Old Surehand I

Old Surehand I https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101592/bmid_old-surehand-1-mYA-101592.jpg 4 332 28

Old Surehand série

< 1. díl >

Román ze série "vinnetouovských" příběhů uvádí dalšího z Mayových hrdinů - Old Surehanda. Vypravěč románu, zálesák Old Shatterhand jede společně se svým pokrevním bratrem apačským náčelníkem Vinnetouem na pomoc svému příteli Bloody Foxovi (postava z románu Karla Maye Duch Llana Estacada), kterého chtějí v jeho oáze uprostřed pouště Llano Estacado přepadnout Komančové. Toto přepadení a potrestání Komančů tvoří také hlavní zápletku prvního dílku románu. Na cestě osvobodí z rukou Komančů zajatého Old Surehanda, což je muž, jehož dřívější život je zahalen jakýmsi tajemstvím, a který stále pátrá po jednom zločinci, který mu nějakým způsobem velice ublížil. K výpravě na pomoc Bloody Foxovi se ale pochopitelně připojí. Na cestě za Bloody Foxem se Old Shatterhand také seznámí s „králem kovbojů“, již devadesátiletým zálesákem zvaným podle své vrávoravé chůze Old Wabble (něco jako Starý vrávora). Ten nejprve vystupuje jako Old Shatterhandův přítel. Když se však později ukáže jeho nezodpovědnost, se kterou přivádí své přátele do nebezpečí, chce se s ním Old Shatterhand rozejít. To Old Wabble, který se navíc projeví jako cynický bezvěrec, velice těžce nese a stane se Old Shatterhandovým nepřítelelem. V tom ho podporuje padouch, který se vydává za generála a se kterým Old Wabble ukradne Old Shatterhandovi a Vinnetouovi (pochopitelně neúspěšně) jejich zbraně. Na konci prvního dílu odjíždí Old Surehand se svým novým přítelem, komančským náčelníkem Apanačkou, který jako jediný ze zajatých Komančů projevil svou statečnost a poctivost, stíhat svého dávného nepřítele, o němž mu řekl falešný generál.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Old Surehand , 1895


více info...

Přidat komentář

Lothar.777
15.01.2024 3 z 5

Klasika, pěkně se rozvíjející příběh bla bla bla, až mě ten Shatterhand lezl na nervy s tím svým odpouštěním. Jinak tam pěkně viselo ve vzduchu trochu toho tajemství, tak jsem se těšil na pokračování, co z toho bude.

hetzerjoke
12.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Klasická mayovka s příjemně dospělým zvratem ohledně zrady Old Wabbla (starého to opovážlivce a rasisty!), ve které se nad obvyklé přemíry stopování a špehování dočkáte i zajímavého tajemství ohledně původu titulního hrdiny.


Kakho-Oto
02.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Klasická indiánka, která nabízí stejné prostředí jako román Duch Llana Estacada, tedy poušť Llano Estacado. Čtenář se znovu setká nejen se slavnými pokrevními bratry, ale též s Bloody Foxem a Komančem Šiba-bigem. Postava starého kovboje Old Wabblea zaujme snad ještě více než titulní Old Surehand. Jedná se o klasický příběh plný lstí, přepadů, zajetí, osvobození, v závěru románu Old Shatterhand a Vinnetou přijdou o své slavné pušky, ale jen na krátko. Životy nepřátelských Komančů jsou v tomto románu maximálně šetřeny, o což se zasloužili především Vinnetou a Old Shatterhand. Záhada, která se točí okolo pomatené indiánky Tibo-vete-elen, prstenu prapodivného "generála" a Old Surehandova pátrání po jeho původu, se začne postupně odhalovat v pokračování románu, jenž osobně považuji za jeden z vrcholů Mayovy tvorby. První díl Old Surehanda je určitě nadprůměrnou mayovkou, ale mezi ty úplně nejlepší nepatří. Howgh!

danny_21
05.08.2022 3 z 5

Old Surehand je další variantou Mayovky z Divokého západu, kdy Olda putuje savanou, potká nebo se dozví o dalším westmanovi, který má potíže, a samozřejmě mu okamžitě spěchá na pomoc ať už sám nebo s pomocí dalších zálesáků či nejslavnějšího Apače se Stříbrnou puškou. A nastává kolečko pronásledování, vysvobozování, zajmutí protivníků ( především rudokožců z řad Komančských ) s pomocí vychytralých lstí, kdy ani kapka krve nesmí být prolita nadarmo. Old Surehand se řadí k dalším "Oldům", které nám Karlos už dříve představil ( Old Firehand, Old Death ) a aby toho nebylo málo ještě do děje narouboval dalšího Old Wabbleho alias Krále Kovbojů, který ale tentokrát plní roli protivníka, který se snaží ztrpčit a znesnadňovat život lovcům a spřáteleným Indsmenům při pátrání po rozluštění tajemství titulního hrdiny - 60 %

Turlogh
15.03.2022 4 z 5

Klasika dobrodružné literatury v podání indiánky od Karla Maye. Lze jen doporučit. Howgh.

Meda77
17.01.2022 4 z 5

Jedna z těch nejkvalitnějších knih, jako je třeba Vinnetou, tady určitě vedle nesáhnete. Psáno tou klasickou Mayovinou jaká se líbí. Čtivé, napínavé a westernové. Slušné 4starsy.

Bmisarova
28.10.2021 5 z 5

Pro mě je tento příběh klasika. Knížka, po které každé léto sáhnu.

TERRORDROME
13.06.2021 3 z 5

Po nejakých tých prekonaných Mayovkách už som k ďalšej pristupoval s pozície mierne škodoradostného proroka predpovedajúceho dej knihy. Vidím zálesáka idúceho prériou ktorý sa dozvie že niekomu hrozí nebezpečenstvo, čo ho privedie na nekonečný kolotoč stopovania, odpočúvania a oslobodzovania, Howgh! Nuž, mám samozrejem pravdu, tým hrdinom je sám Shatterhand a jeho cieľom pomoc Bloody Foxovi ktorého sa chystajú vyklepať Komančovia. Plus tým istým Komančom vyrvať z pazúrov Old Surehanda, pretože čím viac Old Niečohandov pokope, tým je na svete viac mieru a spravodlivosti. Všetko je presne na svojom mieste, Shatterhand vždy dopredu vypočuje nepriateľské plány, takže záporáci idú len konštantne do pasce a jediná reálna prekážka Oldovho triumfu je jeho príliš horlivý "parťák", takzvaný kráľ kovbojov, alias Old Wabble, alias starý trtko. Robím si z toho srandu ale je to poctivá Mayovka ktorá presne spĺňa požiadavky naivného dobrodružstva a napriek tomu že špatoši nemajú šancu dosiahnuť čokoľvek, disponuje aj solídnym napätím. Treba povedať že aj keď sa furt hovorí o strieľaní, tak pušky po celý čas mlčia a všetko sa nakoniec rieši len dohovorom. Mojou najväčšou kritikou, okrem Shatterhanda rozjímajúceho o bohu, tak ostáva onen titulný Surehand ktorý je verný svojej charakteristike mlčanlivého lovca, človek o ňom väčšinou ani nevie, len občas niečo povie aby sa vedelo že je stále tam. Až som si hovoril načo tam sakra vôbec je, keď nie je vlastne k ničomu, ale má isté tajomstvo ( nevalné, ale predsa ), takže spolu s ohrdnutým Old Wabbleom snáď zamieša karty v druhom diely.

work
15.03.2021 5 z 5

Old Surehand, v tomto konkrétním bílém albatrosovském vydání, je za mě jedna z nejlepších knížek od Maye. Volnější úprava originálu je čtenáři přístupnější a může se soustředit na dobrodružství, a jak jinak než senzační ilustrace Zdeňka Buriana, který zčásti může za zpopularizování mayovek u nás.
I když se série jmenuje Old Surehand, nemůžu se zbavit dojmu, že hlavní postavou, která ji organicky drží pohromadě, je Old Wabble. Ale i jinak velká paráda - soubojů, plížení, lumpů a náčelníků si zde člověk užije dost a dost, plus tu máme téměř detektivní zápletku. Četl jsem tyto dvě knížky přibližně po 30 letech znovu s destiletým synem a navzájem jsme si vyměňovali poznatky, podle toho, kam kdo momentálně dočetl. Skvělé.

špulo
07.01.2021 5 z 5

Jasných 5 hviezd. Aj preto, že som kedysi, cez letné prázdniny na dolnákoch, s touto knihou zrejme trhol svetový rekord v prečítaní celej knihy na jeden záťah počas sedenia na záchode. Asi štvrťhodinu som si rozmasírovával nohy, aby som sa dokázal postaviť :)). A to o mojom vzťahu k tejto mayovke hovorí za všetko. No a ešte by som mal asi zavolať tej partii od Guinnessa...

Kája95
31.10.2020 5 z 5

Old Surehand byla první knížka,kterou jsem cca v 7-8letech přečetla sama , trvalo to asi půl roku než jsem všechno přelouskala, ale tuto knihu bych si vzala na pustý ostrov. Pro mě byla,je a pravděpodobně bude nejlepší "Mayovkou"

Marekh
23.08.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem četl před mnoha a mnoha lety. Vzpomínám si, že tuto knihu obdržel můj bratr jako dárek buď na Vánoce, anebo na narozeniny, když byl malý. Mám pocit, že tuto knihu jsem četl až v dospělosti, ale už si nevzpomínám, jestli jsem čet také druhý díl této knihy.

jprst
13.06.2020 5 z 5

Mayovky byly četbou mého dětství, ale i ve svém pokročilém věku do nich občas rád nakouknu. Jen mě trochu mrzí, že vnoučata mé nadšení až tak moc nesdílejí.

Marketplace
24.05.2020 5 z 5

Mayovky prostě nedovedou zklamat. Navíc filmy jsou úplně o něčem jiném, takže čtete příběh, který dovede překvapit. Old Wabble je tu vyobrazen jako stařík a nesouhlasím s některými názory, že pokud znáte filmy, tak si nedovedete postavy představit jinak. Obrázky od Buriana jsou v knížce dokonalé. Jistě se brzy vrhnu na druhý díl.

Filatov
04.08.2019 5 z 5

Moje první setkání s Karlem Mayem. V první řadě jsem byl překvapen, že ač se kniha jmenuje Old Surehand, tak je vyprávěna osobou Old Shatterhanda, což bylo dobré, protože Shatterhand je mi přeci jenom známější. Kniha je plná stopovaček, přepadávání, vysvobozování zajatců, plížení a odposlouchávání cizích rozhovorů, což se v podstatě opakuje neustále pořád dokola, až je to docela nápadné, ale nějak moc mi to nevadilo. Dobrodružštví a akce je v knize dost a dost.

georginaa
19.01.2019 4 z 5

Když čtete tento druh knih a zároveň jste viděli všechny zfilmované díly, neumíte si nic jiného představit, než herce co v nich hráli. A tím je vaše představivost u konce.

Pavelpi
26.08.2018 5 z 5

Celkem dobře napsáno.Děj má spád a rychlost a žádné rozvláčné popisy.A kdo čte knihu poprvé ten je překvapen i napínavým dějem.Pokud mohu srovnávat mayovky,zařadil bych jí hned za Vinnetoua.

slunicko1958
28.06.2018 5 z 5

Knížka mého dětství. Miluju ji a ráda bych si ji někdy o dovolené přečetla znovu. Dobrodružství, napětí i překvapivá odhalení. Perfektní.

Kopretina
17.04.2018 5 z 5

První přečtená mayovka (moje i mým dětem) a mám k tomu jen jednu poznámku. Když jsem jako dítě nadšeně koukala na díly Vinnetoua, netušila jsem, že v papírové podobě je to ještě lepší. Slovník autora je naprosto skvělý, plný neotřelých vtípků a frází, děj jde v jedné linii, nikam neodbočuje a člověk ví přesně, kde minule skončil. A to říkají i mí synátoři, kteří hned žadoní o další díl! Prostě pecka!

OldFirehand
17.02.2018

A taký dobrý príbeh tak strašne zvrzali absolútne nevydareným filmom.
To by som zakázal, nech to pomenujú inak!

Štítky knihy

Indiáni Divoký západ Vinnetou

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Old Surehand I je v

Právě čtených1x
Přečtených580x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených15x
Knihotéce261x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech4x