Okresní : přebor

Okresní : přebor https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114128/okresni-prebor-posledni-zapas-pepika-hnatka-114128.jpg 4 25 8

Poslední zápas Pepika Hnátka. Kniha je beletrizovaným scénářem filmu Okresní přebor, který vychází z dnes již kultovního stejnojmenného seriálu. Hlavní postavou novely je legendami opředená postava trenéra s licencí - Josefa Hnátka. Protože se v seriálu tento muž vyskytoval pouze jako popel rozprášený na houslickém hřišti, rozhodli se tvůrci, že ho divákům - a nyní i čtenářům - představí i v živoucí podobě. Příběh je tak situován do doby Hnátkova života a rozehrává dilema muže, pro něhož je fotbal celý život. Dokonce víc než život.... celý text

georginaa
georginaa
08.07.2021 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala na malém městečku převážně mezi kluky (2 bratři a plno jejich kamarádů) fotbal byl u nás každodenním tréninkem. Můžu tedy říct, že opravdu to tak všeobecně probíhá jako v knize. Díky tomu jsem se vrátila do dětství a zavzpomínala na ty krásné časy, kdy mě museli co by mladší ségru hlídat a všude tahat sebou.

Damato
Damato
08.08.2018 5 z 5

Ale takhle to opravdu na vesnici funguje a probíhá. Už pár let se s mým otcem dohaduji nad tímto seriálem , kdy on ho považuje za dementní a nic neříkající, já zas za pravdivý a skutečný. Pár let na vesnici žiji. Mezi mými kamarády jsou i ti, co tuhle pralesní ligu hrají , zaujatě a se vší vervou. Stejně zaujatě a s vervou se jdou po nedělní , prohraném zápase opít a roní krokodýlý slzy nad prohrou , aby se držíc kolem krku k půlnoci dopravili dom a v pondělí ráno svorně nastoupili do autobusu co je odveze do zaměstnání. Někteří s modřinami po včerejším zápase, ale zato s nesmírným zápalem do pralesního fotbalu a do života tady. Občas trpím, těším se zpátky do města, ke kultuře, k divadlu k civilizaci , ale svým způsobem jim vlastně závidím- žijí, nepřežívají, jsou spokojení, jejich manželky se s dětmi neděli co neděli obléknou do " nedělního" a jdou jim na hřiště fandit, společně podebatují s ostatními , - jak se jim povedlo nedělní knedlo vepřo zelo a buchty a zas mají pro co žít.
Ta kniha je prostě věrným popisem života na současné vesnici, kde , ač se to mnohým příčí, pořád ještě jakž-takž jakési mravní hodnoty existují. Naštěstí.


vitez21
vitez21
19.04.2018 2 z 5

Co vidíte ve filmu, si víceméně přečtete v knížce. Film dobrý, kniha také.

Jája92
Jája92
24.02.2018 3 z 5

Knihu jsem si půjčila na nádraží, ačkoliv jsem nečekala, že mě kniha zaujme, byla jsem mile překvapena.

Juzzy
Juzzy
05.01.2018 4 z 5

Příjemné čtení do vlaku. Příjemnější samozřejmě pokud čtenář viděl film a seriál. :-)

veronie
veronie
30.08.2016 5 z 5

Ač je kniha napsána jazykem vysloužilého dlaždiče, mě se líbila. Asi to k tomu tak nějak patří. Jak film, tak i seriál zbožňuju a vždycky mě zaručeně pobaví.

Nadda
Nadda
12.01.2016 1 z 5

Knížku jsem dočelta jen díky silné vůli a filmu, který jsem viděla a který se mi při čtení vybavoval. Z mého pohledu je příliš nespisovná, v přímé řeči to beru, ale že i 'vypravěč' je napsán tak nespisovně... trhá mi to uši. Z mého pohledu je to degradace češtiny.

loudalouda
loudalouda
10.06.2012

pěkná knížka, dobře se čte :)