Opuštěné nádraží

Opuštěné nádraží https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473518/bmid_opustene-nadrazi-VSO-473518.jpg 4 16 4

Na nástupišti opuštěného nádraží dávno nepoužívané vedlejší trati objeví dron ležící tělo mrtvého člověka. Všude kolem je již jen neprostupné křoví. Kde se tu vzal? Spadl z nebe? Začíná složité pátrání v nepřístupném terénu a trpělivé skládání nalezených stop. Je třeba odpovědět si na několik otázek: Kdo je mrtvý muž? Proč se našel zrovna tady? Je mezi ním a místem nálezu nějaká souvislost? Hladíkova mordparta nemá v tu chvíli žádný jasný bod, od kterého by se mohla odrazit. Velkou komplikaci přináší navíc i fakt, že místo nálezu bylo v době války součástí utajovaného a přísně střeženého prostoru. Mnozí dobrodruzi se v okolí snažili najít poklad či alespoň válečné dokumenty, zanechané tu fašistickými okupanty. Ukazuje se, že spletitost pátrání je mnohem rozsáhlejší, než se na počátku zdálo. A vše akcentuje, když v bezprostřední blízkosti nálezu mrtvého, ve vybombardované továrně, dojde k odhalení kobky s ostatky válečných zajatců. Podaří se pražským kriminalistům ve spolupráci s pařížskými kolegy odhalit celou pravdu?... celý text

Přidat komentář

konicekbily
30.10.2022 3 z 5

Autor mě neuspokojil. Zpočátku to vypadalo, že mrtvola v lese bez přístupu po pozemní komunikaci je výtečným startem k rozmotávání zapeklité záhady, ale autor to podle mne vůbec neřeší. Když je jasné, že mrtvola byla "odložena" z velké výšky - tak vyšetřovatelé neobjíždějí letiště, aby zjišťovali jaký stroj byl ve vzduchu, ale bezcílně se toulají po zemi české a poté i francouzské! A při tom autor vytahuje své převážně cestovatelské- vzpomínky jak kouzelník králíky z klobouku! Některé jsou nepřesné a zavádějící! Průměr!

Danago
15.08.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorem. Dost mě zarazilo, že i když se jedná o detektivku, je tu opravdu hodně odboček mimo samotný případ. Autor se zamýšlí nad vším, co jde od jeho dětství po současnou politickou situací nejen u nás, ale tentokrát i ve Francii. Těch odboček na tak útlou knížku bylo opravdu dost, detailní popis jízdy vlakem, popis Trojanovic, Pusteven, Ostravy a okolí já jsem se musela shovívavě usmívat. Nosný příběh byl poměrně slabý a pro mě nevěrohodný.

Na to, že celá kniha je zasazena do dnešní velmi současné doby viz. Covid-19, nošení respirátorů apod. Tak mě zarazila a zamrzela jedna velká nepřesnost a myslím, že toto si autor měl zjistit. Jedná se sice o jednu z dalších odboček, ale myslím, že dost čtenářů pracuje v sociálních službách a ten kdo ví, jak to chodí, tak je mu to hned jasné, že něco takového se neděje. Myslím, že tuto informaci si autor neověřil. V dnešní době již dlouho neexistuje diagnóza idiot a stejně tak není pravdou, že lidé s mentálním postižením starší 18 ti let nemají možnost umístnění do vhodného zařízení. Žádný zákon, o který se tu autor opírá neexistuje. Vím, že se některým knihám vyčítá hyperkorektnost, zde je tomu bohužel právě opačně. Dotklo se mě to možná proto, že pracuji s postiženými a vím, jak to chodí, ale toto si autor klidně mohl odpustit, protože s dějem knížky to nemělo naprosto nic společného.
Hodně slabé 3* , nic dalšího od autora zkoušet nebudu, byl pro mě nutný do knižní výzvy.


ViolettaCh.
08.09.2021 4 z 5

Velmi solidní detektivní příběh, standardně u tohoto autora je tu opět česko-francouzská souvislost. Zápletka je netradiční, dějově jdoucí hodně do minulosti. Tentokrát jsem si celkem početla.

metrolog
07.08.2021 4 z 5

Pohodový detektivní příběh ve stylu pana Cimického. To znamená, že tam mimo detektivní zápletky najdeme i několik odbočení, vzpomínek a také zamyšlení nad současnou západní společností, měnící se vlivem migrace a "korektního" přístupu politiků k tomuto nepřizpůsobivému etniku. Kniha se pěkně čte a kdo má rád tohoto autora, nebude ani teď zklamán. Za mne 4 hvězdičky.