Operace Banány

Operace Banány https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487876/bmid_operace-banany-GSt-487876.png 5 31 8

Píše se rok 1940. Bitva o Británii vrcholí. Německá Luftwaffe se snaží zničit britské Královské letectvo a získat vzdušnou převahu nad Lamanšským průlivem. Pokud se to nacistům podaří, dobytí Británie pro ně už bude hračka. Jedenáctiletý Erik tráví každou volnou chvíli v londýnské zoo. Je to jediné místo, kde se cítí šťastný. A jedno ze zvířat mu obzvlášť přirostlo k srdci: gorila Gertruda. Jenže každodenní bombardování města znamená velké ohrožení pro lidi i zvířata. Erik se proto rozhodne milovanou Gertrudu zachránit. Naštěstí má skvělého pomocníka – strýčka Sida, který v zoo pracuje jako chovatel. Podaří se jim ukrýt na mořském pobřeží. Jejich pocit bezpečí ale vezme za své, když odhalí supertajný plán nacistů… David Walliams, autor veleúspěšné Babičky drsňačky, napsal akční, bondovsky laděný příběh z druhé světové války, v němž však není nouze ani o humor. David Walliams je úkaz: děti jeho knihy milují, z každé se stane okamžitě bestseller.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

Code Name Bananas , 2020


více info...

GaleW
GaleW
18.03.2024 5 z 5

David Walliams mě mile překvapil, dříve jsem četla Nejhorší děti na světě a to se mi nelíbilo, ale tahle knížka byla povedená i poučná. Na první pohled se jedná o dost tlustou knížku, ale vzhledem ke spoustě obrázků, citoslovcí atd. se dá přečíst i za poměrně krátký čas.

dájavídek
dájavídek
07.01.2024 5 z 5

Velmi dobrá a také velmi naučná knížka o druhé světové válce.


šárofka
šárofka
07.01.2024 5 z 5

Moc hezká knížka o přátelství se zvířaty. Na knížce se mi velmi líbilo jakým stylem byla psaná. Ilustrace jako vždy také skvělé.

Lamanai
Lamanai
31.08.2023 3 z 5

Děti to bavilo a vždy se těšily na pokračování poslechu v geniálním podání Jiřího Lábuse. Já bych asi ocenil víc humoru a klidně méně akce i černobílé karikaturnosti postav. Přiblížit příběhem některé reálie je dobrý nápad, ale to opěvování královské rodiny a bodrá strýčkovitost Churchilla byly dost přehnané.

Josh
Josh
07.03.2023 2 z 5

ČVd 15 doporučena kamarádem. Vtipné, zábavné, poutavé? Možná hit pro děti (i když podle ne-půjčování ani ne), ale jako dospělý mám připomínky - příběh s nereálnými situacemi, který však v případě zakomponování do 2SV zkreslí dětem co byla/je válka. Sice je pár věcí vysvětleno na konci, ale to nestačí. Nepřijde mi, že vážné téma je přiblíženo dětem, ani černý humor pro dospělé, spíše jeho degradace. Plus opakování toho samého v ději nebo veeelká písmena citoslovců mají jako pobavit? Snad komiks... Jediné pozitivní co příběh vnáší je přátelství a možná, jen možná vztah ke zvířeti, protože ten je dost mimo ohleduplnost k divokému tvorovi chovanému v zajetí. Takže po 1.pokusu mi tento autor nepřijde hvězdný.

Nestorkea
Nestorkea
01.02.2023 5 z 5

Walliams je dceřin oblíbený autor. Operace banány měla spád, místy byla smutná, místy nás rozesmál typický spisovatelův humor. Líbí se mi, že seznamuje děti i se skutečnými postavami a místy.

Rozari
Rozari
06.12.2022 5 z 5

Syn (necelých 9let) knihu přečetl v podstatě za den, když byl doma nemocný, dost ho bavila (má totiž skoro 500 stran). Vtipný příběh z pro děti neobvyklé doby a místa, který má spád, místy je smutný, ale nakonec vše dobře dopadne.

carbici
carbici
25.09.2022 5 z 5

Napínavý příběh, který vás naprosto pohltí. Je to typický Walliams - akce, rodina, něco historie a spousta nadsázky a absurdity.