Oidipús vladař

Oidipús vladař https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479557/bmid_oidipus-vladar-Pq6-479557.png 4 664 61

Jedno ze stěžejních děl antického dramatu, které patří mezi Sofoklovy tzv. thébské hry.

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Oidipus tyrannos , -429


více info...

Přidat komentář

incognit
14.02.2024 4 z 5

Attické drama (nezmýlil jsem se, klasická dramata jsou doménou Attiky, nikoli Antiky) je nutné číst jako drama- vec k předvádění na jevišti, navíc ve slavnostní den, před publikem, znalým okolnosti. Z tohoto pohledu jde o úctyhodné dílo a pořád živé dílo, ve které lze naleznout všechno, s čím v budoucnu bude evropská literatura pracovat - metaforu, dialog, stichomythii, zvrat, gradaci děje, stupňování napětí, práci s rozdílnou mírou poznání diváka a jednající postavy (kterou mají tak rádi tvůrci moderních detektivek) dokonce ironii. Kdo se umí poprat s veršem a nebojí se zamyslet na obsahem, ten si užije.

Obelix15
30.12.2023 3 z 5

Přečteno díky výzvě. Můj šálek kávy to není, ale své nadšence si tato divadelní hra jistě najde.


Bětuu
23.11.2023 3 z 5

Povinná četba k maturitě..popravdě, nic moc. Začalo mě to bavit až 20 stránek před koncem, protože tam byla nějaká akce. Ne, 70 stránek napsané starýma slovama, které vám nikdo nevysvětloval, mi nic nedalo. Fakt mě Starověká literatura a jak na konci všichni umírají, nebaví. Klišé v tu dobu.

Artemis886
22.10.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, kterou jsem si vybrala díky maturitní četbě a jsem ráda že jsem tak učinila, protože by byla velká škoda jí nečíst.
Upřímně bych jí chtěla vidět jako divadelní hru ve starověkém Řecku.

Betulefetule
19.10.2023 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky škole a povinné četbě, a jsem velmi ráda, že jsem si vybrala Oidipa! Nikdy bych nečekala, že si něco takového zamiluji, a budu si to chtít přečíst znovu :) .

TessieB
04.09.2023 4 z 5

Sáhla jsem po knize díky výzvě a stálo to za to. Čtivé, zajímavé a dá se říct, že i nadčasové.

Devorah
01.07.2023 2 z 5

Příběh o krutém životním údělu krále Oidipa, jenž nevědomky zabije svého otce a ožení se se svou matkou.
Úžasná je hlavní myšlenka díla, a to, že člověk má osud vlastně předurčen a není možné proti němu bojovat. A to je to, co osloví i současného čtenáře. Co se týče děje, ten velmi poutavý, téma, které stále láká i přes svou dráždivost. Co ale rozhodně není pro každého je archaický jazyk spolu s veršovanou formou zabalenou do patetického stylu.
Nebudu nalhávat, bylo to těžké a myslím, že teď raději Řecko,než klasickou řeckou literaturu.

yonda
13.06.2023 3 z 5

Četla jsem kvůli výzvě. Občas jsem trochu zápasila s dlouhými monology, ale ačkoliv je to hodně, hodně starý příběh, dalo se tam najít i cosi současného.

Tereza226
12.06.2023 5 z 5

jedno z děl z mého maturitního seznamu četby. příběh oidipa zná vlastně asi každý, ať už díky odkazům literárních autorů (například kundera) a nebo psychologů (freud). hned na začátku mě překvapilo, jak je dílo vlastně docela jazykově čtivé, v ději bylo snadné se orientovat. osobně, jako ne úplný znalec řecké mytologie, jsem měla místy problém pochopit různé odkazy na božstva, ale jinak mě knížka moc bavila a přečetla jsem ji na jedno posezení.

Akléda_
05.05.2023 3 z 5

Král Oidipús nebude jedním z mých nejoblíbenějších dramat ever, ale užila jsem si to, i když to zvlášť ze začátku bylo trochu náročné. V celé knížce jsme totiž svědky poměrně dlouhých replik, které mi že začátku dělaly trochu problém, protože jsem u nich nedokázala udržet pozornost a bála jsem se, že mě to nebude bavit. Pak jsem se do toho ale trochu dostala a když se začalo odhalovat kdo s kým kde a jak tak jsem začala být docela zainteresovaná do celé věci až tak, že mě to vlastně nakonec bavilo. Rozhodně mi pomohlo vidět to zpracované i jako činohru v Národním divadle, jinak bych byla asi dost ztracená. Úplně netoužím po tom, si to u maturity vytáhnout, ale v případě že by se to stalo si myslím, že by to mělo být v pohodě.

archivářka115
06.04.2023 4 z 5

Antická literatura se mi líbí a ráda jí čtu.

maca_t
28.03.2023 4 z 5

Moc pěkné dílo. Ten smutek a zoufalost Oidipa na konci knihy je opravdu k uzoufání, až z toho bolí srdce. Jsem ráda, že jsem tuto knihu díky čtenářské výzvě objevila.

amejzlík
24.03.2023 4 z 5

Krále Oidipa jsem si přečetla na základě toho, že na něj hodně odkazoval M. Kundera v Nesnesitelné lehkosti bytí. Příběh jsem nikdy neslyšela ani nečetla báji. Takže jsem měla problémy se v ději orientovat a občas jsem byla trochu ztracena. Pojem Oidipovský komplex jsem znala z hodin psychologie na SŠ. Po přečtení jsem si pustila rozbor od Davida Jirsy a všechno mi do sebe krásně zapadlo.

Clivicus
04.03.2023 3 z 5

Asi mě Král Oidipús tolik nedojal jako ostatní, ale přesto bylo drama velmi čtivé.
Docela mi vadila nečinnost hlavních postav, celý děj se odvíjí, jako by Oidipús stál na místě a ostatní vůkol něho obíhali a přicházeli zvěstovat nebo svědčit.
Na druhou stranu dodává zápletka tomuto dílu mnohý život.

marekB78
24.02.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostal díky ČV. Normálně bych jí asi nečetl. Byl jsem ke knize skeptický, ale překvapila mě. Až na ten smutný konec...

bobík123
04.02.2023 odpad!

Obsah není tak špatný, ale četl jsem to co mi padalo ihned z hlavy... Kdybych se nedíval na videa s rozborem, vůbec nevím o čem to je

Hani77
25.01.2023 5 z 5

Díky ČV jsem se opět dostala k dílu, po kterém bych jinak nesáhla. Četlo se velice dobře, ale končí smutně. Určitě si ještě seženu další autorova díla, především Antigonu.

Peter74
17.01.2023 5 z 5

Nádherný príbeh so smutným koncom.

Tebby
14.01.2023 4 z 5

Kniha vybraná skrz čtenářskou výzvu, která mě i nadále přivádí k zajímavým titulům, jako je Oidipus - i navzdory svému stáří je jeho příběh stále aktuální.

MollyCornelia
13.01.2023

-Nehodnotím, povinná četba ve škole.-
Musím uznat, že se to velice dobře četlo. Měla jsem překlad J. Pokorného, a nad písněmi sboru jsem málem plakala, jakožto básnířku mě onen úžasný jazyk dostal.
Teď, po přečtení, bych řekla, že první polovina je zbytečně rozvleklá. Celý smysl hry je rozuzlen až v poslední čtvrtině, a do té doby se to myslím moc dramatizovalo. Obecně se mi nezdá ta melodramatičnost.
Ale jinak pěkné dílo. Když jsem si četla úryvky z Iliady, jsem velmi ráda, že jsme za povinnou četbu dostali uloženého Oidipa vladaře.