Orfeus. Kniha podzemních řek

Orfeus. Kniha podzemních řek https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31215/orfeus-kniha-podzemnich-rek-31215.jpg 4 23 3

První část knihy tvoří příběhy a úryvky, které Václav Cílek nashromáždil během své první americké cesty v roce 1994, expedice do Gilf Kebíru v roce 2008 a nedávné cesty do obojetného Jeruzaléma. Některé příběhy se zde objevují poprvé, jiné byly publikovány v jeho první a již nedostupné knize „Píseň pro odcházející duši“ (Malvern, 1997). Tyto příběhy spojuje motiv snu či vize. Druhá část knihy je antologií převážně starověkých úryvků o podsvětních kultech, branách, jeskyních a obecně o podzemních bludištích, jakými podle jistých představ prochází duše po smrti. Ústředním motivem jinak potemnělých textů je střídmost – Sofrosyné. Pokud si ji člověk osvojí za živa, nepřepije se pramene zapomnění a nemusí opakovat bludnou pouť. Pojem střídmosti a přiměřenosti zároveň otevírá i aktuální cestu těch civilizací, které nechtějí jen tak zazářit a zhasnout.... celý text

Přidat komentář

Camelot
06.02.2022

Dlouho jsem od Cílka nic nečetl. Odcizil se mi. Po letech jsem si vzal jednu z jeho knih, jež mám doma, a pokusil se navodit pocity, které jsem mívával z jeho textů (nikdy to však nebylo nekritické okouzlení).
Nepovedlo se. „Zmatení jazyků“ pokračuje. Cílek dokonce nezůstal věrný ani názvu knihy, jenž se zprvu zdál být jejím pojítkem. Pojítko nemá kniha žádné a podzemních řek téměř stejně tak. Myšlenky autorovi létají sem a tam jako hejno much. A občas mají i takovou váhu, rozuměno závažnost. Je mi líto, že to musím napsat, ale třeba označit želvu za obojživelníka je docela úlet a Cílek by si to měl po sobě alespoň přečíst.
Nelze ovšem vyloučit, že s věkem se stávám cynickým a nedokážu Cílkovy textové eskamotáže docenit.
Stále respektuji Cílka jako autora odbornějších textů, ale jeho přemítání o všem a o ničem se mi přejedlo.

Vlk.kh
19.12.2018 4 z 5

Během četby knihy jsem nejprve cítil trochu zklamání - ne hned, až tak během druhé třetiny - protože jsem byl pln určitých očekávání, která nesplnila. Například jsem čekal, že se budou texty víc věnovat naší zemi, což je zde vcelku okrajové. Potom jsem se trochu oklepal od toho, co jsem vlastně od knihy chtěl já, zkusil jsem být nestranný a nechal pana Cílka dál vyprávět. Ve finále, po dočtení si říkám, že to vlastně nebylo zas tak špatné. Asi je to jednak proto, že jsem panu Cílkovi, jakožto oblíbenému autorovi ochoten ledacos odpustit a taky už mám řadu knih od něho přečtenou, takže takovou tu jeho roztříštěnost a neuspořádanost myšlenek jsem trochu očekával. Text a úvahy v něm si zkrátka poletují, kam se jim zachce a ne vždy je lehké je vstřebat. Asi hodně záleží i na tom, v jakém je člověk zrovna rozpoložení.


Tomas@S
02.03.2018 4 z 5

Takovy spise neusporadany soubor ruznych uvah, historickych faktu a filozofickych myslenek inspirovanych hlavne cestou do Jeruzalema. Docela dobre se to cetlo, bylo to rozhodne zajimave, ale celkove me nejak v pameti z toho moc neuvizlo. Takovy trochu mysmas bez nejake hlavni dulezite myslenky, kterou by chtel autor ctenari predat.