Opravdové zločiny

Opravdové zločiny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495304/bmid_opravdove-zlociny-F85-495304.jpg 4 393 104

Záhadné, promyšlené, brutální, drzé… nejslavnější zločiny v dějinách jsou jakékoli, jenom ne nudné. Lucie Bechynková, moderátorka a spoluzakladatelka napínavého podcastu Opravdové zločiny, vás vezme do nejtemnějších koutů lidské duše. Výběr těch nejzajímavějších světových zločinů, co se kdy odehrály, doplňuje zasvěcený pohled kriminalisty, vězeňského dozorce i právničky. A jedním si můžete být naprosto jistí: tyhle případy vám nedají spát. Opravdové zločiny získaly v roce 2021 cenu Autorský podcast roku 2020.... celý text

hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
včera 3 z 5

K podcastu mě přitáhla nadšená kamarádka, a i když jsem postupně viděl každý díl (nebo téměř každý), tak jsem mu až tak úplně nepropadl. Doufal jsem, že psaná verze mi bude vyhovovat víc, jenže opak je pravdou. Podcast stojí víc na hláškách upovídaných slečen a pozitivní atmosféře, než přímo na faktech. No a kniha nestojí víceméně na ničem. Jednotlivé případy jsou stručné, takže než jsem se stačil začíst, byl konec. To by bylo dostačující kdyby šlo o systematický výčet odvysílaných případů, ke kterým bych se pak mohl vrátit na youtube, jenže bohužel. Příběhy jsou vybrané zřejmě náhodně a úplně chybí informace, ve kterém díle se daný případ probíral. Napsané je to čtivě, jen trochu zbytečně.

NoraHudecová
NoraHudecová
29.02.2024 3 z 5

Zásadne nesúhlasím s glorifikáciu vrahov, napriek tomu ma už cca od mojich 17 rokov zaujíma psychológia a true crime (vtedy to ešte nebolo ,,v móde,, ). Takže samozrejme nikdy nevynechám podcast Opravdové zločiny. Knižná verzia neurazí, nenadchne. Mám už kúpený aj druhý diel, takže si ho určite prečítam, ale do budúcna už by som radšej investovala čas aj peniažky do odbornejších kníh.


Annabelle
Annabelle
13.02.2024 3 z 5

Většina z vás jistě zná skvělý podcast Lucie Bechyňkové a Barbory Krčmové s názvem Opravdové zločiny, ve kterém nám slečny přibližují známé i méně známé zločiny, které šokovaly veřejnost. Já osobně mám jejich podcasty velmi ráda, a ačkoliv většinu případů znám, vždy si je ráda opět poslechnu. Proto bylo pro mě pořízení knížky takovou povinností, jelikož jsem chtěla autorky podpořit a také si o některých případech i počíst. Bohužel ale musím říct, že kniha je sice hezky zpracovaná, ale pro mě to bylo zklamání, a kromě zajímavých rozhovorů na jejím konci, nepřišla s ničím novým.

V knize se nachází mnoho známých i neznámých vrahů, ale bohužel vše je zpracováno velice povrchně a stručně. Zajímavé by bylo třeba ke každému případu dát QR kód a odkázat tak na daný podcast, který se případu týká a který je více rozpracován. Knížka na své obálce sice slibuje zákulisní informace a detaily o zločinech, ale těch se čtenář nedočká, navíc všechny případy v knize byly zpracovány v podcastech a nečeká vás nic nového. Kniha je tedy spíše určena těm, kteří podcasty neznají, protože pro ostatní jsou to možná až zbytečně vyhozené peníze. Často také v knize narazíte na nesrovnalosti a bohužel také na větší množství pravopisných chyb a překlepů, které doslova bijí do očí a kniha tak působí lehce odfláknutě. Za mě tedy skutečně zklamání.

lucie.koho
lucie.koho
15.01.2024 2 z 5

Podcast neznám, knihu jsem dostala. Některé krimi případy jsem znala, ale většinu ne. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, ale myslím si, že knize spousta věcí chyběla.

Teri_P
Teri_P
10.01.2024 2 z 5

Zbytečně utracené peníze pro toho, kdo mi knihu daroval. Pokud se jen trochu zajímáte o krimi, bude tohle k ničemu, protože 80% budete znát a těch zbývajících dvacet se můžete dozvědět jinde zábavnější formou.

soukroma
soukroma
30.12.2023 3 z 5

Anotace i lehké prolistování knihou slibovaly, že to bude sice stručný, ale širší přehled o mnoha zločinech posledních desítek let za našimi humny. Skutečně se jednalo o případy odehrávající se snad vyjma Afriky na všech kontinentech, různého ražení a různé publicity - z doslechu jsem slyšela jen o zlomku z nich. Jenže chybí ti nejznámější zabijáci, aby byl přehled "úplný". Proto podtitul "Zákulisí a detaily těch nejzásadnějších světových případů" rozhodně neodpovídá obsahu.
Největším problémem knihy je ale její naprostá neuspořádanost. Autorka své 3-5 stránkové popisy neseřadila ani chronologicky, ani geograficky, ani třeba abecedně (u zabijáků známých jmen), či alespoň nesdružila podobné případy (nebo aspoň oddělení vyřešených od otevřených případů) do nějakých částí knihy (zato v několika popisech jsou třeba i případy dva, naprosto odlišné). A k tomu chybí rejstřík, který mohl tenhle zádrhel pomoci rozmotat. Proto jako "encyklopedie nedávných závažných zločinů ve světě" kniha tedy nemůže posloužit.

Autorku jsem zatím neznala, její aktivity ve vražedné "branži" nesleduji.

Damonka12
Damonka12
25.12.2023 2 z 5

2,5 kniha mě trochu zklamala, podcast znám dost dobře a kniha nemá skoro žádnou přidanou hodnotu. I tak ale bylo fajn si připomenout známé příběhy.

Jancas.s
Jancas.s
19.11.2023 2 z 5

Mně se knížka nečetla moc dobře. True crime mě baví, ale jelikož byly příběhy sypány z rukávu v basic verzi, vůbec mě to nevtáhlo. Nehledě na to, že se některé příběhy tím pádem hemžily jmény, a unikaly mi souvislosti, musela jsem se v textu vracet..nebo byla fakta nešťastně podána, např. "první zbraň dostala už v roce XY"..A hledej čtenáři v textu, v jakém roce se osoba narodila. Plus mi nesedí některé detaily u případů, které znám blíže díky shlédnutým dokumentům, ale bohužel neznám zdroje autorky, takže nemůžu nepřesnosti porovnat.
Škoda, je to můj žánr.

adevis
adevis
29.10.2023 3 z 5

Podcast Opravdové zločiny znám a mám ho moc ráda, skvěle se mi u toho usíná :)) Lucka s Bárou jsou sehrané a o vrazích a zločinech dokáží poutavě vyprávět, kniha mě ale bohužel tolik nebavila

V knize najdete fakta o vrazích a zločincích, jejich dětství, jejich zvrácené příběhy, datumy a další. Je to takový ucelený přehled. Nejznámější vrazi, na které jsem v knize narazila jsou například Night Stalker, Jeffrey Dahmer a bratři Menendezovi. Násilné činy páchané na dětech se mi nečetly vůbec dobře. Stejně tak případy, kdy se děti ztratily a nikdy se nevrátily domů. Z toho mám já osobně nejhorší strach

I po přečtení knihy více sympatizuji s podcasty. Dává to případům lepší atmošku. Pokud by se ale v budoucnu naskytla příležitost knižní štafety na druhý díl Opravdových zločinů, určitě si ji ráda přečtu.

baji42
baji42
02.09.2023 3 z 5

Asi zajímavý nápad, ale provedení trochu pokulhává.

Sasha001
Sasha001
18.08.2023 3 z 5

Kniha je napsaná stručně a celkem i čtivě. Bohužel tím, že mám naposlouchané podcasty pro mě kniha úplně wow efekt neměla. Navíc mám maličko problém i s tím, co je pro mě problémem i v samotných podcastech - odzdrojování a podloženost faktů prezentovaných v knize. Spíš než literaturu faktu mi to občas připomíná Blesk.

emilieselden
emilieselden
31.07.2023 3 z 5

Čtivě napsaná kniha. Každý příběh vás pohltí. Nejvíce mě zaujaly případy Susan Smithové, Brendy Spencerové, záhada Hinterkaifeck a záhada Bobbyho Dunbara. 3,5*

Ája373
Ája373
26.07.2023 odpad!

Lucie se snaží jen vytěžit z neštěstí jiných, vytváří kult zločinců a baví se na účet obětí. Rozhodně bych to neoznačila za literaturu faktu, zpracování je odfláknuté a neuctivé. Většinu případů znám z relevantnějších zdrojů a Lucie, stejně jako Bára, to spíš zpracovávají jako senzaci, snaha o objektivitu je nulová. Doporučuju spíš jiné skutečné krimi dokumenty, občas je až šokující, jak to s některými zločinci a obětmi skutečně bylo. Bára a Lucie jsou takový bulvární krimi pořad. Důvěryhodnost podobná jako u časopisu Blesk. Hlavně, aby byla sranda.

lucie3944
lucie3944
23.05.2023 2 z 5

Jsem posluchačem podcastu a proto jsem byla zvědavá na knihu. A za mně zklamání. V podstatě souhrn příběhů z podcastů, kdy se člověk nic nového nedozvěděl. Jediné nové byly tři rozhovory na konci knihy. A to je, myslím, na knihu dost málo. Jsem ráda, že jsem si ji nekoupila, ale půjčila. Ale protože jsem zvědavá, určitě přečtu i druhý díl, zda nedojde k nějakému posunu.

martinab_13
martinab_13
06.05.2023 2 z 5

Za mě velké zklamání. Koupila jsem si knihu kvůli podcastu, který absolutně miluji a skoro nonstop poslouchám. Kniha je bohužel pouze soupis toho, co holky říkají v podcastu, takže se mi to nečetlo velmi dobře, když jsem to již slyšela.

Napsáno je to velmi zajímavě a hezky strukturovaně, jen jsem od toho čekala něco jiného a nebyla jsem spokojená.

andy_nejedla
andy_nejedla
04.05.2023 5 z 5

Tak za mě parádní. Popravdě se divím, že tu lidé píší, že radši podcast. Však to nejde srovnat. A že příběhy nešly do hloubky? Když budu chtít, tak si to můžu dohledat. Překvapil mě konec knihy s rozhovory, velmi zajímavé.

KačuleJakVíno
KačuleJakVíno
25.04.2023 2 z 5

Neurazilo, neohromilo. Citace podcastové verze. Ale holky pořád zůstávají v mém .

TomHagen
TomHagen
22.04.2023 2 z 5

True crime u nás začal být ohromně v kurzu někdy kolem let 2020 a 2021 a dvě dámy se svezly na tehdejší vlně podcastů a netlifxovských docudramat (z nichž jedna je autorkou téhle knihy) rozjely na první poslech sice zajímavý, ale naprosto nesnesitelným způsobem projevu pokažený podcast (spočívající v chaotickém vrhání často neucelených informací a zapletených proudů myšlenek na posluchače, jež dávají nejspíš smysl uvnitř hlavy autorky scénáře, ale ke kterým chybí často zásadní kontext a taky za přehnaného hekání citoslovců údivu a zhnusení od druhé moderátorky). Dal jsem jim pár šancí, ale nešlo to, tehle formát mi nepřišel jako jejich parketa. Na poslední dovolené jsem dočetl svoji knihu až moc rychle, a tak jsem si vypůjčil čtivo od partnerky - právě Opravdové zločiny. A bohužel musím říct, že autorka přenesla podcast na listy papíru takřka se vším všudy. Bohužel. I partnerka mi nakonec přiznala, že jí ta kniha a vlastně i podcast zklamaly, ale chtěla být v obraze, když to bylo tak populární.

amalka9594
amalka9594
10.04.2023 2 z 5

Chvílema jsem vůbec nepobírala jak to vyřešili, kdo je kdo... Nebylo to nějak špatné, ale podcast je stopro lepší.

Áňa 998
Áňa 998
09.04.2023 4 z 5

Miluju podcast a proto jsem se do knihy pustila. Opravdu se jedná o defacto přepis již řečeného. Vybavovala jsem si příběhy z poslechu a to mi četbu trochu kazilo. Musím ale ocenit rozhovory s lidmi, kteří se pohybují v oblasti zločinu na konci knihy... To bylo super!