Opustené dievčatko

Opustené dievčatko https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397087/bmid_opustene-dievcatko-bBz-397087.JPG 4 205 80

Je rok 1941, Rumunsko sa stalo spojencom nacistického Nemecka a Židov v krajine prenasledujú. V mrazivý januárový večer sa na schodoch obytného domu objaví opustené dievčatko. Umiestnia ho v sirotinci, no zakrátko ho adoptuje majetná rodina, ktorá túži po dieťati. Natalia má bezstarostné detstvo, adoptívni rodičia ju zo všetkých síl chránia pred vojnou, ktorá zúri vôkol nich. Po vojne sa k moci dostanú komunisti, ktorí Nataliinu novú rodinu pripravia o všetko, a tak roky dospievania trávi v bezútešnom svete za železnou oponou. Hrou na klavíri uniká pred krutou realitou a zaľúbi sa do otcovho dlhoročného priateľa Victora, ktorý po zmene režimu zastáva dôležitú funkciu. Jej rodičov označia za nepriateľov štátu, a hoci im Victor pomôže, vzápätí z ich životov zmizne na dlhých desať rokov. Po rokoch sa Natalia a Victor náhodne stretnú a zakrátko sa jej naskytne jedinečná možnosť opustiť krajinu a začať nový život v New Yorku. Ako sa rozhodne? Opustí svojich milovaných adoptívnych rodičov a Victora?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The girl they left behind , 2018


více info...

Přidat komentář

Indianka71
30.03.2024 5 z 5

Hezky se četlo a zase jsem se dozvěděla nové informace z historie..

p.stranska
26.02.2024 4 z 5

Vše už tu bylo napsáno...2. světová válka v Rumunsku je námět téměř nebo zcela neznámý, takže určitě dost zajímavý. Dějová linka hlavní hrdinky nás rozteskní, osud adoptivních rodičů nás rozesmutní a naštve. Do toho trošku lásky a ve finále šťastný konec. Co víc si od dobrého románu přát?


MartaPear
28.12.2023 5 z 5

Drsný popis toho, co se dělo a leckde nejspíš děje pořád... O 2. světové, o hrdinských činech vojáků a práci politiků se píše a mluví a točí filmy pořád, ale o takovýchto příbězích se moc nemluví. Přitom jejich síla tkví právě v přiblížení osudu jednotlivých lidí. (Doporučuji také knihu Světlo po válce od Anity Abriel.)

veronika4001
24.11.2023 5 z 5

Možnosti prchajících Židů jsou malé a naléhavost rozhodnutí mezi smrtí a bolestí nad ztrátou dítěte - části svého já a rodiny - existuje na každém kroku.
Malé dítě si zaslouží šanci na život.
Boj o život z hlediska válečných útoků, hladomoru, nemocí.
Bohužel, i po válce je strach.
Styl psaní příběh vykresluje, hledá každou mezírku a tu prokvete písmem. Příběh je umocněn krásným vyjadřovacím slohem, způsobem tvorby.
Je založen na skutečných událostech.
Velkolepá četba.

Jana-Marie
01.11.2023 5 z 5

Opravdu krásná a dojemná kniha, velmi silný příběh. Také jsem ocenila, že jsem se dozvěděla něco z historie Rumunska + příběh dle skutečné události - takže žádná nereálná pohádka.

AndreaP.
18.09.2023 5 z 5

Asi poprvé jsem četla, jak to vypadalo za 2.světové války v Rumunsku, tyto okolnosti mi doteď až tak známé nebyly. Až v závěru knihy jsem teprve pochopila, že autorka popisuje příběh své maminky, o to více zpětně mě pak z celé knihy mrazilo. Skutečné osobní fotografie na závěr knihy jsou ta pověstná třešinka do dortu. Nádherná, smutná kniha s...happy endem?

Deni421
28.08.2023 5 z 5

Další z osudů II. světové války, tentokrát z Rumunska, hezky psané a čtivé. Ani jsem netušila, jak to vypadala v Rumunsku v době II. sv. války.. Zajímavý a smutný příběh s tak nějak šťastným koncem. Až ke konci jsem pochopila, že autorka vypráví příběh o své mamince. Přečtěte si, stojí za to.

Hani77
21.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Do této knihy jsem se v knihkupectví zamilovala na první pohled. Rozum říkal, že mám knih dost, a srdce naléhalo-tuhle knihu tu nemůžeš nechat. A vyplatilo se poslechnout srdce. Kniha je velice hezky napsaná, navíc vychází ze skutečných událostí. Vůbec jsem neměla potuchy, co Rumunsko zažilo během 2. sv. války a těsně po ní. Jaké to bylo zoufalství a bída. Jaký obrat o 180° měl život některých lidí. A také jsem netušila, že Bukurešť má svůj Vítězný oblouk - myslela jsem, že jsem se nějakým zázrakem přenesla do Paříže. Přestože mnohé nové knihy posílám obratem dál, tato získala čestné místo v mé knihovně. DOPORUČUJI.

(POZOR SPOJLER)
Jedinou výhradu (a půl hvězdičky dolů) bych měla k tomu, že se hlavní hrdinka tak dojemně setkala s rodiči. Já osobně bych uvítala, kdyby se zrovna tento fakt držel skutečnosti. Takhle mi to přišlo možná až moc happy-end. A také mě moc mrzí, že nemůžu dohledat podrobnější životopis autorky.

Terka1975
28.01.2023 5 z 5

Vždy, když čtu knihu na základě skutečných událostí, tak mě to baví víc. O to víc v této knize, kdy holčička, kterou rodiče nedobrovolně nechali v Bukurešti je maminkou paní spisovatelky.Natálie se ve válečných letech dostane k adoptivním rodičům a láska hraje v celé knize hlavní úlohu. A jako bonus se člověk ještě dozví, jak to bylo doopravdy a prohlédne si autentické fotografie. Těžká doba a velká síla lásky.

Alisa1980
27.01.2023 5 z 5

Vlastně jsem o historii Rumunska nevěděla nic. Skvěle napsané, dojemné. Takových příběhů není nikdy dost a historie by se měla neustále připomínat. Všechny palce nahoru.

Ivanule
25.11.2022 5 z 5

Tak co napsat o této knize, která pojednává o životě dvou manželů, kteří v touze po dítěti adoptují malou holčičku v sirotčinci, poskytnou jí milující domov, lásku a vzdělání a také její oblíbenou hru na klavír,dále se zde dostáváme do Rumunska, kde se děj odehrává a to rovnou v době druhé světové války, kdy se i zde ukazuje prokomunistický styl a jakmile ho odmítáte nebo se systému něčím znelíbíte, dopadne to bohužel jako v této knize....

PavlineCZka
08.10.2022 5 z 5

Urcite jsou oblasti, ktere by mohly byt zpracovany a rozepsany lepe, treba ta skolni dochazka nebo zamestnani atd. Ale kdyz vezmu v potaz, ze je to inspirovano skutecnym pribehem, tak pribeh je to ctivy a poutavy. Knih o holoukaustu jsem cetla jiz vice a vlastne ti, kdo prezili, v nich vzdy pochazeji z bohatych rodin. Pak si vzdy kladu otazku, jak priserne museli dopadnout ti, kteri z takovych rodin nepochazeli? Kteri nemeli co prodavat.. kteri nemeli dostatek nabytku, kterym by topili? Skoda, ze o Viktorovi, Despine a Antonovi pak uz neni nejaky dovetek.

KatkaHutyrová
26.09.2022 4 z 5

Tahle kniha byla zvláštní. Rozhodně originální. Asi úplně poprvé jsem četla něco, co se odehrává v Rumunsku.
Na jednu stranu jsem si říkala, že to ani nedočtu, na druhou stranu jsem nemohla přestat číst. Tahle knížka mě prostě něčím přitahovala.
Rozhodně se nenechte odradit stylem psaní, který je trochu těžší. Je potřeba si na něj zvyknout.
Autorka Vás poté odmění krásným a na zvraty bohatým příběhem. Oceňuji fotografie a dovětek v závěru knihy, který Vám spoustu věcí vysvětlí.
Hvězdičku odebírám za těžkopádnější styl vypravování a připadalo mi, že je tu velice málo přímé řeči.
Rozhodně ovšem přínosná kniha, která má co nabídnout. Příběh jako takový je dojemný a snadno uvěřitelný.

Knihomolka97
15.08.2022 4 z 5

Je to velmi silný příběh, který mě chytl za srdce a dost mě zasáhl.
Chvilkama se to nečetlo se vůbec lehce, skoro celou dobu to bylo smutné, šílené, ale dojemné, ach ta rodičovská láska.
Jediné, co mi v této knize moc nesedlo, byla romantická linka a to říkám já, coby velká romantička..
Na konci mě překvapily fotografie.

katerina28349
27.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Čtivě napsaný příběh o židovské holčičce z Rumunska, kterou rodiče nechali v jednom domě a doufali že jí tím zachrání život. Holčičku adoptovali bohatý manželé, kteří ji zahrnovaly láskou v dobrém i špatném období jejich života v Rumunsku. A opětné shledání s rodiči, kteří na ni nezapomněli a celou dobu ji milovali aniž by věděli jestli je na živu.

jitka7326
25.06.2022 4 z 5

Čtivá knížka plná klišé. Bavilo mě že byla inspirovaná skutečným příběhem.

zuzibu
21.06.2022 5 z 5

Moc zajímavý příběh, moc se mi kniha líbila už tím že téma adopcí si teď procházíme.

petr.trep
30.05.2022

Knihu bohuzel nehodnotim, nedocetl jsem. Nemohl jsem se zacist, nutil jsem se do cteni, tudiz jsem ji odlozil. Skoda...

JJJ007
17.02.2022 5 z 5

Úžasně napsaný příběh rodičovské lásky, který se skutečně stal. Doporučuji.

Kerberos
24.01.2022 4 z 5

Čtivý, smutný příběh židovské holčičky v Rumunsku .Rodiče ji opustí a doufají, že se jí někdo ujme. Kdyby to nebylo podle skutečných událostí, tak bych některým věcem asi nevěřila.