Olej a mramor

Olej a mramor https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321253/bmid_olej-a-mramor-JL8-321253.jpg 4 198 64

Florencia – v tomto úžasnom a prosperujúcom meste sa začiatkom 16. storočia na čas skrížia osudy dvoch velikánov renesančného umenia. Očarujúci päťdesiatnik Leonardo da Vinci sem prichádza tak trochu z osobných dôvodov po dvadsiatich rokoch strávených v Miláne, kde so slávou verejnosti predstavil svoju Poslednú večeru. Mladý a v tom čase takmer neznámy Michelangelo sa vracia do rodnej Florencie z Ríma, kde sa naplnili jeho sny, keď mu v Chráme sv. Petra odhalili sochu Pieta, ktorá očarila aj samotného pápeža. Po čase sa im vo Florencii naskytne príležitosť získať zákazku na spracovanie mramorového monolitu, po čom túžia obaja. Leonardo je presvedčený, že má kameň istý, ale predstavitelia mesta napokon uprednostnia temperamentného Michelangela. Len ťažko nesie svoju porážku a začne verejne spochybňovať návrhy svojho rivala. Ani tak však nie je šťastný ani spokojný, nič sa mu nedarí, jeho mechanické stroje nefungujú, je posadnutý nenaplnenou túžbou po lietaní, dokonca takmer zahynie v boji. Lenže aj Michelangelo je v koncoch, zúfalo stojí pred kusom neforemného mramoru a nevie, ako začať. Až k nemu kameň prehovorí, a on začne zúrivo tesať... Náhoda zasiahne aj do Leonardovho života – na trhu uvidí krásnu ženu a pristúpi na žiadosť pána Gioconda, že preňho namaľuje jej portrét. Volala sa Lisa. Dávid a Mona Lisa, dnes tieto diela obdivuje celý svet, ale len málokto vie, ako ťažko sa rodili, ba ani to, že boli príčinou rivality dvoch renesančných géniov – Leonarda da Vinci a Michelangela Buonarrotiho.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Oil and Marble: A Novel of Leonardo and Michelangelo , 2016


více info...

Přidat komentář

Netae
12.11.2023 5 z 5

Velmi dobrý a poutavý historický román, který popisuje rivalitu mezi Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarrotim v době, kdy oba žili ve Florencii. Spousta událostí z knihy je historicky doložených, hodně se tedy dozvíme nejen o obou umělcích, ale i o lidech kolem nich. Kniha se dobře čte, protože je rozdělená do krátkých kapitol, vždy jedna kapitola pro Leonarda a druhá pro Michelangela.

archivářka115
21.05.2023 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila. Hezky a lehce se četla. Vyhovovaly mi krátké kapitoly. Překvapilo mě, proč autorka popisuje Leonarda da Vinci tak negativně. Nemusela jsem číst tuto knížku, ale Michelangelo mě vždycky víc přitahoval, i když nevím proč. Oba byli úžasní umělci. Dlouho jsem už o nich nic nečetla , tak budu hledat další knížky, které bych si přečetla.


Mandlevest
07.04.2023 5 z 5

Výborná knížka pro tyto sváteční dny, užila jsem si ji dokonale. Mix fikce a skutečných událostí té doby a místa, na příběhu rivality dvou velikánů, stárnoucího Leonarda Da Vinci a mladíka Michelangela, paní autorka sepsala dokonale. A vůbec se s tím nemazlila a oba génie, zejména Leonarda, vůbec nešetřila :-). Příběh místy i lehce pobavil, bylo více jak zajímavé číst o vzniku jejich unikátních děl, sochy Davida a obrazu Mony Lisy, které obdivují miliony lidí dodnes. Mám moc ráda, když se podaří, že po dočtení příběhu vyhledávám další informace, prohlížím si další díla, což se u této knihy stalo. Letos se do Florencie ani Paříže asi nestihnu podívat, ale co určitě stihnu, je výstava Mistři renesance v Mánesu. Tu si nenechám ujít! A tato kniha mi byla k návštěvě nejlepší inspirací.

Renike
12.03.2023 5 z 5

Nádherně napsaný historický román o zrození dvou významných renesančních děl - sochy Davida a portrétu Mona Lisy. Kniha mě natolik uchvátila, že jsem ji nemohla položit z ruky a byla přečtená za jeden a půl dne. Jsem velmi vděčná za to, že jsem na tuto knihu narazila těsně před mojí cestou do Pisy a Florencie. Po přečtení Mramoru a plátna budu vzhlížet na sochu Davida v úplně jiném světle, až se s ním opětovně setkám. Autorka, která vystudovala dějiny umění, dokázala věrohodně a podrobně popsat těch pár let ze života Leonarda da Vinciho a Michelangela Buonarrotiho (1499-1504). Pokud vás tato témata taktéž zajímají, vřele doporučuji.

Aliii
25.01.2023 4 z 5

Velmi povedené spojení faktů a fikce, byť jsem při čtení měla silný pocit, že autorka nadržuje Michelangelovi :-)
Příběh mě vtáhl do děje a přemístil do Florencie 16. století, snad se tam budu moci podívat a spatřit (nejen) Il Duomo na vlastní oči.

"Jedinečná myšlenka se rodí z jedinečné bytosti, která má jedinečné poznání."

"Železo nepoužíváním rezaví, voda ztrácí čistotu, když stojí, a nedělání ubírá svěžest mysli."

ckamusa
30.10.2022 4 z 5

Kniha mě přenesla na přelom 15. a 16. stol., kdy vznikají největší díla ve Florencii, Michelangelův David a Da Vinciho Mona Lisa. Pro mě bylo milým překvapením, jak je ztvárněná nevraživosti mezi oběma umělci, stárnoucím konzervativním Leonardem a mladým novým pohledem Michelangela. Některé pasáže byly pro mě příliš zdlouhavé a popisné, ale pro dokreslení celého příběhu byly potřeba. Celkově se mi pojetí knihy líbilo, na konci autorka uvádí i které pasáže jsou historicky přesné a které pouze dokreslují příběh.

ANDY28
20.10.2021 2 z 5

Leonardo byl teda pěkný průseřář, Michelangelo s talentem od Boha, a my všichni děkujeme za tu krásu, co jste nám tu zanechali pánové

Vojslava
08.10.2021 3 z 5

Dobrá, spíš tři a půl, ale to spíš za docela vyvedenou pointu. Jinak je znát, že autorku téma baví, ale celý román je takový... nevášnivý a bezkrevný, na to, že vypráví o skutečně plnokrevných lidech a dílech. Neunese to srovnání se Schulzem a Stonem, určitě ne, ale pro mne to byla četba na dlouhou nesoustředěnou chvíli, která nemá ambice zapsat se dlouze do paměti.

Vestička
20.05.2021 3 z 5

Není mi zcela jasné, proč měla autorku potřebu dělat hrdiny tak nesympatickými. Připravte se na to, že Michelangello je ušmudlanec, a chování jeho rodiny velmi zvláštní. Leonardo, chudák, to odnesl ještě vic. Nosí boty na podpadku, barevné oblečení, spoustu prstenů, voní po šeříku. A ke konci knihy má ruce jak slepičí pařáty. Neplní slovo, nedodělává věci. Co hůř, peleší se s týpkem, který ho okrádá. To není moc hodné Génia. Jo a zamyká lidi v márnici jak malej kluk. Kniha spíš pro obdivovatele umění italské renezance, než pro milovníky kvalitní literatury. Téma je zřejmě prokleté Kámen a bolest mi způsobil čtecí krizi na rok Krásná obálka a kvalitní tenký papír, to je potřeba ocenit. Dnes se většinou tiskne na tlustý, a knihy zabírají zbytečně moc místa v knihovně.

Danka1975
14.03.2021 3 z 5

Hezky popsaný příběh těch dvou. Máte pocit, jako by autorka oba znala a byla přímo u toho :-)..nic přes sílu, na pohodu. Takové knížky si vždycky vyberu, když mám navštívit danou zem. . . .. což se teď asi nestane :-(, ale alespoň se mi vynořily vzpomínky na Pietu, Florencii a spol :-), bonusem pro vás určitě bude to, pokud máte malířství, sochařství a historii k tomu :-)

Lena79
02.02.2021 5 z 5

Pěkně napsaný román o době, kdy vznikala nejznámější renesanční díla, socha Davida a Mona Lisa. Při popisu Michelangelovy práce jsem měla pocit, že mu doslova koukám pod ruku. U Leonarda mi to tolik nešlo. Nejspíš proto, že se mi chvílemi jevil jako protivný dědek zaujatý vlastní důležitostí. Knihu doporučuji, je skvěle napsaná.

Květ
02.01.2021 5 z 5

Historický román o dvou renesančních velikánech Leonardovi da Vincim a Michelangelovi Buonarrotim. Knížka se odehrává v době, kdy oba současně pobývali ve Florencii, Michelangelo tvořil svého Davida a Leonardo maloval Monu Lisu. Autorka smísila skutečné historické fakty s fikcí a napsala čtivý a velice sugestivní příběh. I když čtenář ví, jak příběh dopadne, že díla jsou vytvořená, prožívá prostřednictvím knihy naději i obavy umělců o dokončení jejich děl. Knížka se mi moc líbila, bavila mě a při popisech Florencie se mi vracely vzpomínky, když jsem tam byla.

mistrikova
22.11.2020 5 z 5

Moc krásná kniha zachycující krátký časový úsek: Michelangela Buonarottiho a Leonardovi da Vinci, jejichž životy se časově i místně protnuly. Autorka čerpala z historicky doložených reálií. Miche mi byl neskutečně sympatický svojí houževnatostí a odhodláním překonat veškeré své vnitřní pochybnosti o sobě a překážky, a moc jsem mu držela pěsti. Leonardo neskutečně geniální snílek a bohém se vším všudy, zachycen již v létech, zkušený i naivní zároveň. Kdo Florencii alespoň trochu zná, zorientuje se v místopise. Určitě si někdy přečtu znovu.

Vilma232
20.10.2020 4 z 5

Florencie je okouzlující i dnes, jenom ty davy turistů..... Na začátku 16.století vypadala samozřejmě jinak a vznikaly tam ta největší umělecká díla. Autorka použila historicky doložitelné události a vytvořila zajímavý příběh.
"Když Michelangelo začal pracovat na Ducciově kameni, rozvíjel svůj dětinský sen, že souboj s Leonardem z Vinci se zapíše do dlouhé historie města jako souboj dvou velkých rivalů. Florencie byla takovými bitvami proslulá."

Gibis
16.10.2020 5 z 5

Ze začátku jsem měla chvíli problém se začíst, ale pak mě příběh Leonarda a Michelangela naprosto uchvátil. Nejsem žádným velkým fanouškem umění, takže jsem vlastně nikdy moc nepřemýšlela, jak taková umělecká díla vznikají, ale po přečtení téhle knihy se na sochy a obrazy budu koukat úplně jinýma očima. Moc mě bavilo jak autorka popisovala vznik dvou snad nejznámějších uměleckých děl, Michelangelova Davida a Leonardovy Mony Lisy a i když jsem věděla, že to dobře dopadlo a socha Davida byla vytvořena a přežila staletí, stejně jsem spolu s Michelem trnula strachy, jestli to dokáže, jestli dílo dokončí, jestli sochu úspěšně přestěhuje, tak sugestivně to autorka popsala. Hned jsem si hledala obrázky těchto uměleckých děl a obdivovala jejich dokonalost a vlastně si snad poprvé uvědomila, že něco tak krásného bylo vytvořeno rukou nadaného člověka z obyčejného kusu kamene.
V doslovu potom autorka upřesňuje, které události jsou podloženy fakty, a které si upravila pro svůj příběh. Takže pro mě velmi příjemné překvapení a těším se na Raffaela v příštím roce.

petr_
05.09.2020 4 z 5

O rivalitě Michelagela a Da Vinciho se toho napsalo a nafilmovalo dost. Proto mě tato kniha potěšila. Je zajímavé, že na jednom místě (a možná i v jednom čase) vznikla dvě světoznámá díla.
Velmi se mi líbila část knihy, která popisuje přesun Davida na místo vystavení a to hlavně popis technické stránky, této strastiplné pouti. Pěkné je to, že ačkoliv oba umělci byli velmi sebevědomí, tak považovali dílo svého soupeře za dokonalejší. A protože to byli oba velcí umělci, tak si myslím, že to tak i mohlo být ve skutečnosti. Kdo jiný by mohl ocenit mistrovské dílo.

chodícírohožka
12.07.2020 4 z 5

Pěkný historický román o dvou renesančních velikánech, jejich práci a rivalitě. Povedeně napsané, čtivé, napínavé, se zajímavě vykreslenými postavami a koncem, který mi udělal radost.

jana14
09.06.2020 5 z 5

Je těžké vybírat ve velké nabídce historických románů od současných autorů. A pokud je autorkou knihy americká spisovatelka, scénáristka a televizní producenta, jsem dost skeptická. V podobných případech se totiž většinou setkávám s jakousi historickou fantasy , která nebere ohled na fakta, dobové reálie nebo rozdílnou mentalitu.
Román Mramor a plátno od S. Storey jsem dostala jako dárek a byla jsem příjemně překvapená. I když v mém srdci bude vždy na prvním místě vylíčení uměleckého boje slavného sochaře Michelangela v Schulzově románu Kámen a bolest, tuto knihu jsem přečetla s chutí.
I když se jedná o historickou fikci, tak velmi oceňuji, že autorka v závěru napsala krátký doslov (dnes věc nevídaná), ve kterém poctivě uvedla zdroje své inspirace a tvůrčí postupy. Ty, kterým stručné informace nepostačují, dokonce zve na svou internetovou stránku. Kéž by takto čtivých a přitom solidně zpracovaných historických románů bylo víc. Určitě si od paní Storey přečtu i další knihy.

Gweny
18.04.2020 5 z 5

"Lásku si nemůžete držet na délku paže."
"Láska neobstojí při zkoumání z dálky, ale rozkvétá z blízkosti a bezpodmínečné víry. Kvete v hloubi srdce, v tichu, kam není myšlenkám povoleno vstoupit. Jediný způsob, jak být doopravdy zamilován, je cele se tomu poddat."

To jsou Leonardova slova, která mu do úst vložila Stephanie Storey. Tahle kniha byla opravdu o lásce. O lásce k umění, která je skrytá pod mramorovým prachem a v každém tahu štětcem na malířově plátně.

Nikdy jsem se o umění nezajímala. Netušila jsem, že Michelangelo a Leonardo žili v jednom století, ani že to mohli být velcí rivalové. Pietu i sochu Davida jsem před mnoha lety viděla na vlastní oči, ale tehdy pro mě byl David jen sochou s obnaženým mužským přirozením. Nic víc. Stejně tak jsem věděla, že Mona Lisa je záhadný obraz, že každý v něm vidí naprosto odlišný výraz tváře.
"A jediný způsob, jak cítit tajemství Mony Lisy, je oddat se jí celým srdcem."

Já vím, že kniha je románem a že ne vše vyřčené se zakládá na pravdě, ale přesto jsem nyní těmi dvěma umělci tak fascinována, že mám chuť si o jejich tvorbě a především o Leonardových vynálezech zjistit něco víc.

A myslím, že právě tohle je ten přínos historických románů a novel. Část je pravdivá a pokud je zpracování poutavé a atraktivní, čtenář zatouží zjistit, jak to bylo doopravdy a co se skrývalo za oponou.

Alizon
11.01.2020 5 z 5

Roman popisujici rivalitu Leonarda a Michelangela v dobe, kdy vznikala jejich velmi znama dila. Moc jsem od teto knihy neocekavala, ale nakonec jsem byla prijemne prekvapena. Krasny roman diky kteremu nahledneme do nitra dvou velikanu te doby (ano je to fikce, ale pomerne uveritelna). Zavzpominala jsem si na davnou navstevu Florencie (v ramci stredoskolskeho zajezdu za kulturou) a dostala ohromnou chut zajet si tam znovu (original Davida jsme tenkrat nevideli). Svizne se stridaji kratke kapitoly: pohled jednoho × pohled druheho. Objevi se i muj oblibeny malir Sandro Botticelli. Je az neuveritelne, ze se v jednom miste a v jedne dobe potkalo tolik talentu. A tak me napadlo zda se R+D+L+M (neubranila jsem se vzpomince na Zelvy Ninja;) vlastne mohli vsichni 4 potkat. V knize se nakonec objevi treti z nich...ale ten ctvrty? Vite to? Ja si jista nebyla, ale google znal odpoved.