Osamělá Meredith

Osamělá Meredith https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489314/bmid_osamela-meredith-JxK-489314.jpg 4 47 15

Meredith Maggsová neopustila svůj dům 1 214 dní. Trvá však na tom, že není osamělá. Má kocoura Freda. Její kamarádka Sadie ji navštěvuje, kdykoli může. Navíc je tu její online podpůrná skupina NejsteSami. Čas si krátí skládačkami nebo vařením oblíbených jídel a společnost jí nahrazují milovaná Emily Dickinsonová, internet, poslíček z Tesca a zrádné vzpomínky. Jenže pak se to změní. Nejprve do jejího života vtrhnou noví přátelé Tom a Celeste, poté odcizená sestra, s níž už léta nemluvila. Její domov už není bezpečným útočištěm. Ať se to Meredith líbí, nebo ne, svět přichází k jejím dveřím...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Meredith, Alone , 2022


více info...

Přidat komentář

Kudík
13.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha, která doslova klame obalem. Upřímně jsem nečekala, co se zde skrývá, protože anotace v kombinaci právě s takovou obálkou, působí relativně "neškodně".
Meredith a její vzpomínky na dětství, dospívání a období těsně před izolací se střídají se současností, která je nejlepší z toho, co jí zatím potkalo. To čím si prošla se svojí sestrou se vůbec nedá nazvat dětstvím, natož šťastným. Nechápu, že jakkoliv nezasáhlo okolí, ať již otec nebo tetička Linda, protože tohle na zásah bylo. Střípky různého psychického či fyzického týrání, a do toho později někdo jako Lucas, to by bylo moc i na celkem odolného jedince. Práce podpůrné skupiny byla zajímavá a pro lidi v japonštině označené jako hikikomori (6m a více), celkem nezbytná. A to co pro Mer dělala Sadie, její podpora bez jakéhokoliv odsouzení a pořízení zrzavého Freda, to byla asi ta nejvíc pomoc, kterou potřebovala, vč. času, kterého se jí dostalo. I přes smutný děj je kniha ukončena s nadějí na lepší zítřky. 4,5*

Clara_C
28.12.2023 4 z 5

Dalo by se napsat, že je to milá knížka, kdyby se Meredith neschovávala před světem z tak vážného důvodu. A její nejbližší, kteří by při ní měli stát, jí v tom nechali.
Krásně napsáno, za překlepy autorka nemůže, ale je to nyní celkem častý nešvar, což shazuje celkový dojem z knih.

"Máma byla bosa, přes šaty s flitry měla přehozený starý baloňák. Zakrýval jí postavu a dosahoval téměř na chodník. Jelikož pásek chyběl, měla ruce zkřížené na prsou, aby se cípy kabátu nerozevíraly. Nikdy předtím jsem ho u ní neviděla. Nakrátko jsem zauvažovala, odkud ho asi má, ale pak jsem si řekla, že to asi nechci vědět.
Život se může změnit během pár vteřin, ať už k lepšímu, nebo horšímu. Někdo se nadechne poprvé, jiný naposled. Auta bourají, letadla se řítí do oceánu. Uzdravovací proces po desetiletích plných křivd může začít obyčejným gestem.
Nebo otázkou- Jsi v pořádku?
Ale tahle chvíle k takovým momentům nepatřila. "


marlowe
13.12.2023 4 z 5

První polovina jednoznačně pětihvězdičková (!!!), ve druhé už bylo na můj vkus příliš mnoho vaty, cukrkandlu a témat zavánějících něčím, co bych nazval „vykalkulovaným hraním na city“. Velká škoda. Za ty emoční podpásovky bych přilípl tři hvězdičky, ale protože téma knihy je opravdu silné, budu shovívavější.

pip11
30.08.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o překonávání traumat. Až na pár milých částí je to smutný a emotivní příběh. Chudák Meredith a její sestra, mít tak příšernou matku - odporná ženská. Závěr už je příjemnější, boje jsou úspěšně bojovány. Meredith byla skvělá, stejně jako všichni její přátelé. Nelze se nezmínit o Sadie, která je naprosto perfektní kamarádka a také zde máme Freda, rezavého kocourka, který dělá hlavní hrdince společnost. Až se s Mer seznámíte, tak jí prostě musíte fandit a chytne vás nutkání vědět, jak vše dopadne.

grillica
08.08.2023 5 z 5

Moc jsem si knihu užila, přestože to místy nebylo úplně lehké čtení. Tušila jsem, co asi Meredith zažívala, ono se to tak stane, že k člověku začnou nějaká témata sama přicházet... Autorka je podala velmi sugestivně a lehce zároveň, potěšila mě ta naděje, která se ne vždy veselým příběhem linula. Zas jeden povedený úlovek v dnes vrácených knihách.

bookcase
13.06.2023 5 z 5

Naprosto úžasné, Meredith a její přátele jsem si zamilovala na první dobrou. Problém hlavní hrdinky i jeho pozadí mi došlo skoro hned, ale vůbec to nevadí, krásně se to četlo, dojemné, silné.

hannina
30.05.2023 4 z 5

Agorafobie - seznamte se. Meredith 4 roky nevyšla ven. Žije uzavřená ve svém domě jen s kocourem Fredem. Příběh začíná ve fázi, kdy si do svého života opatrně pouští další lidi, z nichž se stanou její přátelé a pomalu, postupně se ze své izolace vyvléká. Meredith prožila se svou sestrou traumatické dětství poznamenané nevyrovnanou, a zřejmě nešťastnou matkou a sotva se postavila na vlastní nohy a pořídila si dům, stalo se TO. To, co ji ochromilo, způsobilo psychický kolaps a uvrhlo samoty.
Příběh nepůsobí úplně reálně, ale není sentimentální. Končí optimisticky, což je vzhledem k tomu, co jsem v poslední době četla, příjemná změna.
PS. Korektor neměl zrovna bystrou chvilku, když na této knize pracoval, ale i tak stojí za přečtení.

hlavajda93
11.05.2023 4 z 5

Příběh o Meredith, která po prodělaném traumatu přestane vycházet z domu a vydrží jí to téměř 4 roky, ale nakonec to zvládne pomocí přátel překonat.

Emma27
05.05.2023 3 z 5

Kniha o lásce a bolesti.Citlivý pěkný příběh s dobrým koncem.

regulax
22.03.2023 5 z 5

Jemné citlivé čtení o trýznivém zážitku, který nastartuje psychickou záklopku před realitou. Smutný příběh s nadějným koncem.

Lucienka220
16.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem začala číst a říkala jsem si, že už jsem toto četla, osamělá hrdinka, která se nebaví se sourozencem a žije s kočkou...jo jako Nora Seedová z Půlnoční knihovny...
Ale naštěstí příběh Meredith se vyvíjí jinak. Zajímalo mne, co se jí stalo, že trpí agorafobií. Jenže nakonec vyplyne, že ona celý život prožila v odloučení, v dětství byla ona i její sestra přinejmenším zanedbávané nezralou a narcistní matkou, která také prožila nešťastné dětství.
Přesto i během svého odloučení a navzdory prožitému týrání a zneužívání dokáže Meredith navazovat a udržovat hezká přátelství. Dokáže pracovat na svých panických atakách. Kniha je napsaná z pohledu Meredith, s občasným flash backem. Celkově je kniha, i když pojednává o týrání a zneužívání, napsaná bez zbytečného sentimentu a s optimistickým závěrem.

Peace
30.01.2023 4 z 5

"Kdy vlastně nastane ta změna, že si najednou přejeme vrátit čas místo toho, abychom ho popoháněli kupředu?"

Milé pohlazení na duši. Nad reálností příběhu (především závěrečných scén) asi nebudu moc dumat a jen se nechám unášet dozníváním pocitu o sympaťačce Meredith :o)

alzbeta4340
15.12.2022 5 z 5

Obávám se, že ve skutečnosti by Meredith se svými psychickými potížemi asi nezvládala tak dobře svůj běžný denní režim. Ale zase tady máme zajímavou knižní hrdinku. Její příběh není bůhvíjak veselý, ale přesto je výsledný dojem veskrze pozitivní.
Milé a nesentimentální čtení, doporučuji.

Ajli
15.11.2022 4 z 5

Kniha plná naděje. :) Bohužel také plná chyb. Korektor pravděpodobně četl knihu poslepu. :D

markej
08.10.2022 5 z 5

Osamělá Meredith je knížka o lásce. O lásce sesterské, mateřské (v tomto ohledu spíš "nelásce"), o lásce mezi přáteli, ale především o lásce k sobě samému, o tom, jak si vážíme sami sebe a jak se (ne)dokážeme poprat se svými traumaty a vnitřními psychickými bolestmi... Meredith je prostě moje hrdinka!

Štítky knihy

přátelství pro ženy osamělost psychické problémy sestry agorafobie

Autorovy knížky

2022  84%Osamělá Meredith

Kniha Osamělá Meredith je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce75x
Chystám se číst71x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x