Opera: průvodce operní tvorbou

Opera: průvodce operní tvorbou https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366793/mid_opera-pruvodce-operni-tvorbou-D0J-366793.jpg 5 27 5

Obliba operního útvaru byla u nás odedávna mimořádná. Stala se nejschůdnější cestou k proniknutí do světa hudební krásy, kde orientace pro mnohé z nás je nesnadná. Opera - Průvodce operní tvorbou nám umožní proniknout do složitosti světové operní tvorby. Kniha zahrnuje přehled cca 700 oper od více jak 260 skladatelů počínaje 17. století až po současnost. U každé opery je uveden její přesný název, předloha, autor libreta, datum premiéry a jednotliví protagonisté. Hlavní náplní každého hesla je převyprávění děje podle jednotlivých dějství. Vše je podáváno velmi přístupnou a zajímavou formou.... celý text

Přidat komentář
Rade
Rade
25.04.2022 5 z 5

Nostalgické vzpomínky na dětství a mého tatínka, který mi v rámci „domácí hudební výchovy“ nejdříve dal přečíst právě z téhle knihy obsah opery, pak mi pouštěl (tenkrát z desek nebo magnetofonu) nejznámější árie a teprve pak jsem byla hodna vyslechnout operu celou. Asi dobrý postup, aby i dítě skouslo operu, která, přiznejme si to, bývá pro dítě dost statická a nezáživná…
Pamatuju si, že takto jsem měla přípravu např. na Rusalku, V studni a tehdy asi mou nejoblíbenější - Dvořákova Jakobína.
Znalec oper se ze mě v dospělosti sice nestal, ale díky tatínkovi mám vážnou hudbu ráda, a i dnes jsem schopná si operu užít, i když spíš výjimečně. Knihu jsem nedávno objevila v knihovně mezi knížkami poděděnými po tatínkovi, listovala v ní s jistým dojetím a vzpomínáním, a říkala si, určitě se ještě bude hodit, skvělá pomůcka…

1amu
1amu
10.09.2020 5 z 5

Tato kniha je jednou z prvních v Evropě, která provází čtenáře světovou operou. Tomu odpovídá i celkový rozsah (skoro 900 stránek). Autorka měla úžasnou schopnost rozmlouvat s posluchači po celé zemi, tedy i v místech, kde byl možný poslech rádia.
Nedovedu si představit, že by v současné době mohla vyjít v nákladu přes 40.000 výtisků. To vše je zásluha malého kolektivu vedeného Annou Hostomskou.
V létech 1950-1962 (tedy až odchodem do důchodu) ovlivňovala paní Hostomská vkus posluchačů Čs.rozhlasu. Touto knihou jim ještě otevřela vrátka k detailnímu pochopení konkrétní opery, kde se občas (nyní častěji) zpívalo v jiné řeči, zejména v italštině. V současné době jsou divadla provozující opery vybaveny čtecími zařízeními. Zásluhou autorky to před více než 60-ti roky nebylo třeba. Odvedla vynikající a nezapomenutelné dílo.


tereza5413
tereza5413
25.01.2019 5 z 5

Tato kniha je pro mě ''bible,, opery. Když potřebuji jakoukoliv informaci o opeře, otevřu knihu a už jsem zase o něco chytřejší. Pro mě jakožto milovníka opery a člověka, který zpívá klasiku je opravdu tato kniha nepostradatelnou součástí mé sbírky knih.

DennisMoore
DennisMoore
25.09.2013 5 z 5

Neocenitelný pomocník protřelého milovníka opery i posluchače začátečníka, kterého zajímá \"o čem to vlastně je\".

bukiet
bukiet
18.03.2013 5 z 5

Tak tato kniha je základem pro každého, kdo miluje operu, nebo s ní nějak spolupracuje. Není sice vyčerpávající, ale to snad ani nemůže být, vzhledem k době vzniku. Pokud ovšem potřebujete informaci o ději nějaké konkrétní opery, není lepší volba než tato kniha. Paní Hostomská umí vyprávět.

Štítky knihy

umění divadlo klasická hudba opery a operety hudební skladatelé

Autoři knihy

Anna Hostomská
česká, 1907 - 1995
Dana Šimková
česká, 1984

Kniha Opera: průvodce operní tvorbou je v

Právě čtených2x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce51x
Chystám se číst11x
Chci si koupit6x