Orbis sensualium pictus

Orbis sensualium pictus https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464811/mid_orbis-sensualium-pictus-hto-464811.jpg 5 20 5

Reprint levočského čtyřjazyčného vydání včetně rejstříku. Sestavila N.Kvítková. Jedná se o výbor z Komenského jazykové encyklopedie, která v době svého vydání natolik předběhla dobu, že ještě v následujících staletích - u nás až do počátku minulého století - sloužila jako živá učební pomůcka pro výuku jazyků.

Přidat komentář

Obrázkář
předevčírem 5 z 5

Komenského dílo Orbis Pictus aneb Svět v obrazích je dílo dobové, ale zároveň bezpochyby nadčasové.
Doprovázeno názornými půvabnými dřevoryty přináší obraz světa viditelného i neviditelného, chápaného vzdělaným moudrým mužem doby barokní.
V knize, kterou mnozí odborníci označují za nejslavnější učebnici jazyků všech dob je možné najít mnoho dobrého a inspirativního i pro naše 21. století. A teď ještě dva kratičké citáty:
,,Škola jest dílna, kde se mladistvé duše ctnosti vyučují." ( z hesla Škola)
,,Pilný žák se podobá včelám, jež z rozmanitých květů snášejí med do svého úlu." (z hesla Pilnost)

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní historický pramen.


slunicko1958
07.10.2020 5 z 5

„Hle, zde je nová pomůcka pro školy! Zobrazení pojmenování všech hlavních věcí na světě a všech činností v životě.“
Stránky této knihy jsem obracela téměř s úctou. Zaujala mě úvodní slova prof. Jana Sokola i předmluva autora. Po úvodu mě mile překvapila „živá a hlasitá“ abeceda. Pak už následují dvoustrany, kde najdete krátké vysvětlení základních jevů, řemesel aj. v jazyce latinském, českém, německém, anglickém i ruském. Dnes už tyto texty působí značně naivně, ale věřím, že ve své době to byla nejen skvělá pomůcka pro učitele, ale i zábava pro děti. Nyní doporučuji také i na procvičení výše uvedených jazyků.

P.S. Nechci nijak remcat, ale u tohoto knižního pokladu mě rozhodila pravopisná chyba. Ta tam, páni profesoři, opravdu neměla být!

bikava
07.01.2016 5 z 5

Krásné ilustrace, moc příjemná knížka jen tak, na listování při chvílích pohody s šálkem teplého čaje

jerkam
13.08.2012 5 z 5

Tato kniha je vhodná pro ty, kteří se chtějí naučit německy, rusky, anglicky nebo latinsky