Olympijské zpěvy

Olympijské zpěvy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109468/bmid_olympijske-zpevy-109468.jpg 4 9 3

Verše starověkého řeckého básníka (asi 518-438 př. n. l.), psané většinou na objednávku a oslavující vítěze ve hrách olympijských, pythijských, nemejských a isthmických. Verše zvané epiniky na pozadí jednotlivých vítězství a vítězů ve směle řazených obrazech a odvážně komponovaných větách oslavují staré řecké ideály, tehdy již ideály řecké aristokracie, a mísí realitu s mythem, spojujíce olympioniky, tj. skutečné vítěze závodů, v původu s mythickými héroy.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Pindari Carmina cum fragmentis


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
17.06.2019 3 z 5

Četla jsem asi jako patnáctiletá, když jsem sbírku objevila v babiččině knihovně. Antické literatuře jsem bohužel nikdy nedokázala přijít na chuť a Pindarovy epiniky nejsou výjimkou. Zaujaly mě alespoň motivy z bájesloví, propletené s oslavou jednotlivých vítězů, hlavně o zrození ostrova Rhodos.

Pazúzu96
02.05.2018 3 z 5

Je vidět, že Pindaros psal ty zpěvy na objednávku bohatých mecenášů :-). Nicméně knížka nás seznamuje s různými hrami a soutěžemi, které se ve starém Řecku konaly. Kdo se touto tématikou zabývá, doporučuji.


Jass
28.04.2018 4 z 5

Na téhle knize je krásně vidět ten naprosto jiný pohled na sport. Na sportovní hry jako na náboženskou událost. Na sport jako umění. Patronkami her jsou Charitky, Múzy a Níké - bohyně vítězství. Oslavu vítězů provázejí příběhy z řecké mytologie. Celkově příjemné počtení. Je mi jen trochu líto, že jsem to četla tak letem světem, protože jsem hledala určitou pasáž, kterou jsem ale nenalezna... špatná kniha, ale času s ní stráveného rozhodně nelituji.
P.S. vydání z roku 2002 je dvojjazyčné, krása... neuvěřitelně praktické... ke knize se snad ještě někdy vrátím, až budu mít čas...

Štítky knihy

antická literatura olympijské hry starověké Řecko

Autorovy další knížky

Pindaros
řecká, -522 - -446
1968  71%Olympijské zpěvy
2022  90%Pýthijské zpěvy

Kniha Olympijské zpěvy je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x