Okrajové sociální kultury

Okrajové sociální kultury https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255866/mid_okrajove-socialni-kultury-255866.png 4 5 2

Přidat komentář

Set123
30.01.2022 5 z 5

Začnu tak, jak by to patrně nejvíce potěšilo autora samého. Publikace se naprosto fantasticky četla. Tímto vedle autora samého chválím také překladatele, který, zdá se, se pořádně vyblbl. Opravdu jsem v životě nečetl více či méně vědeckou publikaci, která by se četla bez nejmenších potíží. Pan profesor nepoužívá odborné termíny, ani obskurní žargon. Používá naopak velice prostý obecný jazyk a zcela jednoduchou větnou skladbu.

Kniha nejeví snahu o kdovíjak hluboký vhled do problematiky jednotlivých probíraných kultur (což mimochodem jsou: bezdomovci a vězni, pytláci a fotbaloví fanoušci, prostitutky s pasáky, „pánové od nelegálního hazardu“, pašeráci a nakonec vyhnanci v Rumunsku), ale snaží se čtenáři prostě ukázat, že předsudky, které k daným skupinám nejsou pravdivé, nebo se alespoň nejedná o pravdu celou.

Odhaluje nejen prastaré kořeny daných kultur – odhalované prostřednictvím jejich jazyka, řekli bychom podivného argotu) a jejich komplexitu. Nahlíží nejen jejich chování zvnějšku, ale prostřednictvím terénního výzkumu nahlíží přímo do mechanismů fungování daných společenství. Jako významnou součást jejich existence popisuje přísné parametry cti a hrdosti společenství jako celku, i jednotlivců v nich.

Vysvětluje některé podivnosti, které máme s danými kulturami spojené. Klasicky neochotu bezdomovců zdržovat se dlouhodobě v klášterech, nebo ubytovnách. Podle autora jim jde majoritně o to, odloučit se od společenských regulativů, protože v jejich rámci selhali. Nu a na takové ubytovně se regulativy vracejí v podobě policie a sociálních pracovníků. Mimořádně zajímavé jsou také odhalované vztahy daných skupin k náboženství (pojatému dost utilitárně) a magii.

Zkrátka a jednoduše se jedná o velice zajímavou publikaci, jejíž čtení je velice lehké a přitom do značné míry poučné. Více takových prosím.

Cvrčekk
13.02.2017 5 z 5

Knihu jsem četla jako podklad pro prezentaci a moc se mi líbila, je velmi čtivá:)


Autorovy knížky

Roland Girtler
německá, 1941
2001  80%Okrajové sociální kultury

Kniha Okrajové sociální kultury je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Chci si koupit1x