Opičí tlapka

Opičí tlapka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46293/bmid_opici-tlapka-W8v-46293.jpeg 4 63 14

Pestrá kolekce hororových příběhů ve vynikajícím překladu Tomáše Korbaře, které zůstaly v jeho archivu a kterých většina bohužel dosud vyšla pouze časopisecky. Knížce by mohl klidně patřit podtitul: "Co se do Tiché hrůzy nevešlo!" Tedy příjemné čtení, vždyť kdopak by se nebál rád.

Přidat komentář

Lenka4
11.10.2023 3 z 5

U některých příběhů lehce mrazí. A nejen u těch, které se odehrávají za noci, kdy sněhovou vánici doprovází táhlé vlčí vytí. Většinou jsou to však slabší vyprávěnky omšelé časem.

Kakho-Oto
16.08.2022 3 z 5

Sbírka jedenácti hororových povídek, z nichž jednu rozhodně nepovažuji za hororovou – detektivně laděná povídka Inteligent je zároveň nejhorší ze všech (za pouhé dvě hvězdičky). Hororové povídky jsou nejčastěji "duchařského typu", v závěru je několik upírských příběhů. Za čtyřhvězdičkové povídky považuji titulní Opičí tlapku, dále povídky Poslední seance, Harry a Host ze zásvětí. Zbývajících šest povídek i celkovou kvalitu knihy hodnotím třemi hvězdičkami.


engelbert
30.09.2021 3 z 5

Kdyby se povídky vešly do Tiché hrůzy, nebyla by to tak legendární kniha.

Lenka.Vílka
25.04.2021 4 z 5

Podtitul téhle sbírky zní: "Hororové povídky, které se nevešly do Tiché hrůzy."
A to je dobrá lákačka, že?
Navíc, tři povídky ze sbírky jsou v další hitovce, tj sbírka Rej upírů. A to je dobrá lákačka, že?
Možná bych to tak brala, kdyby vyšla poprvé, co vyšla Tichá hrůza. Protože si to akorát představuju takhle:
Rok 2009: "Hele, ta Tichá hrůza se dobře prodávala, že jo? A neměl tam ten Korbař ještě nějaké přeložené povídky?" A evidentně to vážně vzali tak, jak to dostali. Jak si jinak vysvětlim, že povídka Poslední seance je v knize vedena jako od neznámého autora? Mám to chápat, že Korbař neznal autora? To bych pochopila, kdyby vyšlo šedesátkách, ale tohle bylo v roce 2009 (povídka vyšla pod dvěmi názvy, ale třeba tehdy neuvedli autora a z toho překladatel čerpal, fakt nevím). To už vydavatel musel vědět, kdo to napsal. Proč tam nedal nějakou poznámku? Nějakou vsuvku? Tohle akorát podpoří myšlenku, že vydali, jak dostali. Našli u dědiců práv (?). Asi to není chyba textu, protože v některých zdrojích se uvádí to stejné, autor neznámý. Na svých stranách vydavatel ale uvádí jako autora Christie. Kdyby to byla chyba textu, asi by se to někde vedlo. Ale je to tak v obsahu i když přijde povídka na řadu v knize. Tak teď nevím, zda jsem jenom já letadlo :D

V seznamu je opět jenom výpis autorů a název povídky. Že nebudou medailonky, v to jsem už ani nečekala. Není tam ale ani originální rok vydání a název jednotlivých povídek. Zní to ošizeně? Jo, zní.

Ale nemohu říct, že to je horší sbírka. Tři povídky z ní jsem četla ve sbírce Rej upírů (Drákulův host, Neboť krev jest život, Noční návštěvník) a všechny ode mě dostali maximum z hodnocení. Jenom to beru jako dobrý způsob jak vydělat na něčem, co fungovalo minule. Protože mě prostě irituje ten podtitul "Hororové povídky, které se nevešly do Tiché hrůzy" :/

Pokud vás neotrály moje dosavadní pindy ke knize samotné, něco jsem napsala i k jednotlivým povídkám ;)

apq
02.08.2020 2 z 5

Oproti mnoha hororovym povídkam mi tyhle přišli takové dost slabé.

Elevant
01.06.2020 3 z 5

Překladatel Tomáš korbař měl zřejmě své důvody, proč tyto povídky nezařadil do kultovní antologie Tichá hrůza, na kterou má Opičí tlapka navazovat. Tyto povídky z mého pohledu nedosahují kvalit Tiché hrůzy, nicméně k zahození rozhodně nejsou. Ze začátku na mne půsbily dojmem lepšího průměru, ale asi v polovině jsem narazil na povídku Poslední seance, a všechny další povídky včetně ní mne zaujaly mnohem více než první část knihy. Nevím, jestli je to jen můj dojem, či jestli je druhá polovina zkrátka lepší, ale povídky jako Harry nebo Draculův host byly velmi dobré. Ale parodoxně povídka, která se mi líbila zdaleka nejvíc, nebyla nijak zvlášť kvalitní. Poslední seance je krátký text vystavěný na idiot-plotu, naprosto předvýdatelný a nijak zvlášť děsivý. Přesto mne zaujala a spíš, než že by mne vyděsil, mne dojal. Nevím proč, ale myslím že si ho budu pamatovat ještě dlouho.

Zemiakol
08.09.2019 4 z 5

Pokračování Tiché hrůzy už není tak dobré jako první díl, i přesto obsahuje několik velmi dobrých hororů (Harry, Poslední seance, Opičí tlapka, Inteligent).

Zeminish
16.04.2019 4 z 5

Zajímavá sbírka hororových povídek, obsahuje průměrné, ale i nadprůměrné výtvory. Na Tichou hrůzu nemá, ale určitě stojí za přečtení.

Nazli
03.03.2019 3 z 5

Takový lepší průměr. Některé povídky se mi líbily více jiné méně.

Veronika33
24.07.2018 2 z 5

Joj..tak toto nevyšlo. Totálna nuda. Poviedku opičí tlapka som čítala kedysi v detstve a vtedy ma zobrala o mnoho viac. Možno človek, ktorý nečíta veľmi hororovo ladenú literatúru, si to užije viac, pre mňa však slabota.

PierreGa
06.12.2016 4 z 5

Knížka neurazí

Shimargh
22.07.2014 3 z 5

Velice slabé, čertužel.

dearkiki
17.06.2014 4 z 5

Některé povídky jsou trochu slabší a chybí jim ten správný hororový konec, ale vzhledem k tomu, kdy vznikaly, věřím, že byly na svou dobu strašidelné až dost. Je to příjemně mrazivá a tajuplná četba pro chvilky, kdy se chcete trochu bát.

reykjavik
07.02.2012 5 z 5

Konečně dokonalá sbírka hororových povídek od různých autorů, která nemá chybu.
Napínavé a hrůzostrašné.
Tichá hrůza (1.díl povídek) taky stojí za přečtení!