Orel a had

Orel a had https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63231/bmid_orel-a-had-Pjt-63231.jpg 5 142 12

Orel a lev série

< 3. díl >

Třetí díl šestidílné románové ságy o Karlu IV. a jeho době. Po bitvě u Kresčaku zasáhla do Karlova života ještě třikrát smrt – manželky Blanky, malého syna Václava a druhé ženy Anny Falcké, náladové a neklidné královny, která nedokázala porozumět svému choti, když mu po vážném zranění zůstala zmrzačená postava a zjizvená tvář. Až třetí manželství s Annou Svídnickou a dobrodružná cesta do Říma k císařské korunovaci opět umocní Karlovy panovnické úspěchy a slávu. V románu vystupuje také řada výrazných historických osobností – Arnošt z Pardubic, římský tribun Cola di Rienzo, malíř Theodorik, básník Petrarca a mnoho dalších – které přispívají k barvitému a napínavému vyprávění.... celý text

Přidat komentář

slunicko1958
07.03.2024 5 z 5

Zajímavý román. Autorka opět potvrdila, že její znalosti historie byly přehluboké. Zároveň vynikala vytříbeným slohem, takže je radost její romány číst.
Děj 3. dílu se střídavě věnuje událostem v Římě a sledování osudů Karla IV.
Bylo mi líto tolika pohrom či úmrtí dětí. Trošku mě děsila středověká sňatková politika.

renefer
28.09.2023 5 z 5

Zajímavé vykreslení druhé manželky Karla IV. Nikde jsem nenašla, že by jejich vztah byl tak napjatý. Ale kdo ví, třeba to tak skutečně bylo. Autorka nás střídavě zavádí do věčného města, kde se k vládě dostává Tribun a střídavě sledujeme Karlovu cestu k císařské koruně, až se cesty obou postav protnou.


Jackjelly
06.07.2022 4 z 5

Karel IV byl prostě velmi zajímavá a významná postava našich dějin a tahle část ságy jej zobrazuje jako člověka, kterému se nevyhýbají ani slasti, ani strasti obyčejných lidí.
Pokud se někomu nechce číst o životě "Otce vlasti" nic odbornějšího, tahle sága je docela dobrá náhrada.

HáMaPé
24.02.2022 4 z 5

Při čtení tohoto dílu si člověk uvědomí, že nic v životě není zadarmo. Ať už v postavě "tribuna", tak v postavě římského císaře.
Jak nesnadné a často i nemožné je uskutečnění snu - byť je to sen plný humanismu.
Že neštěstí chodí po lidech a nevyhýbá se ani těm NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM.
A že láska a přátelství hory přenáší.

Luigi1
23.12.2020 5 z 5

Opět nezklamala moc pěkné čtení o vládě Karla IV

likaf
01.04.2018 5 z 5

Karel IV se stává mým oblíbencem. Moc pěkné čtení, i když té politiky by mohlo být méně. Už se těším na další díl.

Fizulka71
21.08.2016

Další skvělý díl, ale pro mě velmi smutný. Karlovi umírá milovaná Blatnička. Sám při pokusu o atentát málem přichází o život, zůstane doživotně poznačený v obličeji i na těle. Na charismatu mu to neubírá, ale jeho druhá žena, Anna Falcká, tomu díky svému mládí a nezkušenosti nedokáže rozumět. Karla to velmi mrzí, ale nedokáže s Annou ani při nejlepší vůli najít společnou řeč. Definitivním posledním hřebíčkem je smrt maličkého Václava, jejich syna. Anna už žal definitivně neunese a umírá při jízdě na koni, když najede do stromu. Můžeme se jen dohadovat, zda to byla nehoda nebo Annin záměr. Karel si ani netroufá doufat, že by ještě našel manželské štěstí. To ale přece jen nachází v mladičké Anně Svídnické, která Karla zbožňuje. Vyprávěním se zajímavě prolíná příběh římského tribuna Cola di Rienzy a jeho rodiny. Dozvíme se tak, jak Karlova vláda ovládala samotné srdce římské říše. Opět naprosto úžasné a napínavé počtení, moc se mi tento díl líbil, i kdyžyz jsem si u něj, já cíťa, pobrečela.

R.E.M.
09.09.2015 5 z 5

Přestože mě tento díl bavil ze všech šesti nejméně - možná pro přílišnou pozornost italským/římským záležitostem, i tak je Orel a had výborným čtením.

KikiZ
11.10.2014 4 z 5

Opět vynikající četba, velmi se mi líbil příběh Cola di Rienzy, jeho dcery Ceccy, Odorica a Pandolfa.

verunka32
23.11.2013 5 z 5

Je to už déle co sem knihu přečetla, ale vím že byla dobře napsaná a že mě kniha bavila. Je pravda, že pro ty které zajímá historie je tohle dobrá knížka. Doporučuju

Yorika
22.05.2013 4 z 5

To pravé pro milovníky české historie.Pokračování výborné série o slavném císaři a králi.Hlavní hrdinové nejsou jen suchopárné postavy,jak je známe z hodin dějepisu ale díky autorce jsou opravdové a dýchají životem.Skvělé.

Pavelpi
03.05.2013 5 z 5

Velice hezká kniha napsaná ( jak je u autorky normální) na základě historických faktů.Myslím,že by si ji měl přečíst každý,koho zajímá historie.