Osem svetiel

Osem svetiel https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255045/osem-svetiel-255045.jpg 5 20 8

Židovské písemnictví patří k nejstarším, a zároveň nejrozmanitějším na světě, jeho texty dělí tisíce let i kilometrů. V knize Osm světel můžete najít nejznámější židovské pohádkové příběhy, legendy, bajky a anekdotická vyprávění. Čerpají ze starých náboženských textů - Talmudu a midrašů – a současně se v nich odrážejí pozdější pohnuté osudy Židů rozptýlených na různých místech světa. Leo Pavlát shromáždil a převyprávěl více než sedmdesát moudrých i veselých příběhů z prostředí židovských učenců, Židů sefardských i aškenázských stejně jako z chasidského prostředí. Kniha přeložená do šesti světových jazyků byla napsána již před více než dvaceti lety, ale česky mohla vyjít až po pádu komunistického režimu.... celý text

Povídky Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Východoslovenské vydavateľstvo
Originální název:

Osm světel , 1986


více info...

Přidat komentář

radimch
05.10.2021 4 z 5

Hezké, poučné, vtipné i vážné.

ADE138
02.08.2021 5 z 5

poslouchala jsem audioknihu. Hezký zážitek. Ráda jsem si oživila tyhle známé/neznámé příběhy


Maanna
17.03.2020 5 z 5

Velmi přístupně zpracované příběhy z talmudu a midrašů, které dávají nahlédnout do světa židovství. Autor je dokázal dobře vybalancovat tak, aby neztratily hloubku a zároveň nezačaly být pro nezasvěcené nesrozumitelné. Povedlo se i tematické rozčlenění a celá kniha se dobře četla, zkrátka bylo to ještě lepší, než jsem čekala.

newtory
04.11.2018 5 z 5

Nádherná a pritom tak mimoriadne ľahko stráviteľná esencia židovstva, že ani nemá zmysel sa o nej rozpisovať. Tú knihu treba jednoducho čítať a tiež vlastniť, pretože čítať len raz nestačí. Vyšla v dvoch českých vydaniach. V celkom odlišnej grafickej úprave, celkom iný ilustrátor, ale zakaždým taký zdarilý, že nebolo pomoci, musel som si kúpiť obidve verzie.
P.S. Slovenské vydanie má do tretice celkom iného ilustrátora a je to príklad toho, akú dôležitú úlohu zohrávajú ilustrácie, ktoré keď sa nepodaria dokážu znehodnotiť aj mimoriadne kvalitný text.

ZiPur
25.07.2017 5 z 5

Velmi čtivé, pobaví, rozesměje, dá námět k zamyšlení. Bajky/povídky jsou velmi různorodé, každé z osmi světel (úseků, do kterých je kniha rozřazena) uvádí do jiného světa. Obsahuje bajky se zvířecím námětem, alternativní příběhy postav Starého zákona, humoristické povídky i povídky, které mají známé postavy (Rabi Low). Rozhodně stojí za přečtení.

mot33
10.11.2016 5 z 5

Mě se to líbí dost povídky jsou psány lehkým pérem nepostrádajíc zábavu ani ponaučení.

1871
13.04.2016 4 z 5

plánoval jsem si přečíst Talmud, tohle beru jako ochutnávku jedné části. A asi si ho jednou přečtu

gwineth
21.03.2016 5 z 5

Krásné pohádkově převyprávěné příběhy Talmudu a midrašů. Jako dítě jsem je milovala a ráda se k nim vracím i dnes. Doporučuji všem malým i velkým čtenářům, kteří mají rádi příběhy z celého světa, nebo kteří se výslovně zajímají a příběhy židovské.
P. S.: Najdete v něm také jeden příběh, který v pokřesťanštěné a snad i trochu zvulgarizované podobě koluje internetem jako e-mail typu pošli to pěti lidem ;o)