Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny

Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358450/mid_okultismus-carodejnictvi-a-magie-il-l0k-358450.jpg 4 18 6

Naše víra v nějakou podobu magie nás provází celou historií. Ve skutečnosti ve světě stále více ovládaném rozumem a vědou je přesvědčení, že okultní nebo tajemné znalosti nám mohou zajistit přístup do jiné, skryté reality, velmi silné a stále rozšířenější. Tato kniha je živou a fascinující historií věcí skrytých, mystických a pocházejících z jiného světa, od počátků v pološeru paleolitických jeskyní po zářivá světla našeho digitálního věku a nový zájem o pohanské tradice. Stovky ilustrací pocházejících z nečekaných a neobvyklých zdrojů doplňují hluboké náhledy do mezikulturních témat a profilů základních pojmů z dějin magie, to je kouzelná a neodolatelná pokladnice esoterického myšlení, které může oslovit přesvědčené i skeptiky.... celý text

Žánr:
Esoterika, astrologie, okultismus , Historie , Encyklopedie

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Occult, Witchcraft and Magic , 2016


více info...

veronika4001
veronika4001
19.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Šamanistické jeskynní umění ve Francii jako nejstarší záznam magického myšlení následované démony Lamaštu a Pazúzu.
Mezopotámské umění ovládané protičarodějnickými procesy. Zaznamenány v jeskynních obrazcích, v textech, objevují se mágové, bůh Thovt.
Dobytí Egypta Alexandrem Velikým znamenalo počátek nového synkratického myšlení a náboženství.
Upadal polyteismus, vznikl judaismus, který znamenal vzestup monoteistického myšlení. Vzniká nekromancie. Měla magie fungovat vlastní silou, nebo prostřednictvím zásahů bohů?
Vznikají magické postavy jako stvoření navazující kontakt s nadpřirozeným světem. Rytiny a tabulky popisující rituály proti čarodějné síle. Hledají se významy na nebi. Vzniká astrologie.
Lidé používají pomůcky jako obranu proti zlu a ochranu v posmrtném životě (horovo oko, figurky faraona a vůdce válek, které ničí a zapalují, amulety, talismany, magické formule a zaklínadla na papyrusu, knihy mrtvých, používají kouzla jako součást léčby pacienta, deskové hry k věštění budoucnosti, hole a hůlky k rituální magii apod.).
Setkáváme se s okultismem, čarodějnictvím a magií ve výčtu starověkých, středověkých a novověkých zemí, kde byla magie nejstálejší, nejtradičnější a nejsilnější.
Zarathuštra, Šalomoun, Kirké, Hekaté apod.
Mýty, čáry, kouzla, zaklínání, zaříkávání.
Lidé si odjakživa pomáhali různými formami magie, mytologie, náboženství, okultismu, které znamenaly použití sil mimo hmotný svět. Je to zvláštní, jak lidé potřebovali oporu, v čem ji viděli a věřili jí. Některé existují a využívají se dodnes. Každá země má svou vlastní odnož magie a rituálů. Rituální magie, magie pracující s runami, magie nejblíže čarodějnictví.
Démonologie: Lucifer, Belzébut, Astarot, Lucifugé, Satanachia, Agaliarept, Fleurety, Sargatanas, Nebiros.
Chammurapiho zákoník z 2. tisíciletí př. Kr. je jedním z prvních zákonů proti magii,
Lex duodecim tabularum z 5. století př. Kr.,
Lex Cornelia z roku 82 př. Kr.,
O věštění démonů ze 4. století,
Summa theologica z roku 1265 - 1274,
Malleus maleficarum z roku 1486,
Vznikají grimoáry:
Honoriova přísežná kniha,
Mnichova příručka démonické magie,
Velký grimoár,
Klíčky Šalomounovy,
Menší klíčky Šalomounovy,
Kniha posvátné magie mága Abramelina.
Vznikají další spisy, přípisy a knihy k urychlování studia, k novým náhledům a přístupům, k upevňování tradic.
Bílá magie, černá magie, exorcismus.
Kniha se člení do jednotlivých časových období, ty do různých zemí částí světa, kam okultismus, čarodějnictví a magie pronikaly nejsilněji a následují články a obrazová dokumentace se způsoby a členěním okultismu, čarodějnictvím, magií, jejich pronášením, účinky, srovnáváním s vědou, s jejich pomocnou funkcí, jejich hranicemi, propojení, nástroji, představiteli apod.
V knize je mnohem víc, co by stálo za zmínku, ale není nad to si to otevřít a podívat se. Obrazová dokumentace ve formě kreseb, maleb, fotografií a schémat, představuje ukázky, kterými doplňuje text. Tím se podání zaceluje. Bez obrazové dokumentace by kniha nebyla tím, čím je. A hlavně, nebyla by tak zajímavá a pro čtenáře přínosná.
Za mě velké doporučení pro náhled na téma okultismus, čarodějnictví a magie.

inkara
inkara
29.10.2022 4 z 5

Hodně se tu v komentářích píše, že je to publikace pro nováčky. Dovolím si nesouhlasit. Jedná se spíš o obrazového průvodce historií okultismu a magie pro kohokoli, kdo se chce o věcech dozvědět, ale ne zase tak moc a spíš se chce pokochat obrázky.
Většinou jsou témata popsána dost obecně a stručně. Vzhledem k velikosti a provedení publikace to není na škodu, člověka text nenudí. Doporučuji jako obecný přehled k historickému vývoji magie v různých částech světa.


Pavel666
Pavel666
25.05.2022 5 z 5

Naprosto skvělá ilustrace, které mě uchvátila. Textu je sice méně, zato ale kniha popisuje základy do magie od starověku až do moderní doby jak se vyvíjela. V podstatě by se dalo říct, že je to takový úvod a stručný souhrn veškerých informací pro nováčky.

hell8939
hell8939
08.01.2022 4 z 5

je to spíš populárně-naučná věc, ale je v tom dost témat o kterejch si chci v budoucnu víc najít, plus to hodně oceňuju z výtvarnýho hlediska jako sbírku krásnejch obrazů napříč historií a světem s podobnym tématem

KuroHaru
KuroHaru
25.04.2021 5 z 5

Kdo by hledal vyčerpávající podrobné informace, pak pro něj tato kniha zřejmě není, já ji ale vnímám spíše jako takovou sběratelskou publikaci, která rozhodně zalahodí oku, protože obrazový materiál v ní je úžasný!

Nikoll2
Nikoll2
15.09.2020 5 z 5

Určitě skvělá kniha pro někoho, kdo se chce o těchto tématech, jakožto ''nováček'', něco dozvědět. Kniha je hezky zpracovaná, ať už se jedná o samotný text či ilustrace.

Štítky knihy

magie čarodějnictví okultismus

Autorovy knížky

2017  81%Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny

Kniha Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny je v

Právě čtených2x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce12x
Chystám se číst18x
Chci si koupit16x