Opium a absint

Opium a absint https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453015/bmid_opium-a-absint-qik-453015.jpg 4 150 45

Má tajemné vraždy v New Yorku na svědomí člověk, nebo upír? Sestra Tillie Pembrokeové je nalezena mrtvá a bez kapky krve. Jen dvě malé ranky na krku naznačují, kudy z ní unikl život. Právě tou dobou, na konci 19. století, vyšel v Americe Stokerův Dracula, a tak se představivost mnoha lidí upřela k možnosti, že v New Yorku začal řádit upír. Tillie je náruživá a zvídavá čtenářka, proto ji takové vysvětlení sestřiny smrti nemůže uspokojit. Nedá si pokoj, dokud záhadě nepřijde na kloub. V pátrání ji brzdí ošklivé zranění, které utrpěla při pádu z koně. Na zmírnění bolestí jí lékař předepíše laudanum, opiovou tinkturu, a někteří lidé z jejího okolí ji drogou až podezřele ochotně zásobují. Do pátrání se snaží zapojit logiku a vědu, objevuje dokonce další oběti podivného vraha, jenže stále vyšší dávky opia jí zastírají mysl. I pro dívku spoléhající na vlastní rozum je tak stále těžší rozlišit, co je skutečné a co ne, a hlavně komu ze svých blízkých může věřit.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Opium and Absinthe , 2020


více info...

Přidat komentář

Mooneylan
11.03.2024 3 z 5

Abych byla upřímná, na titul mě nalákal název a obálka. Zmínka o Draculovi v anotaci své dílo dokonala a já si knihu koupila. Dostala jsem se k ní až později (jak už to u nových knih bývá), kdy jsem potřebovala nějakou detektivku s odpovídajícím tématem. Nemohu říct, že jsem byla zklamaná, ale ani nijak nadšená. Nebudu vypisovat děj, ale v kostce - pokud hledáte velice jednoduchou young adultovou detektivku se silnou příchutí drog a naivity, je tahle oddechovka přesně pro vás.

Mortisha
08.02.2024 2 z 5

celkem napínavé, i když vyústění není vyloženě překvapujíci, pěkné popisy prostředí, úmyslná stylizace do drákuly, včetně citací. pro mě zajímavé, jak se změnil pohled na jedny z nejtvrdějších drog. Jednoduší četba, přesto zábavná a napínavá, jako odpočinkovku mohu doporučit.


mnohoknih
18.09.2023 3 z 5

Příběh je na 3 hvězdy, ale ta obálka, ta to dost vylepšuje. Mathilda je slečna z lepší společnosti z 19.století. Její zlatá klec je hezky popsaná. Stejně tak pravidla, která musí jako žena dodržovat čilidobře se vdát a nemyslet. Naštěstí je Tillie dost tvrdohlavá a díky ní se příběh stává zábavným. Bohužel je taky neuvěřitelně naivní, což se dá vzhledem k době očekávat. Vlastně celý příběh pluje na naivní vlně. Líbí se mi Mathildino odhodlání vyřešit vraždu své sestry, ačkoliv cesta je trnitá a sama si hází klacky pod nohy v podobě drogové závislosti, kterou si statečně buduje. Romantická linka je tu taky, jak ta povinná kvůli majetku, tak i ta, co rozbuší srdce, ale nijak nezastiňuje to, že je jde hlavně o detektivní příběh. Četl se dobře, zapomene rychle.

FejKýý
29.08.2023 2 z 5

Tak tady jsem bohužel sáhla vedle. Dala jsem na dobré recenze, ale tak to se někdy občas stane. Kniha mi nesedla, příběh mi nesedl a nebyl za mě nijak super. Pachatele jsem sice neodhadla, ale když se vše zjistilo, žádné wau jsem necítila. Povětšinu času jsem se nudila, za mě bylo lepších asi jen posledních 30 stran, ale i to nic moc. Každopádně aspoň utekly rychleji než předešlých 350. Příběh se mi zdál také více jako o holce co má problémy s drogama, než o tom, co je v anotaci. Od autorky asi už žádnou knihu do budoucna neplánuji. S recenzí z 11.8.2023 docela souhlasím.

espesita
25.08.2023 4 z 5

Většina knihy byla spíš o závislosti na opiátech a o tom, jak snadno se člověk může stát závislým, aniž by si to uvědomoval. Tohle tu bylo popsané velmi hezky a uvěřitelně, zejména pokud to bylo spojené s mentalitou konce 19. století.
Samotná detektivní linka na tom byla hůř. Vydala by tak maximálně na 50 stran. Ale na druhou stranu se není čemu divit - autorka postavila do role "vyšetřovatele" mladou dívku z vyšší společnosti, která nemá volnost pohybu (zejména po tom, co byla její sestra zavražděna), navíc jí hned na začátku knihy přivodila zranění, kvůli kterému se nemůže hýbat ani fyzicky, a ještě ji obklopila lidmi, kteří nemají zájem jí s vyšetřováním pomáhat. To se pak není čemu divit, že detektivka z toho byla taková nijaká...
Přesto mi knížka přišla čtivá a téma mě nakonec také zaujalo, ačkoliv bylo jiné, než jsem čekala.

v.e.v.er.ka
11.08.2023 3 z 5

Přečteno s velkým přemáháním... Nebavilo, pořád jsem čekala kdy se to nějak rozjede ale velká nuda od začátku do konce. A pointa úplně mimo.

Micho86
14.05.2023 4 z 5

Moc pěkné, originální námět a hezky napsané. Postavu Iana jsem si zamilovala.
Nesla jsem přečtené knížky do Knihobota a na poslední chvíli jsem se rozhodla, že tuto jim nedám - odložila jsem ji na půdu a těším se, až příběh zapomenu a za pár let si ho přečtu znova:))

pip11
27.03.2023 4 z 5

Příběh, ve kterém se Mathilda ,,Tilly'' snaží pátrat po záhadném vrahovi své sestry a dalších obětí. Tilly je v zajetí tradic a své rodiny, touží po volnosti a navzdory všem zákazům se jí daří porušovat téměř vše. Děj je převážně o závislosti na opiátech, do které se hrdinka dostala kvůli zlomenině po nehodě. Bylo to příjemně poutavé a zajímavé.

maja8148
19.02.2023 5 z 5

Tohle mě bavilo, pěkně popsán konec 19 st. a to včetně nástrah, co na lidi v běžném životě čekali, popsání boje se závislostí a s tím jaký na vás a vaše jednání mají vliv a to bez toho, aniž by nás musela autorka šokovat hnusnými věcmi. Ano, pokud budu chtít něco, co mě přesvědčí, že drogy jsou špatná věc, tak tato kniha na to nestačí, na to je dost mírná a boj se závislostí vypadá celkem jednoduše a bezpečně (stejně jako noční toulky hlavní hrdinky) a takový není. Jenže toto od této knihy nikdo nečekal. A já jsem naprosto spokojená s tím, co jsem dostala. Milá hlavní hrdinky, zajímavá detektivní zápletka a milá, né moc vlezlá a hodně na vedlejší koleji romantická linka. která kdyby tam nebyla, tak to nevadí, ale ani nepůsobí, že ji tam autorka narvala nějak násilím.

Buchtičkajani
19.12.2022 4 z 5

Kniha mě bavila, dobře se četla. Zajímavá zápletka, konec se dal očekávat. Je až děsivé, jak lehko se dá vybudovat závislost.

cornetka
31.10.2022 3 z 5

Na mě moc volný průběh děje. Tillie byla z mého pohledu někdy moc naivní. Obal knihy je ale nádherný.

M.C.SMITH
31.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha mne skutečně bavila.
Hlavní hrdinka je pořád něčím sjetá - ať je to Opium, Morfium, Heroin a snaží se vypátrat vraha své sestry. Bylo to příjemné čtení a bavilo mne. Oceňuji i úryvky z Drákuly.
Bylo to milé čtení. Knihu jsem zhltla téměř jedním dechem a velmi mne bavila.
Určitě stojí za to dát knize šanci.

snimcibdim
15.06.2022 3 z 5

Nenáročný příběh podaný jednoduchým stylem, takže by snesl i kategorii Young Adult. Jelikož ho naštěstí nehyzdí žádný balast - ani infantilní ani kýčovitý - neurazí ani dospělou osobu, pokud hledá něco oddechového.

Parwana
03.06.2022 5 z 5

Po delší době historická detektivka, která mě opravdu chytla. Slečna z vyšší společnosti, poněkud neobratná a svá, vyšetřuje vraždu své sestry a snaží se uniknout z nudné domácnosti lepší třídy. Čekala jsem něco trochu jiného, myslela jsem, že se příběh bude odehrávat mezi pijáky absintu, a nikoliv mezi znuděnými mladými slečnami užívajícími morfin a laudanum, nicméně ani tak jsem nebyla zklamaná. Těším se na další knihy této autorky.

evilunicorn
25.05.2022 3 z 5

Začnu klady.. U těhle příběhů mě baví dobová atmosféra, to se autorce opravdu povedlo.. Vykreslená společnost,kde jsou rozevřené nůžky mezi chudinou a vyšší vrstvou,působí vskutku reálně. A to je asi tak vše, co bych tak mohl pochválit. O detektivku se nejedná ani omylem, tady se totiž nevyšetřuje, vše k hlavní postavě přichází samo, bez jejího přičinění. A propo hlavní postava.. Ta mě neskutečně se svojí závislostí vytáčela.. Lehčí nadprůměr.

lucakuca
23.05.2022 4 z 5

Milé, jemné a čtivé.
Opium, heroin či je libo morfium? To byly ale zlaté časy :-)

Adney
03.02.2022 5 z 5

Zajímavý pohled na společnost kolem roku 1900.. Zaujalo mne vyprávění z pohledu závislého člověka. Mám ráda vše co se týká Draculy a tajemna, takže to pro mne byla jedna z nej knih. Jediný mínus.. konec přišel až příliš rychle, jen na pár stránkách no :))

bookcase
28.11.2021 4 z 5

Bavilo mě to, mám ráda dobu kdy se odehrává a líbilo se mi spojení Draculy s vražděním.

kristyna3010
07.10.2021 5 z 5

Kniha mě bavila, nebyla to sice zcela klasická detektivka, ale příběh měl něco do sebe. Ze začátku bylo těžší se začít, ale zhruba před stou stránkou se příběh rozjel a bylo to zajímavé. Konec byl velmi dobrý. Z knihy se lze také něco dozvědět o opiu a závislosti a jak právě takový život se závislostí vypadá.

Noisette73
04.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Sice jsem čekala větší wow efekt, při vyřešení případu, ale Tillie jsem si zamilovala.
Je děsivé, že tak skvělé děvče, si kvůli zlomené kosti, vybudovalo tak silnou závislost na Opiu.
Tady to ale naštěstí dobře dopadlo, jen bych ráda věděla jak život Tillie ovlivnil náš pan kamelot, doufám, že skončili spolu.