Oranžové blues
kniha od: Lenka Lanczová
KoupitKoupit eknihu
Příběh nabízí vzrušující četbu o problémech i velkých nadějích dnešních mladých lidí. Gymnazistka Marcela má nemalé starosti. Zrazena ve svých citech, zasažena zklamáním, sáhne po uklidňujících lécích. Netuší, že si zahrává s návykovými látkami a s nebezpečnou závislostí. Následují kritické dny a týdny: v rodině, ve škole, mezi přáteli....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2160/oranzove-blues-uJN-2160.jpg 3.7346Žánr | Literatura česká, Pro děti a mládež, Dívčí romány |
Vydáno | 1997, Víkend |
více informací... |
Komentáře (21)
Kniha Oranžové blues

Při dnešním pohledu na knihy této kategorie, které jsem hltala před 20 lety, se dnes neubráním úsměvu a podivením nad tím, že mě to tenkrát tak bavilo.

Marcela mi byla ze začátku dost nesympatická, ale postupem času jsem změnila názor. Čas strávený u tety a strýce jí sice nebyl příjemný, ale nakonec zjistila, že její příbuzní jsou vlastně fajn lidi. Bylo mi líto jejího rozchodu s Kryštofem, ale třeba se v budoucnu znovu sejdou...

I když jsem muž, tak jsem tu knihu četl, protože rád čtu a mám starší sestru, tak kniha zkrátka byla od ní vypůjčena. Hlavní postava je Marcela a podstatou děje je to, že musí jít dočasně bývat ke svým příbuzným na vesnici. Marcela je jedináček, ale nemíní se v novém bydlení nějak přizpůsobovat nebo omezovat, i když příbuzní mají tři děti. Chová se dost nafrněně, odmítá se jakkoli sblížit se sestřenicí Míšou a její partou, k tomu se přidá rozchod s přítelem, po něm sáhne po uklidňujících lécích a následně má i ve škole problémy. Posléze ale pozná, že život na vesnici není tak hrozný, sblíží se s partou lidí a také příjde na to, že teta není tak špatná, byť je dost zásadová a že je v mnoha věcech lepší, než její maminka.

Tato knížka patří mezi ty, které člověk snadno vytěsní. Marcela nebyla žádná velká osobnost, za to, jak jednala s nížanskou partou, bych jí dala za uši a za to, jak řešila své nešťastné lásky, také.

Nó ... že je pubertálně nevyrovnaná a hnusná na rodinu mi nepřekáželo ... spíš mi vadil přerod z měšťačky v nadšenkyni jezdectví a zcela závazně závažné hraní v Tyláčku - div. souboru anebo užívačku hospodských akciček s limoškou a tančením v kruhu (= párty typických devadesátek).
O tom, že se s ním vychrápe, jsem ani nepřemýšlela - bylo to jasný - ale že to bude zase pubertálně rozháraný už bylo fakt na ranu.
Ale za 4 hvězdy je to, že to nekončí sluníčkově lásečkově.
(trošku otázka: SPOILER :
z tety byla semetrika, co kluka seřvala a potrestala proto, že si večer nenachystal špejle do výtvarky - a najednou měla pochopení pro ranní kocovinu, nosila ožralům okurečky až do postele a ještě jim na podobné akce přála šťastnou cestu a vůůůůůůbec jim v tom nebránila...? prostě najednou príma ženská plná pochopení..?!)
KONEC.

Marcelka nafrněná fouňa .. rozjede apokaliptickou smršt kterou neumí ukočírovat , sáhne si na své dno a najednou se z ní stane poměrně rozumná a snad i normální holka která bohužel svým konáním příjde o svého prince .. no ani život není růžovej proč by měla být každá knížka že ..
Nebo jsem snad jedinná která má pocit že u Lanczové vždy 3-4 knížky na jedno brdo a pak bum a objeví se nálož jako tahle .. (knih je dohromady 61 ) ?

Četla jsem to už dávno, ale pamatuji, že to bylo docela zajímavé. A že se s ní ten kluk nakonec rozešel, byl asi reálný konec. Stejně si vzpomínám, že nebyl moc sympatickej.
Štítky
Autor a jeho další knihy
- Těžká noc 2019
- Život na ostro 2014