Černý úsvit

Černý úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503594/bmid_cerny-usvit-HkR-503594.jpg 4 365 77

Na pískovišti u domu v jižním Švédsku je zavražděna malá holčička, která se do země dostala prostřednictvím adopce. Děsivý a nepochopitelný čin se nedaří objasnit a bohužel je brzy ve Stockholmu nalezeno další mrtvé dítě, chlapec Aram. Obě děti byly zabity podobně brutálním způsobem. Vrah stále uniká a nikdo netuší, kdy a kde něco hrozného provede znovu. Tým vyšetřovatelů pracuje s verzí rasového motivu a objevují se souvislosti, které tuto teorii podporují, jenže potom pátrání nabere nečekaný směr, sahající daleko do minulosti... Černý úsvit je dalším příběhem z ponuré severské kriminální série s Timem Stiltonem a Olivií Rönningovou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Svart gryning , 2014


více info...

Přidat komentář

Lolila
10.11.2023 5 z 5

Chcela som si prečítať dobré krimi a to sa aj stalo. Večná téma - sekty, rasizmus, nenávisť,... Určite si prečítam aj ďalšiu časť s Olíviou a Tomom.

kaca1530
31.10.2023 4 z 5

Pozitivně je, že Olivia už se nechová až tak pitomě. Negativum je, že mi knížka trochu poupravila zkreslený pohled na Skandinávii. Zase tu máme několik neuvěřitelných náhod, ale tak to už jsme zvyklí.


janelka2
27.10.2023 4 z 5

Téma rasismus moc nemusím ale hlavní hrdinové mi sedí. Další díl si určitě přečtu.

Čmeláček
13.09.2023 5 z 5

Ještěže jsem to nevzdal po druhém dílu, protože tenhle další byl zase výborné počteníčko! I když rasismus není zrovna moje parketa. No ale ve finále jsem spokojený, takže budu s Olivií, Tomem a Mette určitě pokračovat dál :).

Timkim
07.09.2023 4 z 5

O dost lepší než díly předchozí, možná i tím, že si na dvojici Toma a Olivie začínám zvykat. Téma knihy drsné a v podstatě aktuální. Jenže v dnešní době potlačováno názorovou diferencí. Buď budete smýšlet jako my, nebo jste vyvrhel, antivaxer, dezolát......stejní lidé, jen okruh jejich "nepřátel" se změnil. Rozhodně dám další díly i když malinko mě ubíjí těm politický podtext stejně jako u Miniera. Dnes to na ty 4 hvězdy dalo. 80%

mataj
29.08.2023 5 z 5

Když dojde k vraždě dvou malých dětí, všechno směřuje k tomu, že spolu vzájemně nesouvisí, kromě zřejmého rasového motivu. Vyšetřování se zaměří na odhalení skupiny, která se netají svým rasistickým smyšlením a komentuje tyto vraždy na internetu. Nicméně stopy zavedou Olívii i do vzdálené minulosti a taky k vraždě, kterou Tom Stilton nedokázal vyřešit, a která ho stála hodně. Výborné čtení.

šipek
15.08.2023 5 z 5

Za mě moc povedená série s oblíbenou dvojicí Olivií a Tomem. Že se mi bude líbit kniha s rasistickou tématikou tomu se mi nechce ani věřit. Super počteníčko a vřele doporučuji.

marwinmh
01.08.2023 4 z 5

Příběh mě zaujal hned o samého začátku, sympatické a uvěřitelné hlavní postavy vyšetřovatelů, kteří řeší hrůzná úmrtí malých dětí, na pozadí nevyřešená vražda mladé ženy, která nenechá spát bývalému kriminalistovi, idea "čistého" Švédska, "sekta", za mě rozhodně doporučuji. Jediné s čím jsem měla problém byla jména, v nichž jsem se občas ztrácela.

m_martina
01.07.2023 5 z 5

Tentokrát jsem si vůbec nedala pauzu mezi jednotlivými díly této řady a udělala jsem dobře. Tohle byla zase výborná kniha, která se mi hezky četla a skoro jsem ji nedokázala odložit. Teď ale nutně potřebuji něco romantického.

sgjoli
18.06.2023 4 z 5

Až když jsem si sedla k tomu, že napíšu komentář, jsem zjistila, že tahle kniha je již třetím dílem ze série. Pěkný, no... Ale abych pravdu řekla, vůbec to nezabránilo tomu, abych si poslech audioknihy vcelku užila. I když "užila" se mi tu tedy zdá jako dost nepatřičný výraz vzhledem k obsahu, ale snad mi rozumíte...
Pravda je, že kriminalisté Tom Stilton a Olivia Rönningová, podle nichž se série jmenuje, skutečně působí, jako že se znají již z dřívějška (očividně, když je to již 3. díl), ale nijak jsem neměla pocit, že by se tu výrazně odkazovalo na něco z předchozích dvou knih. Neměla jsem pocit, že něco nechápu, že mi něco uniká a že postrádám souvislosti. Takže asi není očividně takový problém si knihu přečíst/poslechnout bez znalosti předchozích dílů.
Jak již naznačuje anotace, pracuje se tu s tématem mrtvých dětí a s otázkou rasismu. To tu je skutečně v příběhu dost silně nasáklé. Autorská dvojice tu zobrazuje společenské klima, které je rozbouřené, neklidné a na hraně. Netuším, jestli je situace ve Švédsku skutečně takto napjatá - kniha naznačuje, že ano. Každopádně to společensko-politická situace tu je popsaná vcelku důvěryhodně, že by čtenář snadno mohl uvěřit, že to tak skutečně je.
Vyšetřování mělo docela švih a spád. Docela dost akce, napínavé scény tu taky najdete. Rasistický podtext mi otvíral kudlu v kapse, to mi bylo občas nepříjemné poslouchat. A v kontextu zabíjení dětí teda dost síla. Ačkoliv obsahově je to místy docela hnus, přesto hodnotím vysoko, protože to pro mne splnilo to, co od detektivky čekám. Mělo to hlavu a patu, neodhadla jsem spoustu věcí, bylo to svižné, hlavní postavy vyšetřovatelského týmu mi seděly. Navíc audio podoba knihy se mi dobře poslouchala. Interpretace Martina Stránského a Anity Krausové se mi moc líbila.
Možná zkusím i ty předchozí dva díly ze série...

Dada077
11.06.2023 4 z 5

(audiokniha, 13.26 hod, interpreti ako v prvých dvoch dieloch)
Dávam o jednu hviezdičku menej, pretože pre mňa bol tento diel mišung dejov, udalostí a odnikiaľ sa objavujúcich postáv, tak rodinne prepletených, čo ma málom dohnalo nakresliť si na papier ich rodostrom ... , až ma v poslednej tretine prestalo baviť neustále sa vracať o nejaké dve kapitoly naspäť, aby som bola v obraze. Autori síce vystavajú zápletku na neonacizme, rasizme a prisťahovalectve, ale sú časti knihy, kedy sa jej nevenujú ani minimum, z voleja sa objaví meno obete z niektorého minulého dielu a už som stratila istotu, či počúvam správnu knihu. Na záver niektoré postavy nafasujú také rodinné prepojenia, ktoré by aj na slepého koňa boli dosť.
Aspoň súkromný život Mette pôsobil osviežujúco, najmä fatálny stret Kerouaca s vysavačom.
Napriek tomu všetkému si dnes vkladám do uší slúchadlá a púšťam si štvrtú časť série. Nemalú zásluhu na tom má hlas Martina Stránského, ktorý dokáže neuveriteľne autenticky interpretovať a tým predať hádam aj kuchársku knihu na recepty z cukety.

dlabikk
20.05.2023 5 z 5

V přehršli sérií, které mám oblíbené, se tato dostává na stupně výtězů. Toma, Olivii a Mette jsem si oblíbila již v prvním dílu. Děj má spád, napětí, vše do sebe zapadá. Odkrývání jejich životů a osudů je důvodem k otevření dalšího dílu. A ty obálky knih jsou dokonalé :o)

snimcibdim
09.04.2023 2 z 5

Těžkotonážně plakátově propagandistické. Asi nepotřebuji aby mi někdo takto přihlouple ordinoval správné názory na přistěhovalce, fašismus, multikulturnost pod. Postavy nejspíš navazují na předchozí díly a zůstaly pro mě cizí. Zájem vrátit se k začátku série nebo v ní pokračovat bohužel zůstal na bodu mrazu.

janina66
08.03.2023 5 z 5

Audiokniha.
Sice mě téma rasismu a neonacismu moc nenadchla, ale kniha měla spád a napětí.
Jsem ráda, že se odkrylo tajemství tetování Luny. líbilo se mi společné pátrání Olivie a Toma.

Carculka
25.02.2023

Zuby nehty jsem vydržela do poloviny, pořád jsem doufala, protože první dvě knihy mě bavily. Místo detektivky šlo částečně o červenou knihovnu, kdy hlavní hrdinka Olivia, je prostě ve všem "dokonalá" a "nejlepší" a všichni k ní shlíží s obdivem a částečně o politickou agitku. Oba žánry nemusím, tak jsem to vzdala.

Hakate
29.01.2023 5 z 5

Věčně téma rasismus,v minulém díle, který byl slabší a kde mě nálady Olivie spíše iritovaly, tento díl byl opět peckou. Zapeklitý komplikovaný případ, který mě chytil od samého začátku. Bavila mě každá kapitola, každý krok. Skvělý díl.

INCOGNITOREADER
05.11.2022 4 z 5

Další díl moji oblíbené série. Tentokrát se vyšetřují vraždy dětí s rasistickým podtextem. Téma rasové nenávisti je podle mě dneska ještě více aktuální než v době kdy kniha vyšla (viz přímá rasistická urážka ve francouzském parlamentu). Do vyšetřování se postupně zapoji celá naše skupina. I když někteří členové jsou po většinu děje odsunutí kamsi stranou - čekal jsem jestli to bude mít význam a nic. Tak možná v dalších dílech? Příběh je to zajímavý, jen možná finální rozuzlení až moc překombinované. Trochu moc toho propojení. Jinak za mě opět skvěle.

Nuttelka
12.10.2022 5 z 5

(Audiokniha)
Další setkání s Olivií a Tomem a opět velmi povedené. Ani jednomu dílu zatím nemám co vytknout. Nikdy do poslední chvíle neuhádnu, jak to všechno bylo a jen napnutě čekám, jaké bude celé rozuzlení případu. Místy mi až běhal mráz po zádech, ať už ohledně rasismu nebo skoro závěrečné scény s porodem. Jak už jsem zmiňovala, každá postava je jiná, ale zároveň se všichni doplňují. Těším se na další díly a na opětovné "slyšení" skvělé dvojice - Martin Stránský a Anita Krausová, sedí jim to výborně :-)

jprst
16.01.2022 3 z 5

No nevím, chybí tomu přesvědčivost, téma rasismu je sice vděčné, ale jak se to hodně v této knize podobá realitě ve mně vzbuzovalo docela pochyby. A pokus vylepšit to neonacismem mi připadl dost přitažený za vlasy, i když...kdo ví? Co musím ocenit, je čtivý styl autorské dvojice. ale ten stačí u tohoto dílu maximálně na kategorii "jednou a stačilo". Zatím to u této série vypadá spíše na klesající úroveň.

85098211
12.10.2021 5 z 5

Po předchozím případu, který se mi líbil méně, si mne zase Olivia, Tom a Mette dokázali získat zpět a já jsem knihu, kterou jsem poslouchala jako audio v němčině, skoro nedokázala odložit. Případ je napínavý hned od začátku a i když někomu možná nesedne tematika rasismu, tak mně nevadila. Kromě toho se postupně ukáže, že jde o mnohem víc, než jen o tohle. A naši vyšetřovatelé musí proniknout i do poměrně dávné minulosti několika lidí, kteří jsou v jistém smyslu oběťmi pachatele. Případ je hodně komplikovaný a určité skutečnosti se projeví až dost pozdě. Což je ovšem vzhledem k vyšetřování logické ;-). A ještě musím ocenit, jak si autoři pohrávají se čtenářem a vrší jedno překvapivé odhalení na druhé. Tentokrát mi asi nejvíc sedla Mette, zaujal mě totiž pohled i do jejího soukromého života. A scéna s pavoukem neměla chybu! :-) No a pokud jsem po předchozí knize měla pochyby, zda se mi bude tohle pokračování líbit, tak jsem moc ráda, že se tak nestalo - a kniha mne naopak dokázala strhnout stejně jako první část této série. Bez rozmýšlení dávám pět hvězdiček a už nyní se těším na další setkání s Mette a její partou ;-).