Opatství Northanger

Opatství Northanger https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440051/bmid_opatstvi-northanger-h7s-440051.jpg 4 1144 182

V mondénních anglických lázních Bath bývaly v době Jane Austenové mladé slečny uváděny do společnosti, aby se obrousily a pod dohledem matinek získaly žádoucí partii. Hrdinkou příběhu je Catherine, dcera venkovského faráře, upřímné, bezelstné, radostné stvoření, které se v nezvyklém prostředí vedle vítaných radovánek setká i s nejednou nástrahou. Ačkoliv má hlavu popletenou hrůzostrašnými gotickými romány, tehdejší oblíbenou dívčí četbou, a často vidí i v úkazech zcela běžných romantické drama, nakonec jí bystrý rozum ukáže správnou cestu a s milou Catherine – jak jinak – všechno dopadne šťastně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Leda
Originální název:

Northanger Abbey , 1818


více info...

Přidat komentář

Parwana
31.12.2023 3 z 5

Knížku jsem si vybrala primárně do čtenářské výzvy, protože King není zrovna můj oblíbený autor. Tato knížka má všechno, co od Austenové čekáte, zejména tu líbeznou, navoněnou nudu, ale o dramata tam není nouze a četlo se to svižně.

Kudík
19.12.2023 4 z 5

Předně jsem knihu zvolila do čtenářské výzvy (původně pod 3. bod, ale doufám, že ještě stihnu nějakého Kinga, takže v závěru zabírám 19.), a také z toho důvodu, že jsem jí od Jane Austenové zatím neznala. Jiné jsem četla a viděla xkrát zfilmované, "Opatství Northanger" však nikoliv.
Catherine Morlandová byla taková typicky bezelstná, životem moc nepolíbená, mladičká (17) hrdinka, která se dostala do světa protřelosti a jistých intrik. Líbila se mi promluva autorky a její komentář v počátku a závěru, kde s nadhledem a jistou dávkou ironie řekla, co potřebovala o hrdinech čtenáři v danou chvíli sdělit. V Bathu se Catherine seznámí s Isabellou a jejím bratrem Johnem, kteří mi od začátku moc nesedli. Dále poznala také pana Tilneyho, jeho sestru, staršího bratra a otce, který jí následně pozval na Northanger. Zde Catherine poučena ze "Záhady Udolfa" viděla i trávu růst a prožívala svojí verzi gotického románu. V závěru jsem, za chováním generála Tilneyho a jeho vykázání hrdinky z opatství, čekala něco víc. Celkově je to úsměvné dílo a jiné, než pro mě ostatní autorčina tvorba.


kacenka6144
18.12.2023 3 z 5

Tuhle autorčinu knížku jsem neznala. Je zde zajímavě vykreslená tehdejší doba a hlavně chování některých vrstev anglické společnosti.

JessicaCorny
07.12.2023 3 z 5

Austenovou mám moc ráda a Northanger Abbey jsem četla naposledy zhruba před deseti lety. Bylo fajn si ji přecíst znovu.

Je poznat, že je to jedno z posledních děl autorky, protože narozdíl od Pýchy a Předsudku a ostatních, tady Austenová otevřeně promlouvá ke čtenáři. Což si ve starších knihách nedovolila.

Celkově ze všech děl JA tohle není moje nejoblíbenější, ale i tak je to moc fajn četba. Hlavně protože dává trochu nahlédnout do zákulisí problémů dobových autorek románů, o kterých hlavní hrdinka často diskutuje se svým vyvoleným. Pokud jste toho z tohoto období četli víc než jen Austenovou, ty diskuse o hororových románech dávají mnohem větší smysl. ;)

charlizee
26.11.2023

Jane Austen mě vždycky hodně bavila, proto se mi skoro ani nechce věřit, že jsem ji naposledy četla před 16 lety.
Teď si mě získalo její Northangerské opatství, byť za to zdaleka nemůže příběh obdivovatelky strašidelných příběhů, která se z touhy po vlastním dobrodružném zážitku nechává unést svými fantaziemi a zapomíná racionálně uvažovat. Oceňuji především styl Jane Austen a její neustálou přítomnost, prostřednictvím které příběh komentuje, a otevřeně promlouvá ke čtenáři.
„Pokud jde tedy o tohoto, musím pouze dodat (vědoma si toho, že pravidla kompozice zapovídají uvedení postavy, která nemá spojitost s příběhem), že šlo přesně o toho pána, jehož
Tyto prvky jejímu psaní dodávají lehkost, rádoby nanicovatý příběh pozvedají, rytmizují a mě v pozici čtenáře uvádí v úžas a nekritický obdiv.
Ten si zaslouží i překladatelka Kateřina Hilská, protože jazyk autorky vystihla tak přesně, že snadno zapomenete, že nečtete text v jeho originálním znění.

FoxFox
14.11.2023 4 z 5

Knihy od Jane Austen mám ráda, především Rozum a cit a Pýchu a předsudek, a proto jsem se na další dílo z pera této autorky moc těšila. Spisovatelka vás přenese do úplně jiné doby, kterou velmi věrohodně vykreslí. Jen mi chybělo trochu romantiky ve vztahu mezi hlavní hrdinkou a jejím vyvoleným, po celou dobu se mezi nimi v podstatě nic nedělo, až ke konci to šlo ráz na ráz. Myslím, že si po celou dobu nedali ani pusu. :D
Líbilo se mi, že se v knize občas objevil komentář autorky k příběhu, bylo to takové osvěžující.

simona g.
05.11.2023 2 z 5

Asi nejdelších 199 stran, co jsem kdy četla. Neříkám, že je to chyba autorky, ale tohle mne opravdu hodně nebavilo.

SweetCake
18.10.2023 3 z 5

Čtivá kniha napsaná hezkým literárním stylem. Je zde perfektně vystižena tehdejší anglická společnost a její mravy. Děj plyne rychle a příběh je poutavý. Ale konec mi přišel uspěchaný. Myslím, že by neškodilo, kdyby konci autorka věnovala více času a rozepsala ho do větších detailů jako zbytek knihy.

felixrr
17.10.2023 4 z 5

Od Jane Austenové jsem před čtenářskou výzvou nic nečetl, ačkoliv jsem už dlouho chtěl, navíc všechny moje plánované kingoviny jsou dost vydatné bichle, takže jsem se rozhodl právě pro Northanger. Příběh jsem si celkem užil, autorka uměla psát dost poutavě a navíc si své činnosti byla výborně vědoma, v knize neustále boří čtvrtou stěnu a přidává všemožné postřehy. Postavy tu nabízí vtipnou škálu všemožných lidských vlastností, kladných i záporných. Nejvíc mě pobavila ta parodovaná hororová pasáž.

EmillyT
12.10.2023 4 z 5

Knihy od Jane Austenové jsou vždy takovým milým pohlazením po duši. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává a Catherinina naivita působí v dnešní době značně nereálně a úsměvně. Příběh je nenáročnou odpočinkovou četbou. Oceňuji, že jedním z témat čtenářské výzvy byla právě kniha od J. Austenové.

alishek
11.10.2023 3 z 5

Z knížek, co jsem od Jane Austen četla, je za mě tato zatím nejslabší. Do čtení jsem se musela nutit, zápletka mě začala bavit až na konci.

huhuhu
09.10.2023 4 z 5

Dokonalý jako Pýcha a předsudek tento román není, ale rukopis J. Austenové tam je znát. Nejvíc oceňuji, jak skvěle autorka dokázala poukázat na povrchnost, přetvářku a jiné nešvary tehdejší společenské smetánky a jak odvážně si utahovala z literární produkce své doby.

Lienilda
02.10.2023 4 z 5

Hlavní hrdinka Catherine je poblázněná hororovou četbou tehdejší doby a z toho vznikají úsměvné situace. A také je neuvěřitelně natvrdlá co se týče falešného přátelství nebo otázek lásky. Pěkné odpočinkové čtení.

Četla jsem vydání z roku 1994 a ten překlad mi přišel takový velice kostrbatý, zastaralý. Zajímalo by mě jak by to vypadalo v novějším vydání, protože jsem se dívala, že je od jiného překladatele.

TVer
19.09.2023 5 z 5

Klasika od klasické autorky. Její knihy mám opravdu ráda a i když mi Catherine připadala až příliš naivní a Isabella neuvěřitelně falešná, i tak se to četlo dobře.

TBRbezkonce
06.09.2023 5 z 5

Tohle je dokonalost :) Hlavní hrdinka je neskutečně naivní a trochu hloupoučká. Henry je na dobu hodně ironický, ale milý a Catherine zase dobrosrdečná a bezelstná. Protože čte hodně hororových knih, tak se několikrát ztrapní a nedokáže prokouknout ani tu nejjasnější faleš a pochopit úplně základní narážku.
Prostě hezoučký a roztomilý.

Ventimiglia
08.08.2023 5 z 5

Neskutečně moderní: s roztomilou ironií, nadhledem, odstupem. Naivní hrdinka neprokoukne faleš pozlátkového světa a zlatokopek v Bath, pod vlivem hororové četby se ztrapní, zažije horké chvíle, ale její dobrosrdečnost a nefalšovanost srdce jí získají pravé přátelství i lásku. Moc se toho tady neděje, skoro všechno se odehraje v dialozích, ale nemůžete to nečíst rádi a s úsměvem.

okeey
07.08.2023 5 z 5

,,Jane Austinová je vrchol, o jaký usilují všichni ostatní spisovatelé." Tato slova pronesla má oblíbená J. K. Rowling a já nemohu jinak než souhlasit.
Northangerské opatství je mou první knihou od Jane Austinové, dlouho jsem se autorce vyhýbala snad proto, protože jsem se bála, že budou její knihy složité a nebudou mě bavit. Ale opak je pravdou!
Nebudu tu přepisovat děj, ten jste se dozvěděli v anotaci. Co vám chci říct je, abyste se nebáli klasik, i když k nim má spousta z nás přirozený odpor, jelikož jsme k nim byli nuceni na středních školách.
Příběh nám předkládá dobové názory na manželství, výchovu a vzdělávání žen, přesto je ale hlavní hrdinka za rebelku, která se v lecčems vymezuje. Celou knihou nás provází všudypřítomná nadvláda patriarchátu, ale také elegance, vznešenosti a vybraného chování.
Chvíli mi trvalo se do knihy začíst, ale po pár desítkách stránek mě příběh pohltil a pustil až na konci, četl se mi příjemně a Northangerské opatství pro mě rozhodně není poslední kniha od této autorky.

tereza3242
07.08.2023 4 z 5

Po přečtení Pýchy a předsudku jsem si předsevzala, že jednou přečtu celou Austenovou. Dnes mám na kontě také Rozum a cit, Emmu, Annu Elliotovou a Sanditon.
Ve srovnání s těmito bylo Northangerské opatství takový průměr, ovšem dojem z knihy mám jiný než z ostatních. Poprvé jsem zaznamenala prvky hororu, které bych si s autorkou vůbec nespojila a příběh se nesl i jiným tónem, byť v typické austenovské struktuře.
Už jsem si zvykla, že začátky knih jsou takové pomalé a plné popisů, které dle autorky byly podstatné, já bych se bez nich obešla. Ale beru to jako součást a nevadí mi. První polovina knihy popisovala jak je sedmnáctiletá Catherine uvedena do společnosti v Bathu, seznámí se s Isabellou a sourozenci Tilneyovými, s nimiž ve druhé části knihy odjíždí na opatství, které si snaží spojit s hororovými romány spisovatelky Radcliffové.
Konec byl vyjádřen sice v několika málo posledních stranách, ale celou knihu jsem věřila a doufala, že dopadne přesně takhle, takže jsem byla spokojená.
Zlomová kniha to pro mě není, ale četbu jsem si velmi užila, hlavně hororové části, v nichž jsem byla i napjatá, jak bude děj pokračovat a nedokázala přestat číst

lena.o.knihach
22.07.2023 3 z 5

Sedmnáctiletá Catherine Morlandová přijíždí do Bathu, kde je uvedena do společnosti. Chodí na plesy, navštěvuje divadlo a seznámí se se sourozenci Tilneyovými.
S nimi poté odjede na Northangerské opatství, které v Catherine probouzí ty nejděsivější představy, jaké zná z hororových románů.

Nemohla jsem sáhnout po lepší první knize z edice Cooboo Classics než po oceňovaném románu Jane Austenové. Bylo to čtivé a hlavní postava Catherine mi hned od první chvíle padla do noty. Libuje si v gotických příbězích a nebojí se to říct nahlas.

První část knihy se odehrává v městečku Bath a já se ani na chvíli nenudila. Smysl pro humor tu vážně nechybí. V druhé části jsme se pak přesunuli do krásného starobylého domu, kde jsem očekávala něco trochu víc, protože jsem stránky už neotáčela tak nadšeně jako předtím. Konec mi to ale zas vše vynahradil.

Nedoufala jsem, že by Northangerské opatství překonalo Pýchu a předsudek a skutečně se tak nestalo. I když jsem si i tuto knihu celkem užila a bavila se u ní, Elizabeth a pan Darcy zůstávají na prvním místě.

#spoluprace @albatrosmedia

Laféeverte
21.07.2023 4 z 5

Ironická Jane Austenová... Hoodně ironická. Mistryně v zachycení drobných charakterů, včetně jejich povrchnosti i odpudivosti. První část knihy je jich plná, takže je to téměř až k nevydržení, ale vydržet se vyplatí, protože... Na vás čeká další dávka charakterů a inteligentní ironie, a pokud jste četli třeba Mnicha, nebo cokoli z Catherininy knihovny, tak se pobavíte o to víc... Dokonce bych řekla, že tohle není tak úplně kniha pro zaryté romantiky, byť rámcově se žánru jednoznačně drží.