Okem vrány

Okem vrány https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400440/bmid_okem-vrany-Haz-400440.jpg 3 35 14

Psychoanalytik pronásledovaný minulostí se snaží ochránit dceru před svými chybami. Avšak za jakou cenu? Otec dospívající dcery Daniel Abend vede úspěšnou psychoterapeutickou praxi v New Yorku a žije si pohodlným životem. Když jedna z jeho pacientek spáchá sebevraždu, je to sice neštěstí, dá se ale snadno vysvětlit: mladá žena trpěla depresemi a byla závislá na drogách. Brzy poté však Daniel obdrží záhadný dopis, na jehož základě začne o okolnostech smrti své pacientky pochybovat. O několik dní později náhle zmizí jeho dcera a Daniel je vtažen do stále zoufalejšího pátrání; to ho zavede do dávné minulosti — do doby, kdy se jako mladý muž v Paříži zamiloval do ženy, jež mu převrátila život naruby. Daniel začne dostávat podivné anonymní dopisy a uvědomí si, že nastal čas postavit se nepříjemným tajemstvím z minulosti čelem. Je třeba vyrovnat účty…... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

The Waters & The Wild , 2018


více info...

Přidat komentář

Kelpa
25.08.2022 2 z 5

Složitý děj......depresivní, zajímavé....čteno na 4x

adorjas
01.08.2022 4 z 5

Vôbec to nebolo také zlé ako komentáre podo mnou knihu popisujú. Knihu som si snáď vyhliadla už pred rokmi, niekto ju čítal, niekto ju odporúčal a až teraz som sa k nej dostala. Takže, plusy: nádherná obálky, téma o psychoanalýze prešpikovaná rôznymi myšlienkami o viere, nádeji, odpúšťaní, minulosti, ale i láske a zodpovednosti k nej. Ďalším plusom je nepredvídateľnosť deja- ako, vôbec som nečakala takéto vyuzlenie a to ma veľmi potešilo, lebo väčšinou sú podobné deje prvoplánové a tu bum, fakt nečakané! (Viac neprezradím, spoiler nebude!).
A mínusy: plnší jazyk plný odbočiek a nahustených myšlienok, ktoré občas dávajú človeku zabrať, hlavne ak číta knihu pred spaním.
Celkové hodnotenie: 3,5*


Paja11.11
19.05.2022 5 z 5

Trvalo mi opravdu dlouho, než jsem se do knihy začetla a už už jsem ji chtěla odložit. Nakonec mě ale děj pohltil. Napínavý s velkými zvraty. Postupně se odkrývá příběh, který je opravdu nečekaný a depresivní.
Ačkoliv v knize bylo skoro vše, nezdálo se mi to překombinované a i když mi ze začátku dějové linky dělaly problém, dalo se v nich později zorientovat.
Přiznám se, že i slza ukápla a po přečtení se ve mně díky knize mísilo spoustu pocitů.
Autor píše zajímavým stylem a využívá krásná slova. A krásná obálka vše hezky podtrhuje.

soukroma
04.11.2020 3 z 5

Nezaujalo - poněkud nesrozumitelné a hodně depresivní.

micha-ella
16.02.2020 4 z 5

Krásným slohem napsaný spletitý příběh o osudovosti okamžiků, vině, odpuštění, spravedlnosti... Až moc zapletený, takže jsem víckrát listovala zpátky a ujištovala se, jestli ději rozumím správně.

Nočnípták
04.12.2019 3 z 5

Opět kniha, kterou řadím k těm, ke kterým se rozhodně už vracet nebudu. Četla jsem dlouho, vzdávala to, pak se zase vracela. Byl to divný příběh. Ve spoustě dějových odboček jsem se dost ztrácela. Konec byl trochu lepší, ale ani ten by moje hodnocení nezachránil. Podle mne tak sotva na 1*. Co jsem však ocenila, byly verše, kterými byl děj doplněn. A krásný jazyk, což bude hlavně zásluha překladatelky. Takže jenom proto dávám * 3.

Han-nah
04.10.2019 3 z 5

Román je zajímavě napsaný, ale četl se mi velmi těžko, často jsem knihu odkládala a zase se k ní vracela. Postavy jsou psychologicky rozebírány, pasáže jsou prokládány veršemi, které vás na chvíli myšlenkově odpoutají od rozvětveného děje knihy. Hlavní postava psychoterapeut Daniel je vtažen do minulosti, kdy, jak se říká "Minulost nás vždycky dožene" Závěr knihy mě překvapil.

Dni jasný, pokojný, ty chvíle čistá,
zas zemi s nebem spojit zkusíš,
však rosa večer žalozpěv ti zchystá,
ty zemřít musíš.

aralka
02.09.2019 3 z 5

Tato kniha je pro hodně trpělivé čtenáře, rozjezd je pomalý a těžkopádný, pak nuda nuda nuda, závěr krkolomný a neuvěřitelný... no nicméně některé psychoanalytické pasáže a pasáže s poezií se mi líbily, celkově by ten příběh nebyl zas tak úplně špatný, ale chtělo to jiné, přehlednější zpracování... čím ale vládne pan spisovatel velmi dobře je jazyk, jenom kvůli těm jazykovým obratům a slovní ekvilibristice jsem to nevzdala a dočetla do konce, suma sumárum hodnotím knihu jako průměrnou... :-)

Verpax
20.08.2019 5 z 5

Kniha se mi libila. Nebyla hloupá a i když mi chvili trvalo než jsem se zacetla, ocenila jsem nepredvidatelnost dějové linie.

Ben Nevis
09.07.2019 4 z 5

Je to napsané/přeložené moc hezkým slohem a forma je taky zajímavá. Byla jsem celou dobu napjatá, jak to vlastně dopadne. Škoda jen, že příběh je přitažený za vlasy a pachatel z nouze ctnost. Telenovela jako vyšitá.

Dela111
14.04.2019 3 z 5

Dobrý příběh, ale těžkopádně zpracovaný. Je to nezáživné až nudné. Děj je převážně psaný formou životní zpovědi hlavního hrdiny s filozofickými úvahami. Díky hromadě myšlenkových odboček je tu spousta témat.
Číst tuto knihu bylo jako číst myšlenky člověku, jehož myšlenky mě nezajímají, nerozumím jim a rozumět ani nechci. S mnoha názory hlavní postavy se neztotožním.
3* dávám za poslední čtvrtinu, která byla trochu zajímavěji napsaná, jinak bych hodnotila jen 2*. Kniha si své čtenáře jistě najde, mně takové zpracování nesedí.

okeey
10.04.2019 5 z 5

Tohle je přesně ten typ knihy, u které si říkáte, že to nechápete a vlastně vás to ani nebaví, ale pak nastane zlom, ta chvíle, kdy příběh začnete hltat, nevnímáte čas ani prostor. Stejné pocity jsem měla například u knihy S elegancí ježka nebo u Levandulového pokoje. Tyto knihy jsou náročné na čtení, pochopení, ale když je dočtete, tak si uvědomíte, jakou měly hloubku. Vřele doporučuji.

kneslova
31.03.2019 3 z 5

Takový ponurý příběh s tolika složitými popisy pocitů a vnitřních dění postav, že se v knize děj stává zcela nepřehledným, nebavilo mne to

kytarka
31.03.2019

Bohužel nemohu hodnotit. Po 120 stranách odkládám. Vůbec jsem se nemohla začíst. Spisovatel mě vůbec neudržel ve střehu, ani pomalu nevim o čem to bylo. Možná někdy jindy.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány psychologické romány

Autorovy knížky

DeSales Harrison
americká, 1968
2019  67%Okem vrány

Kniha Okem vrány je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst32x
Chci si koupit5x