Old Surehand II.

Old Surehand II. https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238732/bmid_old-surehand-ii-238732.jpg 4 287 21

Old Surehand série

< 2. díl >

V pokračování prvního dílu se čtenář dovídá mnoho nového z doposud zatajeného života Old Surehenda.Honička za bandity pokračuje.Napínavé čtení pro mládež.

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Old Surehand, 2. Band , 1895


více info...

Přidat komentář

Lothar.777
15.01.2024 3 z 5

Celkem pěkné zakončení jednoho obsáhlejšího příběhu, kdy jsem se teda až podivil, co mohlo autora napadnout. Ale na kvalitě to neubralo, dalo se.

georginaa
04.09.2022 4 z 5

Pokračování opět skvělé a o dobrodružství indiánů a Old Surehanda nebude opět nouze. Tentokrát se děj odehrává v Jefferson City, v hlavním městě státu Missouri , ale neubralo to na zábavnosti.


danny_21
05.08.2022 3 z 5

Old Surehand je další variantou Mayovky z Divokého západu, kdy Olda putuje savanou, potká nebo se dozví o dalším westmanovi, který má potíže, a samozřejmě mu okamžitě spěchá na pomoc ať už sám nebo s pomocí dalších zálesáků či nejslavnějšího Apače se Stříbrnou puškou. A nastává kolečko pronásledování, vysvobozování, zajmutí protivníků ( především rudokožců z řad Komančských ) s pomocí vychytralých lstí, kdy ani kapka krve nesmí být prolita nadarmo. Old Surehand se řadí k dalším "Oldům", které nám Karlos už dříve představil ( Old Firehand, Old Death ) a aby toho nebylo málo ještě do děje narouboval dalšího Old Wabbleho alias Krále Kovbojů, který ale tentokrát plní roli protivníka, který se snaží ztrpčit a znesnadňovat život lovcům a spřáteleným Indsmenům při pátrání po rozluštění tajemství titulního hrdiny - 60 %

Turlogh
16.03.2022 4 z 5

Pokračování klasické indiánky z dílny K. Maye. Lze jen doporučit. Howgh.

Bmisarova
28.10.2021 3 z 5

Druhý díl už je pro mě náročnější na četbu. Začátek se neodehrává na prériích, ale ve městě a na parníku, což ztrácí své kouzlo. Na druhou stranu, rozuzlení je velmi zajímavé.

TERRORDROME
18.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Druhý Surehand má jeden z tých zaujímavejších začiatkov, lebo sa odohráva v meste a nie na vandrovke. Jeden Old ( ten drviaci ) hľadá druhého Olda ( toho čo sa mu netrasú ruky ) a tretí Old ( ten šmatlavý ) vyskakuje spoza každého stromu, lebo je posadnutým zničením toho prvého. Ďalej je to nekonečná Mayovská klasika, kde hrdinovia náhodne odpočúvajú plány zloduchov a vyrvú im s pazúrov každého zajatca. K tomu ale May prihodí ešte krkolomnú detektívnu linku kde naša parta rovnako náhodne naráža po ceste prériami a lesami na dôležité osoby ktoré majú všetky čo povedať k záhade Surehandovej famílie. Osobne ma potešila pasáž keď Shatterhand urobí raz za storočie "chybu" a všetci skončia v pazúroch nepriateľa, aj keď sa zdá že z nich majú skôr srandu a niektorí v nich dokonca spoznajú svojich bratrancov. Starý drvo dokonca dostane pažbou do ksichtu a guľku do nohy, čo ešte svet nevidel a aj mesiac sa pri tej príležitosti obráti k zemi druhou stranou. No a neskôr sa konečne dostávame k jadru celej story a síce samotnému Old Surehandovi, ktorého je treba samozrejme oslobodiť a potom ešte raz oslobodiť, lebo každá chvíľa na slobode je pre neho zjavne utrpením a takisto aj každá stránka na ktorej sa objaví, preto v celej knihe takmer nie je. Nakoniec teda dôjde k odhaleniu celej tajomnej a šokantnej Surehandovskej famílie, jeho matky, otca, brata, tety, psa, kanárika atakďalej a ja sa len pýtam prečo by ma tá vlastne malo zaujímať keď Surehand sám je len nejaký náhodný okoloidúci ktorého je akurát treba vždy ťahať z kaše aby neskončil oskalpovaný a s indiánskou manželkou na krku. A to finálne žúčtovanie s falošným generálom po ktorom sme toľko išli je skôr výsmech čitateľovi, čo bude asi tým že May na neho proste medzitým aj zabudol a tak ho nechá aspoň narýchlo padnúť zo skaly. Ani ďalšia náhodne vygenerovaná komická zálesácka dvojica chudý/tučný moc nepoteší, lebo sú väčšinou skôr otravný ( aj keď mali pár iskrivo trollovacích momentov ) a najzaujímavejší tak ostáva starý prd Old Wabble nenávidiaci Shatterhanda až za hrob. No... celkovo slabota.

martin8550
22.03.2021

Jedna z nejlepších Mayovek, společně se Vinnetou I-III a sérií ve Stínu Pádišáha moje nejoblíbenější´. Svižný děj plný zvratů, promyšlené a téměř detektivní rozuzlení, souboje na život a na smrt, velká přátelství, tajemství, to vše dělá z této knihy dobrodružnou "klasiku",kterou nelze vynechat.

špulo
07.01.2021 5 z 5

Ja som si druhý diel užil rovnako ako prvý. Akurát som pri ňom už netrhal žiadne rekordy - viď. moje hodnotenie prvého dielu. Určite to bolo aj tým, že som bol presne v tom správnom veku. Verím tomu, že znova raz do toho veku dorastiem...

Blue
19.10.2020 4 z 5

Uff! Mayovky se vzpírají serioznímu objektivnímu komentáři. Ten, kdo se do Mayových knih začetl v tom správném věku, tedy řekněme okolo 12 let, ten jim zpravidla propadl, dodnes na ně rád vzpomíná a někteří se k této četbě aktivně vracejí i v dospělém věku. Ovšem ten, koho mayovky v dětství minuly, a vezme je do ruky později, může Mayovy obdivovatele klidně považovat za masochisty. Když jsem dnes po více než třech desítkách let vzal do ruky opět Old Surehanda, kroutil jsem u toho hlavou, koulel očima, zdvihal obočí... ale přesto jsem si nemohl pomoci - četl jsem dál. Patřím k té první skupině.

Filatov
22.09.2020 2 z 5

O mnoho horší, než první díl. Vůbec jsem se nemohl dostat děje. Slabý a zdlouhavý příběh. Přijde mi, že May v polovině knihy úplně ztratil nit a nevěděl, jak v ději pokračovat.

Marketplace
08.06.2020 5 z 5

Povedené pokračování prvního dílu. Je zde méně indiánů a více bělochů. Jediná vada na kráse je, že Old Surehand je dlouho mimo veškeré dění. Vše se odehrává okolo skupinky Old Shatterhanda, Vinnetoua, Apanačky a dalších.

Pavelpi
26.08.2018 5 z 5

Druhá část knihy je stejně dobrá jako první díl.Děj má spád a rychlost a žádné rozvláčné popisy.A kdo čte knihu poprvé ten je překvapen i napínavým dějem.

slunicko1958
15.08.2018 5 z 5

Vzpomínka na četbu v dětství.
Přečetla jsem během dovolené znovu a jsem opět spokojená. Příjemný relax. Zajímavější četba pro děti než všichni poseroutkové i s mimoňkami...

martin č.
16.03.2015 5 z 5

Pokračování prvního dílu a honba za generálem Douglasem, falešným medicinmanem Thibautem a za tajemstvím Old Surehanda. Známé postavy z předchozího dílu – Vinnetou, Old Shatterhand a Apanačka, k nimž přibývá ještě nerozlučná dvojice tlustý Dick Hammerdull a dluhý Pitt Holbers a náčelník siouxských Osedžů Matto-šahko = Sedm Medvědů. Jim všem v patách banda Old Wabbla a dalších nepřátelé. Old Shatterhand se tu posouvá trochu do role detektiva odhalujícího spletitá tajemeství Old Surehanda, Apanačky, generála Douglasse a medicinmana Thibauta. Náhody a odhalení přitažené za vlasy snad až moc, ale pořád za pět hvězdiček, stejně jako v dětství. Kde jinde se setkáte s lovem 4 šedých medvědů v jediném dni?
Na obálce náčelník Osedžů Matto-šahko – Sedm Medvědů.

A opět jedno morální Old Shatterhandovo krédo:
„Je velký rozdíl mezi pomstou a trestem. Pomstychtivý člověk není dobrý člověk, jedná nejenom nešlechetně, ale zavrženíhodně. Ani ten, komu bylo třeba i těžce ublíženo, se nemůže jen z toho důvodu povyšovat na soudce. Pakliže to dělá, dopouští se často velkého bezpráví, neboť kdo z nás je tak bezúhonný, tak mravně čistý, aby mohl a měl právo jen tak beze všeho vynášet soudy nad kýmkoliv ze svých bližních?“

Perla
30.11.2013

No... podľa mňa je celkom dobrá. Nie je síce taký dobrá ako iné knihy, čo napísal ale aj táto je dobrá.

opice1956
03.03.2013 4 z 5

Vydání z roku 1971 v nakladatelství Albatros vyšlo bez druhého dílu, tedy bez "zálesáckých historek". To, co je zde popsáno jako obsah, je obsah původního německého vydání.
V tomto díle se postupně odkrývají záhady týkající se Old Surehandova života. Dozvídáme se, že Old Surehand již dlouhou dobu marně hledá svou indiánskou matku a bratra. Matka Old Surehanda byla provdána za bělocha a byla společně s ním neprávem odsouzena za penězokazectví. Podařilo se jí uprchnout z vězení, zatímco její manžel ve vězení zemřel. Mezitím se jí ale ztratily její dvě děti. Old Shatterhand odhalí, že původcem falešného obvinění z penězokazectví je nepravý generál z prvního dílu románu, který byl Old Surehandovou matkou odmítnut, a proto se mstil. Je nalezen i Old Surehandův bratr, kterým není nikdo jiný než komančský náčelník Apanačka. Na konci románu je veškeré zlo náležitě potrestáno. Old Wabble je generálem zavražděn, ale před smrtí se smíří s bohem. Falešný generál se zřítí do propasti a je rozdrcen pod padajícím kamením.

Kakho-Oto
10.02.2013 5 z 5

(SPOILER) Jedna z nejlepších knih Karla Maye. Dobrodružství střídá jiné dobrodružství, řada napínavých momentů, zajímavé postavy, prostředí a především se rozvíjí zápletka, v prvním díle jen naznačená. Mnohem lepší než první díl.
Dodatek z prosince 2022: Navzdory napínavosti a poutavosti považuji první díl „Surehanda“ za méně povedený než jeho pokračování. Všiml jsem si však, že někteří komentující hodnotí kvality obou dílů opačně. Proč mám osobně mnohem raději druhý díl? Pro ty, jež by to zajímalo: Druhý díl rozvíjí na Maye značně složitou zápletku, která je v prvním díle jen naznačena. Spolu s „hyper“ dobrodružným dějem, řadou zajímavých postav, atraktivním prostředím Skalistých hor je na Maye hodně složitá zápletka něco, co z tohoto díla činí jednu z nejlepších literárních mayovek. Z jednotlivostí zaujme např. způsob Old Wabblovy smrti, souboje hrdinů se čtyřmi medvědy, duel mezi kovářem a darebákem vedený kovářskými kladivy. Kuriozitou je setkání se dvěma bratranci Pitta Holberse, kteří však patří na stranu záporných hrdinů. Poslední kapitola, kdy se čtenář dozví, jak přesně to bylo s Old Surehandem, Apanačkou, Kolma-Puši, falešným generálem, Thibautem atd., je naprosto strhující.

HTO
12.11.2012 5 z 5

Pořádná dávka potřebné etiky: „Vinnetou je nejvyšší náčelník všech apačských kmenů. Žádnému náčelníkovi neleží na srdci blaho a štěstí jeho kmene víc než mně. Co říkal Matto-šahko, není pro mne ničím novým a sám jsem to už mnohokrát pověděl bílým mužům — i když bez úspěchu. Ale musí se každá ryba ve vodách, kde žijí dravé ryby, živit masem jiných ryb? Musí každé zvíře v lesích, kde žijí skunkové, být proto skunkem? Proč nedělá náčelník Osedžů rozdíly? Žádá spravedlnost, a přesto sám jedná nespravedlivě, když se chová nepřátelsky k těm, kteří nemají nejmenší vinu na nespravedlnosti páchané na něm a na jeho lidech! Může uvést jeden jediný příklad, že bychom byli nepřáteli někoho, kdo nebyl nepřátelský k nám? Neslyšel naopak mnohokrát o tom, že jsme víc než často ušetřili nejzavilejší nepřátele? A i kdyby to byl do dnešního dne nevěděl, pak to musel na vlastní oči i uši poznat před chvílí, když se ho můj přítel a bratr Old Shatterhand zastal, třebaže Matto-šahko usiloval o jeho život! To, co nám náčelník Osedžů řekl, víme už dávno a tak dobře, že o tom už není třeba ztrácet dalších slov; ale to, co mu řekneme my, to zřejmě ještě nikdy neslyšel, totiž že člověk nesmí páchat nespravedlnost, jestliže se sám dovolává spravedlnosti! Matto-šahko chtěl, abychom zemřeli u mučednického kůlu, a ví, že mu teď můžeme vzít skalp a život. Ale obojí mu ponecháme, dokonce mu vrátíme svobodu, i když ještě ne dnes. Jeho nepřátelství splatíme dobrotou a jeho krvežíznivost slitováním, a když bude ještě i pak tvrdit, že jsme nepřátelé Osedžů, nezaslouží si, aby některý rudý nebo bílý bojovník vyslovil jeho jméno. Matto-šahko předtím mluvil dlouho a já následoval jeho příkladu, i když ani jeho, ani mých slov nebylo zapotřebí. Domluvil jsem. Howgh!"

Dera
30.08.2012 3 z 5

První díl je jednoznačně lepší.

vitavita
14.04.2012

Slabší román, bez spádu a dobrodružství ....

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Old Surehand II. je v

Právě čtených2x
Přečtených475x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených13x
Knihotéce237x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x