Opskurno

Opskurno https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383126/bmid_opskurno-Mm2-383126.jpg 4 106 30

Opskurno série

1. díl >

Vítejte v Opskurnu! Město Opskurno si žije uzavřeno samo do sebe — navzdory pozoruhodné architektuře, průkopnické vědě a neobvyklým rituálům se o něm nezmiňují žádné mapy ani průvodci. Královna Alžběta I. město oddělila od zbytku Anglie a jeho nezávislost podléhá jediné znepokojivé podmínce: je přísně zakázáno studovat opskurenské dějiny... Pod kouzelně výstředním zevnějškem totiž číhá tajemství tak temné, že ho nikdo nesmí znovu objevit, natožpak znovu použít. Jenže tajemství mají sklon vycházet najevo. Do města přijíždějí dva zvídaví cizinci: Jonáš Oblong, který má na opskurenské škole vyučovat moderní dějiny (hlavně nic místního a nic před rokem 1800), a zlověstný miliardář sir Veronal Lapillus, který se chystá renovovat zpustlé panské sídlo. Třebaže Lapilluse i Oblonga pohánějí protichůdné motivy, oba se snaží spojit si minulost a přítomnost a nakonec soupeří s časem i mezi sebou navzájem... Tento závod může mít smrtící a apokalyptické následky — nejen pro Opskurno.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Rotherweird , 2017


více info...

Přidat komentář

DuSiČíst
25.03.2024 4 z 5

Tahle fantasy se vymyká obvyklým subžánrům, těžko ji zařadit a to i z více pohledů. Tónem je to chvíli historicko/mýtická freska (vzpomněl jsem si na Les mytág), chvíli anglická detektivka, chvíli skoro absurdní groteska... Opravdu originální dílo, které v člověku nějak zůstane. O to víc, když ho napoprvé odložite pro nezájem.

jarin58
25.07.2023 3 z 5

Sice nejsem příznivec tohoto žánru,ale věřím že příběh bude u čtenářů úspěšný a druhý díl si přečtu také.


Vidlička
15.02.2023 4 z 5

Lehce mysteriózní, lehce vtipné, hodně anglické. Velmi příjemné, ale na Strange a Norrella Susanny Clarke, jak se píše na obálce, knížka nedosahuje, ačkoliv asi vím, co měl pisatel na mysli.

OndraMergl
26.10.2022 4 z 5

Když omylem získáte práci v městečku, kde kupa divnolidí nesnáší cizince a ke všemu mají za humny magický portál do jiného světa, zní to jako zajímavé dobrodružství, ve kterém ovšem můžete brzy začít litovat své účasti.

Gari89
01.12.2021 4 z 5

Povedená kniha. Bavila mě, jak nápad, tak prostředí alternativní reality v Británii. Četla se dobře, za mě lepší 4 hvězdy.

Shaxx
22.11.2021 4 z 5

Tak tohle tedy byla divnokniha.
Jsem rozpolcená, jak hodnotit. Protože na jednu stranu to bylo dobré, hezky podivné.. a na druhou stranu to bylo až příliš zbytečně dlouhé a natáhlé a člověk se pro ty zajímavé části musel prokousat vatou. Postavy jsou zajímavé, ale trochu lidskosti navíc by jim neuškodilo.
Ale i tak musím dát čtyři hvězdy, protože na tři to určitě není :)

kuruteku
13.09.2021 3 z 5

Vlastně se asi těším na druhý díl - i když: deformované objekty jsou ve Velinského Dzwille, vynálezy v Newmanově Mořičvílu. A humoru nebylo tolik, stejně jako lidskosti, jako v Pratchettovi. A bohužel ani těch historických odkazů, které by nějak čtenáře obohacovaly, nebylo mnoho. Vlastně asi žádné. Občas jsem se nudil.
Jenže občas tam bylo napětí, humor, akce, že přes to všechno se těším na druhý díl.

SBH
27.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Začátek mě chytil, ale velmi brzy jsem se začala do čtení nutit, a to nikdy není dobré znamení. Co mi asi vadilo nejvíc, byl druh páchaného zločinu. Doktor Mengele nikdy nebude mým favoritem.
Román je označovaný jako „barokní“, což má zřejmě odkázat na spletitost a bohatství kudrlinek příběhu. Odehrává se totiž v renesanci a období postmodernismu, hovoříme-li o uměleckých slozích. Ale dějová linka je zašmodrchaná vyloženě brutálně, postav jak na orloji, takže v zásadě s přirovnáním souhlasím.
Plus: uvedená vysvětlení jsou uvěřitelná a neodporují logice. Mínus: nejsou objasněny zdaleka všechny záhady. Například – jak přesně byla Ztracená louka zachráněna? Kým? Kdo byl tím očekávaným spasitelem? Kdo nosil pavoučici knihy a malířské potřeby? Co se stalo s elusiánskými děvčaty? Proč za sebou Lahvička trousil stopy? Co byl zač G. Jones? Krátká vysvětlivka v závěru moc neobjasnila, takže přesněji – jak se stal nesmrtelným? A tak dál.
Napsané to bylo čtivě, překvapivě mi byly sympatické i postavy, na druhou stranu mě žádná nechytila za srdce tak moc, abych si o nich chtěla přečíst pokračování. Navíc ta tragikomická, vyloženě chorobná oddanost britských sluhů svým pánům. Vždyť Kalex byl jednou z obětí!
No a poslední palčivá otázka – zbavil se Oblong nezdravé posedlosti arogantní, protivnou Cheriskirosovou, ženou s opravdu mizerným vkusem na muže?
Ke knize se už nikdy nevrátím, pokračování mě nezajímá a když o tom tak uvažuji, mohla jsem čas vyplněný trápením nad jejími stránkami využít lépe. Takže za dvě.

petr3740
06.04.2021 3 z 5

Skvělá kniha. Mnoho postav. Komplexní a propracovaný děj. Určitě si přečtu další díl.

Šebestová3
29.03.2021 5 z 5

Já a fantasy nejsme moc kámoši, ale tady ten kousek mě spolu se Zymovratem absolutně dostal. Postavy, prostředí...vymazlené do posledního detailu. Neskutečně jsem si to užila!

Goloritze
14.02.2021 4 z 5

Napínavé jako kšandy. Ale až se prokoušete začátkem, který připomíná literární dílko vhodné spíše pro mládež. Pak děj vezme grády a postavy se začínají šupito presto vybarvovat a měnit před očima. Zajímavé spojení fantasy s historií, čtyři hvězdičky jsem dala pouze kvůli divnému konci. Ale vzhledem k tomu, že Ospkurno je první díl trilogie, tak budu autorovi věřit, že má k takovému konci své důvody.

DuSiČíst
23.01.2021 4 z 5

Odloženo, nechytlo mě to a posílám dál.

Alma-Nacida
04.06.2020 4 z 5

Tohle bylo zase spíš na tři a půl hvězdy, ale nakonec jsem dala čtyři. Vlastně moc nemám co vytknout, jen pár věcí se mi zdálo nelogických. Například proč to v Opskurnu vypadá jako na přelomu devatenáctého a dvacátého století, když mají být údajně prodejci supermoderních technologií? Vysvětlení v závěru, kdo je tajemná postava zmizevši ještě před začátkem děje Robert Lahvička, bylo trochu násilné. Jako že už to ukončíme, tak si všechny postavy sednou a na třech stranách nám to vyloží. ;) Ale jinak pěkný počin, postavy jsou plastické a všechny ujeté, každá jinak.

lubtich
08.04.2020 5 z 5

Vskutku spletitá záležitost.
Prvních 150 stránek se zdá být jako pěkná rozvleklá veteš. Ale opak je pravdou, hned ze začátku vytanulo pár (pro mě) brilantních skutečností:
- Postavy. Grandiózně provázané. Na první pohled působí fakt jak ze špatný grotesky, ale postupem času se snad z každého stane osobitá persona/pozitura. Výtečná stratifikace postav, stejně tak psychologie.
Za mě taktéž věc k dobru - vidění děje z perspektiv téměř všech postav. Člověk má pak excelentní obraz o plošném vědomí osob.
Na což navazuje další bod - kniha nemá hlavní postavu. Jedině dobře, nějaký rádoby sečtělý hajdaláčky, případně (a teď si půjčím označení od jednoho nejmenovaného politika) oPskurné raketýry zrovna nemusím. Ze začátku jsem se snažil si jako nějakého hlavního "hrdinu" (spíše nekňubu) vsugeroval Oblonga, ale z toho krom sympatií nic kloudnýho nevypadlo.
Do srdce se mi zaryl zahradník Salt.

*nejmenovaná žena štkající kvůli smrti blízké*
Konějšivý Salt, reagujíc:
,,Lidé jsou, jací jsou. A všichni jsou divní."

Jones, Hýl, Orélie.... další vosobití oPčané.
- Bylo vidět, že tam chtěl autor nahňácat fakt všecko. Takže to občas fakt působilo jak galimatyáš. Ale prostě je to složitější čtivo, před nímž je křivolaká cesta. Mezi plevelem ve formě jednoduchých divokých fantasy to prostě působilo jako solidní zrno.
- Výtečnej překlad/myšlenka slovních přesmyček. Klóbrc dolů, že to ještě v asociaci s tou latinou dávalo smysl. A i ty verše Oblonga měly svůj šarm.
- Sympatický vykreslení titěrností (závody na koraklech, řemeslnictví).
- Závěr ve formě posezení všech podivínů byl báječnej.
- Jediná výtka - to protkání s dějovou linkou v minulosti byl (pouze drobný) kamínek úrazu. Až přitom jsem si uvědomil, že popis Opskurna je v podstatě takový, jako kdyby bylo vše konané v raném novověku a ne v roce 2017. Myslím, že zasazení hlavního děje do roku... řekněme třeba přelomu 19.-20. století, by působilo věrohodněji. Ale to jsem zas jen šťoura, jen by mi prostě nedávalo smysl odloučení od zbytku země, když přijde Oblong zvenčí a ve městě mají cechy :D

Je to spletitej počin, ale vyplatí se. Je nutno číst vážně bedlivě, i decentní floskule zde mnohdy znamenají dost.
Těším se na další díly, snad se je Host nebude ostýchat vydat :)
A takovej milej hlod na konec:

Okna v horním patře byla zakrytá plachtovinou, nejspíše je vysklil nějaký předchozí výbuch. Nakonec se objevil Boris, obličej umazaný od sazí a oleje.
„Bubliny bublají,” prohlásil.

evilunicorn
22.03.2020 3 z 5

Knihu bych asi nejspíš přirovnal k deltě řeky.Příběh se rozbíhá,klikatí,pak zas spojuje.Nevadilo mi ani množství postav, protože každá byla originální a výrazná,ale i přesto mi něco bránilo zcela se ponořit do příběhu.Nedokázal jsem úplně udržet pozornost,snad jen v místech,kde se psalo o Ztracené louce.A konec..ten mi přišel, jakoby autor vytvořil příběh, který ale musel na několika posledních stránkách vysvětlit a objasnit.Ano,je to barvitě a květnatě napsané,ale mě to nechytlo tolik,jak jsem čekal..

JennyD
22.03.2020 2 z 5

Opravdu jsem se snažila celou dobu se začíst a čekala jsem, kdy přijde konečně to nadšení a kniha mě vtáhne do děje, jak tu psali ostatní. Bohužel se tak nestalo. Námět zní slibně, ale ve výsledku mi to připadá jako mnoho nápadů poslepovaných dohromady bez toho, že by dávaly ucelený smysl. Chvíli to vypadá na kouzla, chvíli na pokročilé vědecké vynálezy a chvíli na přírodu...prostě mi to celé nedávalo smysl. Pokud ovšem bude další díl, třeba tyto události a úkazy vysvětlí.
Co se mi však líbilo, byly postavy v knize. Jejich povahové rysy (ne vždy lichotivé) byly vylíčeny opravdu věrohodně a vtipně. Každý si tam najde svého oblíbence.

JointlieKat94
28.02.2020 5 z 5

Dávám 5*.

A to i přes to, že jsem se celkem dost ztrácela v počtu a jménech osob.

Kniha byla čtivá už od začátku, zajímavé téma. K napsání do vánočního seznamu mě nalákalo to, že se psalo, jak moc se to podobá HP a přitom je to vlastně tak jiné.

Je to jiné, je to úžasné. Proplétání se mezi dějem i časem, proplétání se záhadou a tím, kdo je vlastně kdo, kdo je ten dobrý a kdo je ten špatný, mě moc bavilo.

Líbilo se mi i popisování různých situací, postav, Ztracené louky..

Jo. Fakt se mi to líbilo. A musím si to dát ještě jednou. :)

hanpari
25.01.2020 5 z 5

CAUSA FINITA EST.

Poklad pro náročného čtenáře, méně náročného možná trochu odradí - jak ostatně dokazuje předchozí příspěvek.
Osobně mi trochu vadí, že podobný klenot má pár hodnocení, zatímco nesrovnatelně horší počiny, které jsem tady kdy hodnotil, neustále získávají nové a nové komentáře, a tedy i čtenáře.

Svět je nespravedlivé místo.

Shaola
05.01.2020 3 z 5

Nebolo to zlé, ale veľmi cítiť, že je to prvá kniha autora, ktorý navyše trpí prílišnou rozkecanosťou a snahou ukázať, že je sčítaný a super inteligentný.. alžbetínska atmosféra super, prijala by som, aby sa väčšia časť deja odohrávala v tej dobe... aj nápad bol perfektný, poprepletaný netypickými fantasy prvkami a bytosťami.. to ma bavilo... ale prevedenie trošku krivká - priveľa postáv, na môj vkus dosť málo vykreslených (ja si dosť potrpím na to, aby v knihe bola aspoň jedna ozaj sympatická postava, kľudne i záporná), autor často skáče z jednej dejovej linky do inej.. a reklama na zadnej časti obálky, že ide o niečo ako Šikmú uličku z Harryho Pottera je dooosť ďaleko od pravdy... nečítala som to jedným dychom, ale bolo to dobré a som celkom zvedavá na pokračovanie... a ešte musím pochváliť obálku, tá sa vydarila ;)

qydko
28.11.2019 5 z 5

Jo jo, tohle je pošušňáníčko. Takové knihy mě baví. Fantasy bez provařených bytostí a klasických rekvizit.