Oron válečník a býčí muž

Oron válečník a býčí muž https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181176/mid_oron-valecnik-a-byci-muz-qLD-181176.jpg 2 6 2

Nevgan kráčel mezi umírajícími spolubojovníky, milosrdně přeřezával jejich sípající hrdla a rozbíjel vyhřezlé mozky. Byl ještě velmi mladý, ale již zažil stovky podobných obrovských bitev. Jeho chlapecká tvář byla plná šrámů a předčasných vrásek a jeho plnovous byl hrubý a neupravený. V mozolnatých, sukovitých rukou držel dlouhý meč a zamračenýma očima obhlížel pole, které bylo plné mrtvých, jejichž krev se vpíjela do mazlavého bláta.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Forma
Originální název:

Oron and the Bull Man , 1978


více info...

los
los
27.07.2020 odpad!

přesně, jak píše Gordonlord, ztráta času

Gordonlord
Gordonlord
20.04.2017 2 z 5

Navnaděný obálkou, slibující klasické, heroické fantasy klišé, jsem otevřel knihu a začal číst. A hned jsem byl totálně otrávený celou první kapitolou, která neobsahuje absolutně nic jiného, než k smrti nudný a velice suchopárný úvod do světa, v němž se Oronova dobrodružství odehrávají. Na ploše celých 16-ti stran jsem byl nucen číst o tom, jak se která země na onom kontinentu jmenuje, která s jakou zemí sousedí, kdo jim vládl, kdo vládl po něm, kolik měl dětí, jaká země s kterou více obchoduje, kdo převzal vládu po smrti toho a onoho krále, kde se nejlépe prodávalo koření, jak se které město za ta staletí kdy jmenovalo ...taky se už nudíte ? Jako já chápu a oceňuji, že spisovatel chtěl vytvořit svůj originální a propracovaný svět, ale ubít a otrávit čtenáře hned z kraje desítkami a desítkami jmen, názvů a totálně nudné historie, která ještě ke všemu není pro zbytek knihy nijak důležitá - to byl vážně dost špatný nápad a studená sprcha hned z kraje.

Dál už je to o něčem jiném - druhá kapitola vrhne čtenáře do tuctového, klasického příběhu v Conanovském stylu. Co víc dodat ? Příběh je samozřejmě velmi jednoduchý, nekomplikovaný, kniha se čte lehce a není potřeba nijak namáhat mozek. Když při čtení zabloudíte v myšlenkách někam jinam, třeba k tomu, co budete dneska dělat k večeři - tak vám nic neuteče a stále jste v ději takříkajíc "na koni". Pocit nudy se nijak nedostavuje, kniha hezky plyne.

Co se týče postav - jsou tuctové, generické, necharismatické - no prostě nijaké a jejich činy a mluva jsou až divadelně toporné. Po celou dobu jsem dokonce nebyl schopen zjistit, jestli to, co Oron dělá je vlastně dobré nebo špatné...

Docela velkým zklamáním je i konec knihy, která končí takovým způsobem a tak "otevřeně", až jsem začal uvažovat nad tím, jestli z mého výtisku někdo nevytrhal posledních 100 stran. Tím pádem se "Oron" nedá číst jako samostatná kniha, protože to celé skončí přímo uprostřed děje, bez jakéhokoliv vyvrcholení a tím pádem pořízení si druhého dílu - "Oron - král a býčí muž" je naprostou nezbytností, bez které nemá absolutně žádnou cenu pouštět se do čtení dílu prvního.

Co občas působilo rušivě, byla vynechaná písmenka, omylem dvakrát po sobě napsaná slova a další chyby překladu. Jen taková drobnost, ale stojí za zmínku.

Ale ve finále abych to shrnul mým oblíbeným přirovnáním -s touhle knihou je to zase stejné, jako když máte hlad, ale nemáte moc peněz. Tak si jdete koupit rohlíky, na kterých si sice nijak moc nepochutnáte, ale zasytí vás alespoň do té doby, než si budete moci jít koupit kvalitní jídlo. A i přesto, že Oron je trochu "tvrdý rohlík", tak nakonec chutnal přesně tak, jak jsem očekával a ostatně jak i tuctový, generický obal napovídá. Toporné, heroické, conanovské, tuctové a jednoduchoučké fantasy, které vás zabaví, ale nic moc vám nedá.

...ale abych pravdu řekl, tak lehce..ale fakt jen lehce...mě zajímá, jak to celé dopadne !


Autorovy další knížky

1999  47%Rudá Sonja 1 - Ikribův Prsten
1996  40%Oron válečník a býčí muž
1996  20%Oron - Král a býčí muž
2000  60%Rudá Sonja 3 - Když se peklo směje
2000  43%Rudá Sonja 2 - Démoni noci

Kniha Oron válečník a býčí muž je v

Přečtených9x
Knihotéce15x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x