On

On https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445657/bmid_on-R1E-445657.png 3 52 24

Za vším stojí on. Catherine oněměla. Stala se svědkem něčeho tak znepokojivého, že ztratila hlas – před svým manželem, dětmi i přáteli. Doktoři tvrdí, že odpověď se skrývá v minulosti. Catherine musí začít u něj. U Luciana. Své životní lásky, se kterou se seznámila na univerzitě. Lucian ji zatáhl do elitního kruhu bohatých a hýřících přátel; jedné noci se ale všechno zhroutilo a Catherine jej opustila, čímž navždy poznamenala jeho život. I po šestnácti letech ji myšlenky na něj neustále pronásledují, a když se s ním nečekaně opět shledá, jiskra znovu zažehne plamen lásky. Ale před tím, co se stalo tenkrát před lety, neutečou, a tak se jejich životy opět převrátí vzhůru nohama, tentokrát s katastrofálními následky.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Him , 2018


více info...

Přidat komentář

Kskaja
31.01.2023 4 z 5

Strzena hvězda za slabší začátek.

Moc nechápu nízké hodnocení, mně se kniha líbila.
Fajn, psychotriller to zrovna není, spíše napínavý román.

Klidně bych ji doporučila k přečtení

Littlemonday
04.09.2022 2 z 5

On - Clare Empson

Knížka, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Anotace:

Za vším stojí on. Catherine oněměla. Stala se svědkem něčeho tak znepokojivého, že ztratila hlas – před svým manželem, dětmi i přáteli. Doktoři tvrdí, že odpověď se skrývá v minulosti. Catherine musí začít u něj. U Luciana. Své životní lásky, se kterou se seznámila na univerzitě. Lucian ji zatáhl do elitního kruhu bohatých a hýřících přátel; jedné noci se ale všechno zhroutilo a Catherine jej opustila, čímž navždy poznamenala jeho život. I po šestnácti letech ji myšlenky na něj neustále pronásledují, a když se s ním nečekaně opět shledá, jiskra znovu zažehne plamen lásky. Ale před tím, co se stalo tenkrát před lety, neutečou, a tak se jejich životy opět převrátí vzhůru nohama, tentokrát s katastrofálními následky.

Recenze:

Jako obvykle jsem si před začátkem čtení nečetla anotace, recenze, nic. Vždycky bývám ráda překvapená a občas se prostě nezadaří a zjistím, že čtu knihu, která je víc nebo míň průšvih.
Bohužel u tohoto dílka tomu nebylo jinak. Už po první třetině knihy jsem zjistila, že se jako docela echt nudím. Hlavou mi běželo: “Ok, tak jsi nás seznámila s postavama, tak nám řekni, co se stalo a rozjeď to!”
Jenže ono to nepřišlo. Autorka to nerozjela. V příběhu čekají tři celkem wow momenty. Přijdou z ničeho nic a jak napětí a vzrušení z akce přijde, tak zase odejde a vracíte se k nudným popisům lidí a situací a prosíte ať vám někdo dá superschopnost číst rychleji, ať už to je za vámi.
Co mě už jen dorazilo je to, že jsem si teď po přečtení všimla, že je na obálce napsáno “Psychologický thriller”. Tak určitě. Asi jako je seriál Ulice detektivka.

Nedá se jinak, a to ještě nadržuju:

2/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a na FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️


SynD
28.08.2022 odpad!

(SPOILER) nacházím se v hodně náročném čase: knihy s květinovými motivy nebo zlatým kolečkem na obálce dávají mé hlavě možnost si aspoň na chvíli odpočinout. v některých případech za to (a za potřebu zjistit, jak to bylo a jak to dopadlo) ale platím neúměrně vysokou cenu.

román On je plný nudných a zbytečných popisů (hlavně krásných lidí, věcí a luxusu), ale hlavně celý ten příběh je zcela neuvěřitelný. dospělá žena a máma setrvává u dávné minulosti, což nám zprostředkovává její sobecké kňučení. On je viděn nereálným pohledem puberťačky, coby rozervaný dědic a umělec (!), jehož ad nauseam opakovanou kvalitou je hlavně jeho mimořádná krása. celé to působí, jako by to psala třináctiletá dívka s darem slova a minimální schopností představit si, jak fungují dospělí lidé.

samostatnou zmínku si zaslouží i strašidelná partička kamarádíčků v partě a skutečnost, že jediná postava neanglického původu, která není běloška, tu musí být Thajka, bývalá sexuální společnice, a právě tuto postavu jako jedinou autorka obětuje na oltáři nezralého vztahu hrdinů. wtf?

tyna_01
08.08.2022 4 z 5

Této knížky jsem se trošku bála. Před jejím přečtením jsem si přečetla anotaci (ještě než jsem se přihlásila do štafety ) a jaké to pro mne bylo překvapení, když jsem podle obálky čekala spíš nějakou romantiku/erotiku Po tom, co jsem koukla na anotaci, tak mne samozřejmě zajímalo i hodnocení a to bylo žalostně nízké, takže jsem to brala jako výzvu .
Totálně vybočím z většiny hodnocení, ale mne se kniha líbila. Mám ráda prolínání přítomnosti a minulosti a tady to mělo grády, protože se děj odehrával ve čtyřech časových rovinách. Ke knize jsem se ráda vracela a těšila jsem se na rozlousknutí.
Co se týče chování jednotlivých postav - nestačila jsem se divit,.. Život snobů mi není vůbec blízký a tady byl vykreslen tak nějak, jak si ho doopravdy představuju a jejich chování mne kolikrát vytáčelo. A když už tam byl konečně někdo normální, tak to nedopadlo moc dobře,.. Víc psát nemůžu, abych toho zbytečně moc neprozradila.
Na závěr asi jen klobouk dolů Samovi - právě za ten závěr.

Emma27
20.07.2022 1 z 5

Od teto knihy jsem čekala asi něco jiného.Zvláštní kniha.

speciale88
23.04.2022 4 z 5

Tragicky příběh. Některé pasáže byly zbytecne dlouhé ale i tak sem přečetla zajimal mě konec. No ne každá kniha muže skončit happy endem.

Karin94
25.03.2022 1 z 5

Táto kniha bola jedna veľká KATASTROFA! Už veľmi dlho som nečítala niečo tak nudné s dlhočiznými, zbytočnými opismi. Šancu som jej dala iba preto, lebo som sa naozaj tešila na rozuzlenie celej knihy a rôznych záhad, ktoré mali vyplávať na povrch, pretože vďaka zápletke v knihe ste to chceli čítať dalej, ale zápletka teda nič moc a navyše bola až príliš dlhá. Autorka tam opisuje fakt zbytočnosti, ktoré vás vôbec nezaujímajú. A celé rozuzlenie knihy, nestojí za to, aby ju niekto začal čítať. Naopak som chcela dať po dlhej dobe šancu knihe, ktorá ma ani trochu nebavila no po tejto knihe som si už nadobro istá, že sa už viac týrať takýmito knihami nebudem.

Okrem toho postavy boli všetky nesympatické. Ani jedna mi vôbec nesadla, alebo neprirástla k srdcu.
Catherine, ktorá prestane vďaka svojej minulosti rozprávať a neustále sa vďaka tomu ľutuje.
Lucian, ktorý sám robí chyby, ale vidí ich iba na ostatných. Taktiež sú úplne rovnakí aj ostatní. Jednoducho postavy v tejto knihe mi prišli ako jedna veľká telenovela a to myslím doslova.

Jedine úplný koniec bol pre mňa fakt prekvapivý, ktorý som vôbec nečakala, a myslela som si, že to skončí inak.

Takže za mňa aspoň kvôli tým zbytočne dlhým opisom, túto knihu neodporúčam. A ak má byť toto vrchol autorkinho "psychologického thrilleru", tak si od nej už nikdy nič iné neprečítam.

jahoda444
22.02.2022 2 z 5

(SPOILER) Psychologický thriller? Spíš bych řekla, že to byl tragický román.
Hlavní hrdinka vzpomínala prakticky celou knihu na školní lásku a neuměla se pohnout z místa, stejně tak její protějšek - Lucien.
Zápletka mi přišla nemastná neslaná.
Jo příběh to byl sice hezký, autora krásně vylíčila mladou lásku, ale těšila jsem se něco víc akčního, proto dám jenom dvě hvězdy.

Twinny
02.02.2022 2 z 5

Nechápu, proč je to označeno jako thriller. Možná kdyby to bylo napsané trochu jinak, tak by to možná i thriller byl, ale tohle byl spíše napínavý ženský román.
Upřímně jsem chování většiny postav nechápala a bylo tam podle mně moc zbytečných informací. Každou stránku nějaká informace v závorce (proč?).
Vzít ten nápad trochu jinak, vystavět lépe zápletku a přidat skutečné napětí, byl by to možná skvělý příběh. Takhle bohužel ne.

BarBarBar
06.01.2022 1 z 5

(SPOILER) Kdyby tak kniha byla o půlku kratší a já měla o půlku více trpělivosti. Trošku zbytečný papír tato kniha. Nejlepší postava byla Ling, a jak dopadla.

Miisha
27.12.2021 1 z 5

Vlastně ani nevím,co si o knize myslet. Vic jak pulka knihy naprosto zbytečná. Postavy nesympatické, úplně z jiného světa. Od autorky si rozhodně už nic nepřečtu.

Leena
21.09.2021 odpad!

Pro mne utrpení to číst, ale málokdy knihu odkládám.
Catherine velice nesympatická postava, okolo které všichni chodí po špičkách.
Ona se pořád lituje a hrabe ve svém "děsivém" tajemství, dokola se omílá pořád to samé, stačila by tak půlka knihy.
Ale že ubližuje svému manželovi tím, že spí s bývalým přítelem, to je asi v pořádku:-)
Lucian je zděšený, že jeho kamarád zahýbá své ženě, ale že on spí s ženou, která je vdaná, z toho zděšený není:-)
A já jsem zděšená z této knihy, je to úplně o ničem:-)
A jestli je tohle vrchol autorčina "psychologického thrilleru", tak od ní už nic číst nechci.
Něco tak špatně napsaného, jako je tohle, jsem už dlouho nečetla.

happystar
13.09.2021 5 z 5

Krásný příběh. Od první stránky mě kniha pohltila. Dlouho jsem nečetla tak skvělý, originální a psychologicky román. Za mě top! Až mě udivuje nízké hodnocení tady.

Acquenta
06.07.2021 4 z 5

S každou další přečtenou stránkou si pokládate otázku : Co se tam proboha stalo ?! . Musíte číst dál a dál. Nejdřív jsem si myslela, kvůli jedné noci s jiným přece nepřestanu mluvit... přehnané....ale pak , když zjistíte, že děj je vlastně o něčem jiném.... že je v tom něco víc... tak vás to pohltí. Jack byl ohavný, bohatý floutek, co si myslel, že mu patří svět. Luciana jsem obdivovala za to, jak dokázal být v jeho přítomnosti silný a Catherine jsem nechápala, jak si mohla vzít někoho, koho vlastně nikdy nemilovala. Kniha mi připomněla vlastně fakt, že tak hluboce , jak bylo v knize popsáno, miluji svého muže.

renakr
15.05.2021 3 z 5

Zajímavá zápletka, ale trochu moc dlouhá.

Kačka655
12.02.2021 5 z 5

Tato kniha mě vtáhla do děje byl to ůžasně napsaný příběh který vám fakt dlouho po dočtení vrtá v hlavě. Věřím že se to muže stát i v reálném životě a ten srdcebol a nespravedlnost a celkově život vás dojmou pohltí, rozemelou a vyplivnou. Catherine a Lucian ♥ ♥♥

micha-ella
28.12.2020 3 z 5

Rozstříhaný děj do tří časových linek - ten pro mne zbytečný a protivný způsob psaní - a navíc množství postav, které se mi ze začátku hodně pletly. Už jsem to chtěla vzdát, protože ani prostředí superprivilegovaných zbohatlíků mě moc neláká - ale nakonec jsem se začetla a váhám s hodnocením mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Ten příběh by se spíš mohl jmenovat ,,Proč jsem odešla", autorka vás natahuje s tímto tajemstvím přes dvěstěpadesát stránek a když se to dozvíte, můžete si knížku přejmenovat na ,,Proč jsem oněmněla"- i když na to se ptáte od samého začátku. Kdo má rád roztrhaný děj a tlusté romány, toho to bude bavit.

L.Helena
16.12.2020 3 z 5

Na zadní obálce knihy píše Sophie Kinsella, že se jedná o „Strhující příběh plný zvratů…“. Obávám se, že Sophie buď tuto knihu vůbec nečetla, anebo si přečetla jen začátek a konec. Ve skutečnosti se jedná o pozvolna plynoucí příběh, který je předkládán ve třech časových rovinách prostřednictvím vzpomínek, myšlenek, dojmů a pocitů dvou hlavních protagonistů – Catherine a Luciana. Sledujete bujaré večírky plné alkoholu, seznamujete se s jejich přáteli, poznáváte jejich vztah ke svým rodičům, a vlastně jen celou dobu čekáte na odhalení toho, proč před patnácti lety Catherine opustila Luciana a co se stalo před čtyřmi měsíci, že kvůli tomu teď Catherine nemluví. Za celou dobu jsem neobjevila ani jeden dějový zvrat, prostě jen postupně vyprávěný příběh, jehož některé části jsou více, některé méně zajímavé. Dokud se až téměř před koncem nezačnou rozkrývat ona dvě zmiňovaná tajemství, tak do té doby spíš nuda. Příběh je zbytečně natahovaný a rozhodně by si zasloužil vložit do děje aspoň trochu dramatické okamžiky, a ne až během několika závěrečných kapitol.

Lenka8065
23.11.2020

Velice zajímavě pojatá kniha, ve třech dějových linkách- teď, před 4 měsíci a před 15 lety. Kniha On je zařazena do psychologických thrillerů, za mě kniha byla spíše román pro ženy s prvky vážných témat a velkých zvratů. Já jsem z knihy byla velice mile překvapená. Nejenom že má nádhernou obálku, která mě zaujala již v knihkupectví, ale i děj byl skvěle napsaný a postavy byly skvěle vykreslené. Lucian se stal mým nejoblíbenějším hrdinou. Jeho život byl smutný, ale také zvláštní. To jaké si vybral kamarády s kterými se bavil, bylo velice podivné. To co přetrpěl, před 15 lety má můj velký obdiv a ten konec byl neskutečně smutný a bylo mi ho velice líto. Autorka u této knihy skvěle držela napětí toho, co se stalo v minulosti, ale i co se stane v budoucnu. Některé části mě neskutečně bavily, nemohla jsem se odtrhnout, prostě jsem četla dál a dál třeba i 100 stran v kuse a pak přišly kapitoly, které bych nejraději přeskočila, to byla většinou doba "teď". Kniha měla opravdu hodně pocitů. Tuto knihu vám můžu tedy doporučit.

Pedruska01
14.11.2020 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se dost těšila, protože anotace zněla naprosto skvěle. Vážně. Postupným otáčením stránek jsem dostávala od knihy ale dokonale něco jiného, než jsem tak trochu čekala a chtěla zároveň. Opravdu dost škoda. Zavádějící. Jediné, co se tomu nemůže zkraje vytknout je čtivost. Ať už ten příběh je jakýkoliv, čte se to dobře a dokonce jsem místy měla problém se odtrhnout. Něco, co je vlastně trochu zvláštní, ale není možné tu knihu zavřít. Pohled na příběh je rozdělen do dvou pohledů a třech časových úseků. Nevadilo mi to a neměla jsem s tím žádný problém, naopak, to dělalo knihu zajímavější na vyprávění. Za takové rozdělení příběhu jsem byla pro. Každopádně kniha jako celek je poněkud zvláštní - podruhé, protože ona vážně je. Perou se ve mě protichůdné emoce, to co se stalo s postavami a jak se vyvinul celkově děj.
Hlavní hrdinku Catherine poznávám z již zmíněných několika pohledů, vlastně jsem proti ní nic neměla, dlouho jsem jí akceptovala a možná i litovala. Nejspíš jsem nerozuměla tomu, jak se nakonec rozhodla - jakou životní cestou se vydala, ale proč ne. Určité pochopení by se vlastně našlo. Jenže, když jsem se blížila konci a po dočtení samotném jsem na ni byla možná kapku naštvaná, protože toho tolik zmařila, zkazila. Tohle všechno na mě padlo až potom. Proč se vdávala a žila "svůj" život, když ho vlastně nežila a především byla jinde s někým jiným? Sobecké. Neskutečně. Jejího manžela Sama jsem ve výsledku litovala, že si z něho Cat udělala jen něco, co jí mělo pomoci - nástroj. Nebrala ohled. Nedívala se dopředu anebo nechtěla. Líbilo se mi, jak jí je oddaný a tolik jí miluje, ačkoliv si to nezasloužila. Trpěl tím spíš Sam. I když, přesto všechno, čím byla, jak se zachovala, to neměla dvakrát lehké a pěkné zároveň. To, že byla slabším jedincem a odnesla to, bylo dost smutné.
Druhý hlavní hrdina Lucian (netradiční, ale hezké jméno) měl vážně zvláštní způsob života a "zvláštní" přátelé. Ale tak, každý to má nějak a každý je nějaký. Nebylo to díky bohu o tom, že by se mi protivili. Lucian byl jako Cat - nevadil mi, sledovala jsem jeho chvíle života a (stejně jako Cat, jsem si k němu nevytvořila nijaký vztah - bohužel) dokázala jsem ho akceptovat. Jenže na tom byl hůř než Cat samotná. Ano, trpěli oba, každý svým způsobem. Ano, každý se trestal - každý svým vlastním způsobem. Ano, promarnili bez sebe tolik času, ačkoliv k sobě mnohé cítili. Ano, snažili se fungovat dál. Jenže... Luciana mi bylo prostě líto. O mnoho víc než Cat. Zničila ho před patnácti lety a zničila ho teď. Definitivně. O to horší. Ten chlap byl vlastně nevinným, a přesto za to draze zaplatil - takový paradox. Rozesmutnilo mě to.
V mnohém hrál roli Jack, nejlepší kamarád Luciana, napodobitel a sketa v jedné osobě. Parchant. To první bych ještě chápala, ale to další? Přehnal to. Byla to jistá forma nemoci? Nebylo to normální natož zdravé. I když to byla ve výsledku záporná postava, nijak zvlášť jsem k němu necítila antipatie.
Ten příběh byl sice celkem dobře sestaven a relativně i napsán, dokázal mě překvapit a obecně zaujmout, ale byl možná zbytečně dlouhý, trochu bych to zkrátila. Ta omáčka, která to natahovala byla o ničem - i když musím uznat, že to nebylo vyložené nudné -, nebo o tom, že kdybychom to nevěděli, absolutně nic by se nestalo. Info, které by nedostalo ani plus ani mínus body. A znovu, což si neodpustím, ten příběh byl poněkud divný/zvláštní. Mám z toho takový pocit. Těžko pojmenovatelný.
V rámci hodnocení to musím dát na 3,5*, protože to bylo podivné, ale čtivé dílo. Bylo to něco, co jsem nečekala, protože jsem měla vážně odlišnou představu. Vážně víc než průměr, ale nic, čemu bych měla dát čtyři hvězdy. A co se týče doporučení - nejednoznačné. Každý opět musí vědět sám, zda se do toho pustit. Má to své plusy i mínusy. Každého "zodpovědnost". Takže asi tak. :)