Ošklivá dívka

Ošklivá dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67954/bmid_oskliva-divka-oqL-67954.jpg 3 16 2

Půvabná novelka, kde na pár stránkách proletíte životem hlavní hrdinky na pozadí historických událostí.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Plain Girl: A Life , 1995


více info...

dr.horrible
dr.horrible
28.11.2022 4 z 5

Skvelá útla novela o nepríťažlivej žene, ktorá nebola pekná, ale vo svojej obyčajnosti dostatočne zaujímavá, aby čitateľa neodpudzovala. Páčil sa mi miestami až básnický jazyk, aký si Miller občas dovolil a že nevynášal nad svojimi postavami súdy. Tunajšie hodnotenie nechápem.

Bonda
Bonda
14.11.2015 5 z 5

Možná bude jednou společnost tak svobodná, že se v ní ošklivé ženy nebudou cítit tak špatně a nebudou mít takovou smůlu. Zatím je to ale tak, že když ženě schází půvab, schází jí hodně, a její osud je tím zásadně ovlivněný. Ale přesto to nemusí být od začátku do konce jen temná cesta trním, kamením a lkaním. – Kniha vystihuje i to, jak je pro ženy (aspoň pro ženy určitého typu) důležitá politická orientace jejich milenců, protože ta vyjevuje charakter i opravdovost.


Ukázky:

Okamžitě si uvědomila, že neurčitá bolest v ní dlouho zůstávala proto, že si Sama nikdy opravdu nevybrala, že se jí sám od sebe nějak naskytl ano, protože sama o sobě předtím nepřemýšlela.

Cítila se paralyzována – bylo vůbec možné odmítat myšlenky, které vyklíčily z nejupřímnějšího přesvědčení, i když bylo nad slunce jasné, že jimi obhajuje zlo? Dokázala by ho bláznivě milovat, přemítala, jen kdyby připustil, že ho trápí stejné dilema, a o tom nebylo pochyb.
„Žádné dilema řešit nehodlám,“ odpověděl, když na ně stočila řeč. „Stalin si potřásl ruku se samotným ďáblem, ale proto, aby zachránil svoji zemi. Na tom není nic špatného.“

Nehnula se z místa a dumala, „Cožpak jsme se k sobě přimkli, jen abychom zaplašili pocit, že nás nikdo nechce?“

V jistém smyslu ji otočil naruby, takže se klidně dívala na svět, místo aby ji znervózňovalo, že se svět podívá na ni a ušklíbá se.


Štítky knihy

americká literatura

Kniha Ošklivá dívka je v

Přečtených15x
Knihotéce5x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x