Ohňová znamení

Ohňová znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228504/bmid_ohnova-znameni-228504.jpg 3 6 3

V rušném ději je zachycena dramatická část tažení Alexandra Makedonského do střední Asie, kdy vojevůdce poprvé na svém vítězném pochodu narazí na odpor statečných skythských kmenů. Čtenář poznává i druhou tvář Alexandrovy osobnosti, tvář nešťastného, zoufalého člověka, který nikomu nemůže věřit a ničí proto i své nejbližší přátele.... celý text

Přidat komentář

LordByron
03.01.2024

Iný pohľad na Alexandra, ktorý je v knihe vykreslený extrémne negatívne a ako narcistický imperialistický tyran zatiaľčo jeho oponent Spitamen je partizánsky hrdina bez bázne a hany.
Vasilij Jan pobral takmer čokoľvek negativne sa o Alexandrovi našlo (od dobre zdokumentovanej popravy historika Kallisthéna po nie veľmi doloženú historku o poprave zoroastriánskeho mudrca) a mnohé si aj vymyslel. Menovite,, triedny boj"medzi skýtskou šľachtou a ľuďom a záver kde Spitamen unikne smrti a miesto neho Alexandrovi odovzdajú hlavu jedného jeho spolubojovníka ktorého im zradca pohodí ako akože Spitamena.
Každopádne zaujmavá iná perspektíva, ale (a nielen za to ze mam Alexandra rád) je to omnoho nevierohodnejsie než Alexander Veľký od Alessandra Massima Manfrediho.

BabaJaga11
25.12.2023 4 z 5

Nalezeno mezi vyřazenými knihami z obecní knihovny, kam občas někdo ze čtenářů přinese i něco ze své domácí knihovničky – a to byl zrovna tento případ. Ač knihy, co mám doma, nestíhám číst, této jsem neodolala, jelikož slibovala události ze života Skythů. Národa, o němž jsem toho mnoho nevěděla – a to mě lákalo.

Kniha nebyla špatná, alespoň mně se líbila, patrně i proto, že mě vždycky přitahoval život kočovných národů, které dokázaly přežít s málem v drsné přírodě stepí či pouští. Příběh popisuje tažené vojsk pod vedením Alexandra Makedonského na východ, kde si hodlá podmanit celá velká území i jejich národy. Alexandra předchází pověst neporazitelného válečníka, a tak není divu, že vůdci některých států se chtějí raději podrobit. U kočovných národů je tomu ovšem jinak, v závěru knihy bojují Skythové pod vedením svého velitele Budakena a odvážného Spitamena. Velká část knihy je ovšem věnována popisu vzkvétajících měst tehdejší Persie a života v nich; o dnešních dnů se z těch měst zachovaly nanejvýš ruiny. Právě to se mi na knize líbilo asi nejvíce, z textu přímo dýchaly vůně Orientu. Napínavý děj střídající klidnější popisné pasáže výrazně zvyšuje čtivost knihy.

Problém jsem měla trochu se všemi těmi národy a národnostmi, jež se v knize zmiňují. Skythové, Sogdové, Skoloti – musela jsem pátrat na Wikipedii, abych si ve všem udělala jasno. A také jsem chtěla vědět, co jsou historicky doložená fakta a co autorova fantazie. U knih tohoto typu by byl stručný vysvětlující doslov pro čtenáře velkou pomocí, zejména když nechcete četbu přerušovat brouzdáním na netu (což samozřejmě v době vydání knihy nebylo ani možné).


Igor1311
14.03.2019 3 z 5

nejedná sa o monumentálny epos o Alexandrovom živote, no napriek tomu celkom slušne opísané jeho ťaženie do barbarských zemí Baktrie a dalsích východných královstiev. Samotnému Alexandrovi sa prekvapujuco nevenuje príliš priestoru, ten dostávaju skor barbarskí velitelia ako Spitamen či Budaken a skýtski nájazdníci.

Štítky knihy

válečná tažení Alexandr Veliký Skytové

Autorovy další knížky

Vasilij Jan (p)
ruská, 1875 - 1954
1967  78%Čingischán
1985  60%Kráľ kráľov
1951  66%Bátú, vnuk Čingischánův
1971  73%Čingischánov záveť

Kniha Ohňová znamení je v

Přečtených7x
Knihotéce15x
Chci si koupit2x