužel se od ní občas nakazili i jiné postavy. To byl hlavní důvod snížení mého hodnocení.

Kacennnka
Kacennnka
02.11.2019 4 z 5

Hrozně mě nadchnul ten svět i ten background o Rezatcích (což odhaduji, že bude víceméně naše generace/doba). Rozčilovala mě hlavní hrdinka. Bohužel co nejvíc nesnáším, je obětovávání se, a tímhle pro mě autor dost zkazil konec. Nicméně je. To Westefeld, takže jsem do toho už šla s tím, že to bude super. A to tedy opravdu je.

šneki
šneki
20.10.2018 2 z 5

Zápletka vypadala zpočátku zajímavě, bohužel když se neztotožníte s hlavní hrdinkou a radši byste zůstali v tomto dystopickém světě, než abyste rebelovali, tak se asi něco nevyvedlo.

Odík
Odík
09.01.2018 4 z 5

napínavé a čtivé, ale extra nepřekvapí.

Alskar
Alskar
26.12.2016 3 z 5

Polovinu knihy jsem musela popřeskakovat. Celou Tallyinu cestu, rozmluvu s doktorkou C. a dost dalšího v Kouři jsem musela vynechat. Zbytečně zdlouhavé a vyloženě jsem Tally nemohla vydržet. Začala jsem číst až od části, kde ji vysvětlili Davidovy rodiče důsledky operace. Ta Tally potom už se mi líbila i kniha mě začala hodně bavit.
Na druhý díl se, ale asi nechystám. Podle toho co jsem četla, tak se zase všechno obrátí naruby, David (moje oblíbená postava) bude z většiny knihy vyřazen a celkově mě neláká.
Na oddych byla dobrá. Nic těžkého na čtení, jenom nesmíte lpět svých zásadách o rebelské hrdince jako já :)

KateChatt
KateChatt
17.07.2016

Nezklame, nenadchne. Pro oddech dobrý.

Julinka679
Julinka679
07.12.2015 5 z 5

Další poměrně dobře čtivá knížka :-) Příběh zajímavý, je to zase něco z jiného soudku, takže pro mne příjemná změna :-) Těším se na další díl :-) and seriously I love David! :D

spaceblood
spaceblood
13.10.2015 4 z 5

Zajímavý nápad to musím uznat. První polovina nic moc , ta druhá byla už zajimavější .Čekala jsem od ní ale trochu víc.Ten konec mě napádá přečíst si i další díl .Celkově nelituju že jsem se do téhle knihy pustita.I tak dávám 4 hvězdičky.

vedana
vedana
11.08.2015 4 z 5

Začátek knihy mě moc nebavil, teprve až když poslali Tally do Kouře, tak kniha začala být zajímavá. Nějakou dobu jsem si musela zvykat na autorovo styl psaní, ale už jsem navykla a pustím se do čtení dalšího dílu, jelikož jsem zvědavá, jak autor zvládne další díly. První díl skončil zajímavě, nepodobal se klasickému konci, což se mi líbí.

Teraslík
Teraslík
19.07.2015 5 z 5

Myslela jsem si, že to bude hrůza. Kniha nemá moc dobré hodnocení a tak jsem od ní ani moc nečekala. A navíc jsem si ji v knihovně vzala, protože jsem už nevěděla co si mám přečíst. Tak jsem ji vzala. A vůbec toho nelituju. Já moc knihy od mužů nečtu, ale tahle kniha je fakt skvělá. Ten konec byl fakt úžasnej. Nemůžu se dočkat až si půjčím další díl. Skvělý začátek série snad to bude čím dál lepší. A pochybuji, že tomu bude jinak. Doporučuji!

julliette
julliette
26.06.2015 5 z 5

Už dávno jsem si ji chtěla přečíst, ale až teď jsem ji konečně našla a zklamaná jsem vůbec nebyla. Děj je zajímavý, akční a těším se na další díl.

DK197
DK197
21.06.2015 4 z 5

Knih o různém uspořádání světa jsem už pár četla. A musím říct, že nápad nebyl špatný. I zápletka se trochu snažila lišit, přestože jde v zásadě vždy o to, že nový utopicky utvořený svět má nakonec nějakou temnou stránku, pro kterou by měl být zničen...
Ale jako oddychovka, proč ne. A navíc se mi líbí citát u druhé části:

"Není dokonalé krásy bez jisté nedokonalosti proporcí." - F. Bacon

LucieRossi
LucieRossi
23.05.2015 3 z 5

Zajímavý nápad, ale můj šálek kávy to není