Opravdová kuráž

Opravdová kuráž https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117360/bmid_opravdova-kuraz-VXr-117360.jpg 4 35 11

Příběh čtrnáctileté dívky, která se rozhodne pomstít smrt svého otce. Vydá se na výpravu za jeho vrahem ve společnosti federálního maršála, jenž má pověst opilce, ale zároveň tvrdého muže, protože málokdy dovede zločince před soud živé. Postupem času s nimi, napůl proti jejich vůli, spojí síly i texaský ranger LaBoeuf a tato trojice pak staví svůj důvtip proti přesile skupiny desperátů. Kniha je považována za jeden z nejlepších amerických románů na téma Divokého západu a stala se předlohou pro stejnojmenný film.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

True Grit , 1968


více info...

Přidat komentář

Richard Skolek
22.01.2022 5 z 5

Vtipný, milý a po všech stránkách skvělý westernový příběh o čtrnáctileté dívce, která se rozhodne pomstít smrt svého otce. Příběh má všechno, co ke správné kovbojce patří, přesto si zachovává nadhled a je pohlazením po duši. Existuje-li kniha, kterou bych směle doporučil komukoliv, je to právě True Grit.
Podle knihy byl v roce 2010 natočen rovněž vynikající film, kterému se podařilo vystihnout specifickou atmosféru příběhu. Kromě řady hvězd v něm hraje i skvělá Hailee Steinfeld, které bylo v době natáčení opravdu pouhých čtrnáct let.

martin_aston
13.07.2021 4 z 5

Zvláštny western. Príbeh prerozprávaný očami pragmatického, neveľmi emočného štrnásťročného dievčaťa. Nový film bol lepší (to sa stáva málokedy, starší som nevidel). Keby bola iná téma, tak za 3, ale mám slabosť pre westerny, takže za 4*.


DivnýJanko
24.02.2021 4 z 5

Veľmi príjemné, v línii starej školy, výborné odkazy na citácie z Biblie. Záver taký do stratena trochu ale aj tak dobré s atmosférou.

Knišíl
16.09.2019 5 z 5

Když mi bylo nějakých patnáct let, neměl jsem rád knihy z pohledu dítěte či dospívajícího, prostě jsem chtěl číst dospělácký věci a ne nějaké knížky pro děti. Teprve až později jsem zjistil, že za prvé, autoři buď využívají dětský úhel pohledu jako odlišnou perspektivu pro vyprávění, tedy jako věc týkající se formy, kdy příběh je určený pro dospělé, nebo za druhé, autoři používají dětského vyprávění pro řekněme nostalgické účely, kdy se v tomto případě hraje na minulé prožitky dospělého čtenáře a jaksi je to tedy také určené starším čtenářům, poslední možností je, že je kniha vyprávěna pro děti dětským viděním a není určena pro dospělé. Tento román patří do první kategorie (protože o nostalgickém vzpomínání nemůže být řeč, a také Mattie, dětská vypravěčka, není tak úplně obyčejné děcko, že?). Sice je příběh vyprávěn dítětem, které ale není tak úplně dítě, protože je to vyprávěno z odstupem času, kdy se Mattie vrací do svého zážitku z dětství, a zároveň byla ve svém věku dost netypické děvče. Příběh je tedy vyprávěn z nezkresleného úhlu pohledu, drsně a stručně, tak jak se dle Mattie stal. Na rozdíl od např. Jezdce z neznáma (Schaefer) zde nejsou vypouštěny části příběhu, které dětský hrdina Shaeferova románu nechává na domyšlení čtenáři, protože jako dítě je není schopen pojmout, ale dospělý čtenář si je domyslí. Tímto se romány liší, každopádně oba patří do zlatého fondu realistického westernu, a zaslouží si vaši pozornost. Je až podivné, že právě tyto dva romány, které vypráví děti, patří k tomu nejlepšímu, co jsem z žánru westernu četl. Kdo by si to pomyslel, že tohle napíši, když mi bylo patnáct.

MichaelaHO
03.12.2017 3 z 5

Po dočtení knihy jsem si hned pustila film a musím říct, že je to poprvé, co se mi film líbil mnohem víc než kniha. Byla to pro mě jen příjemná oddechovka, která ani neurazí, ani nenadchne.

trudoš
07.11.2017 5 z 5

Tenhle western z roku 1968 nemá snad jedinou chybičku - je tu dívka v nesnázích, životem otřískaný maršál a padouši k pohledání. Ale hlavně nekomplikovaný příběh, který zdaleka není pouze o boji dobra proti zlu. Autor dokonale zachycuje atmosféru Divokého západu, jež své přízvisko rozhodně nedostal náhodou. Na dvou stech stranách se tak neustále něco děje, a přestože je zápletka v jádru jednoduchá, její kličky jsou rafinované a nenudí.
Kromě dějové linie je to i perfektní styl vyprávění, jímž kniha disponuje. Nakolik byl Charles Portis mužem, zvolil nečekaně pro roli vypravěče čtrnáctiletou dívku, což se v rámci nekompromisních končin může zdát jako troufalý čin. Tenhle tah ale vyšel dokonale, protože i když jde o hrdinku s opravdovou kuráží, stále zůstává především čtrnáctiletou holkou. S tím souvisí i vystihnutí mluvy a vyjadřování, které nenechají nikoho na pochybách, že si spisovatel s textem skutečně vyhrál. Lahůdka, která by neměla minout žádného milovníka dobrodružné literatury.

CharlesWard
27.08.2017 3 z 5

Tak trochu jiný western.

Storm.b
10.12.2016 5 z 5

Velmi věrohodně napsaný román, který se s pozoruhodným umem vžívá do postavy čtrnáctileté konzervativní dívky, která je pragmatická až emočně plochá a celý příběh velmi svérázně vypráví. Netypický western a nejspíš právě proto jeden z naprosto nejlepších.
Doporučuji přečíst v angličtině, v níž strohost a jednoduchost hrdinky vyniká ještě víc. Prostě formulované věty jsou srozumitelné i pro v angličtině nepříliš zdatné čtenáře.

jaja10
18.07.2014

Film byl zajímavý, teď jsem zvědavá na její knižní zpracování.

soukroma
06.04.2014 4 z 5

Stručné, dějově orientované, nezatížené psychologickými sondami do duše postav, a přesto jsou jejich postoje a konání srozumitelné. Kdo má rád westerny, pak si přijde na své - Arkansas a Oklahoma konce 19. století, ještě s dozvuky občanské války (u dospělých hrdinů - pamětníků a účastníků), bílí, černí i rudí na jednom území, hlavní hrdinové (nezletilá dívka jako iniciátorka honu na vraha svého otce, zástupce maršála a texaský ranger) na dlouhé cestě za spravedlností v přestřelkách a jiných akcích směřujících k dopadení padouchů.

Oophaga
14.09.2012 3 z 5

Záhada a smůla, že se románu nechopilo jiné nakladatelství než Baronet, který americkou klasiku zařadil do edice "Legendy divokého Západu" připomínající (ne)blahé paměti sérii Rodokaps. Nejsem žádným velkým příznivcem filmových obálek, ale obskurní grafika (se šviháckým kovbojem a tajemnou dámou, kteří se v textu ani trochu nevyskytují) vypomůže titulu leda tak zapadnout hlouběji do regálu. Fotografie z Coenovic snímku (který byl už druhou filmovou adaptací díla) by protentokrát urážela estetický vkus o něco méně - nehledě na to, jak by knize asi zvýšila prodejnost. Převod do češtiny je v tomto případě těžko soudit, neboť próza je založená právě na kostrbatosti vyprávění hlavní postavy, jíž je pro žánr kovbojky netypicky umanutá, nábožensky ustrnulá svérázná 14tiletá holka. Dívčina musí cestou poopravit své černo-bílé vidění světa (padouch nebo hrdina, vždyť...), ale předsudky jsou si nuceni přeuspořádat i její chlapáčtí průvodci. Závěrečné dojemné gesto Roostera Cogburna vyvěrající z postupně budovaného otcovskému vztahu k "pískleti" (zatímco LaBoeuf už Mattie vnímá jako potenciální, leč nepříliš pohlednou ženu, a proto je jeho chování vůči ní více žoviálně šovinistické), umírněně shazuje suše staropanensky lakonický závěr.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura westerny pomsta zfilmováno – TV seriál

Autorovy knížky

Charles Portis
americká, 1933 - 2020
2012  83%Opravdová kuráž

Kniha Opravdová kuráž je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x