Ohníčky všude kolem

Ohníčky všude kolem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469693/bmid_ohnicky-vsude-kolem-uJL-469693.jpg 4 937 259

V Shaker Heights, poklidném předměstí Clevelandu, dbají lidé na to, aby měli všechno přesně podle šablony – stejné trávníky, stejné domy, a také aby žili stejné životy. Elena Richardsonová ztělesňuje tuhle idylku úspěšné americké středostavovské rodinky devadesátých let naprosto dokonale. Richardsonovi, kteří mají čtyři děti, pronajmou byt nekonformní chudé fotografce Mie s dospívající dcerou. Tyhle dvě rodiny se postupně pořád víc prolínají, ale od začátku víme, že se jejich odlišné světy střetnou a povede to ke katastrofě…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Little Fires Everywhere , 2017


více info...

Přidat komentář

burilltomas
19.03.2024 5 z 5

skvělé jen je to opravdu jako když čtete přepsaný seriál slovo od slova:)

Šárka_D
17.02.2024 5 z 5

Dlouho jsem se knize vyhýbala, až na ni konečně přišel čas, a nelitovala jsem ani chvilku. Tolik zhuštěných úvah o mateřské lásce a jejích projevech, o různé povaze vztahů matky k vlastním dětem, o nepochopení, odsudcích a těžkostech mateřství. Z uměleckého New Yorku do uhlazeného maloměsta, pohled na dvě rodiny s velmi odlišným způsobem života, velké téma adopce. Kniha, která má potenciál stát se novodobou americkou klasikou.


bee88maja
13.02.2024 4 z 5

Celeste Ng je pro mne zárukou dobrého čtení. Témata otevřená v této knize jsou opět velmi silná. Mít chuť zapálit ohníček všude kolem. Mít chuť začít znova. Mít sílu nést tíhu svých rozhodnutí. Přepisovat kapitoly... Dilemata.

tweed
28.01.2024 4 z 5

Ohníčky jsem dost dlouho odkládala, a pak mi konečně do cesty skočila audiokniha načtená Anitou Krausovou. Anitu MILUJU, takže bylo okamžitě rozhodnuto o tom, v jaké podobě budu tohle číst.
Obvykle, když se kniha hodně dotýká mateřství, nic moc mi to neříká a zívám si, nicméně v Ohníčcích mě to vůbec nenudilo, asi i proto, že do toho celého dost vstupuje i téma sociálních vrstev, což mě naopak zajímá velmi a celkově se mi líbí, jak byla rozebrána privilegia a strasti různých rodin. Za mě doporučuji.

lydie7986
25.01.2024 5 z 5

Dávám plný počet hvězdiček, i když jsem váhala. Čte se to moc dobře, má to náboj, vtip, hluboké myšlenky i otazníky. Chvílemi je to ale tak strašné americké klišé... jak se údajně chytré děvče zamiluje do místního playboye a tím ho změní... středoškoláci, co všichni umí řídit auto, pijí alkohol a myslí jen na sex... a do toho matky, které jedna i druhá nechtějí "raději nic vědět", jen když holka neotěhotní. Ale když tohle skousnete, objevíte poutavý příběh velmi křehkých lidiček toužících po lásce a pochopení, který stojí za to si přečíst.

Alienn
24.01.2024 5 z 5

Moje první a určitě ne poslední setkání s touto autorkou. Skvělá kniha, kterou jsem tak zhruba od poloviny už vůbec nemohla odložit, ještě teď mi doznívá v hlavě a asi ještě chvíli bude. Osudy dvou rodin, které se protnou. Postavy takové, že místy souzníte, chápete, ale někdy zase nechápete a říkáte si proč. Líbí se mi, že nejsou černobílé a proto tak snadno uvěřitelné. Velmi doporučuji, kdyby to šlo, dám i více hvězdiček.

kusma
20.01.2024 5 z 5

Hodně zajímavá kniha, z které bude mít jistě každý jiný pocit dle toho, na jakou stranu se přikloní. Trochu mě mrzí, že jsem měla pocit, že i autorka má své favority, ač se to jistě snažila potlačiť. Ale možná si to jen namlouvám. Zajímavé postavy, těžká témata, kde je hodně poražených. Začátek pomalý, no a konec...tam bych si přála dozvědět víc. Určitě kniha k zamyšlení. Bohužel chybí i trochu pohled mužů- otců.
A ještě doporučuji nečíst anotaci, prozrazuje docela zásadní věc....

capricorn__
20.01.2024 5 z 5

Tato kniha mě pohltila a nepustila, dokud jsem neznal, jak příběh skončí. "Ohníčky všude kolem" je velmi zvláštní román, celou dobu jsem cítil, že čtu již známé dílo: chvilkami jsem v knize poznal kousek filmu "Americká krása", chvílemi zase hysterii ze "Sedmilhářek" a kvůli poetickému stylu psaní i celkovou tvorbu Michaela Cunninghama. Autorka perfektně a realisticky vystihla hlavní postavy, to, jak zapadají do prostředí Shaker Heights a jak se v něm vyvíjí závisle na sobě navzájem. Děj probíhal bravurně, postupně gradoval, až nakonec přišel konec. Na relativně krátkém prostoru Celeste Ng otevřela spoustu morálních otázek, na které neposkytuje odpovědi - spíš nechá čtenáře, aby na ně přišel sám či se alespoň pokusil zamyslet nad opačnou stranou, pokud je již v nějakém názoru pevně zakotvený. To mě velmi zaujalo. Rád se k této knize vrátím.

SynD
30.12.2023 2 z 5

výbornou atmosféru městečka mi kazily klišoidní postavy a autorkou přehnaně protěžovaná postava Mii. taky mateřských linií by stačilo cca polovic.

a popisovaná umělecká díla mi z nějakého důvodu přišla cringe - polopatická a prostá sofistikovanosti. vlastně se tomu asi říká kýč.

Leona333
21.12.2023 5 z 5

Kniha má nápad..., bravurní spád... Skrývá v sobě tolik bolestivých - ožehavých témat, že mi to nedalo a jeden večer jsem nešla kvůli ní de facto spát, jen abych se dozvěděla, jak vše skončí, bude po všech těch "morálních - nemorálních soudech," co každý ve své hlavě nosíme..., vypadat.

senora
20.12.2023 5 z 5

Poctivý klasický román. V těch postavách se skoro každý najde. Je pravda, že jsou akcentovány ženské postavy, tak nevím, jak to budou vnímat muži, ale jinak je to univerzální schéma. Vlastně takový boj uniformity s alternativou. Krása.

Mindy
05.11.2023 5 z 5

Páni! Já jsem ze začátku měla dojem, že Izzy je nějaká postižená, ale to byla úplně normální, jenom nepochopená, přehlížená, přitom nadmíru citlivá a inteligentní holka. Z celé knihy mě její postava oslovila nejvíc. Dokonce lehce zastínila hlavní zápletku - komu soud určí do péče malou holčičku, když obě matky (pravá i adoptivní) mají pohnuté osudy. Ale zpět k Izzy, respektive k její matce Eleně. Vůbec se mi nedařilo pochopit její jednání. Jak se může starost a strach o dítě změnit v nevraživost, podrážděnost až nezájem a zlost. No a pak tu jsou i další postavy - Mia a její dávné odvážné rozhodnutí, nebo Lexie se svou složitou situací. Moc dobré čtení.

kurama45
22.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Po mierne zmätočnom úvode nasledoval kvalitný spoločenský román. Až do poslednej tretiny som si nevšimla, že by mala autorka medzi dvoma matkami svoju obľúbenkyňu, ale ku koncu začala výrazne protežovať Miu (cez slová ázijského šoféra autobusu, až po Elenine vlastné deti). Našťastie nebol ťažidlom knihy rasizmus, aj keď samozrejme, aj túto povinnú americkú položku Ng zaškrtla. Celé som to vnímala ako konflikt konzervatívneho života verzus údajnej slobody. Nechápem, ako z toho autorke, väčšine postáv a čitateľov vyšlo, že je Mia tá dobrá. Ženská, ktorá najprv pre vlastný prospech prenajme svoju maternicu (wow, aké moderné), potom sa spamätá, že ups, vlastne mám city (wow, aké srdcervúce) a nakoniec aj tak decku odmieta poskytnúť dobrý život, lebo „umenie“ (wow, aké hippisácke). S rodičmi sa nestýka, pričom nikdy nebolo poriadne vysvetlené, čo jej vlastne spravili, normálnymi rodinami evidentne pohŕda, ale aj tak jej neprekáža parazitovať na nich. Od Pearl som na konci čakala väčšiu vzburu ako iba párkrát zopakované: „Nechcem sa sťahovať.“ Akoby sa z odseku na odsek zmenila na robota.
Pokiaľ ide o pokryteckú Elenu, aj napriek svojej falošnosti spravila miliónkrát viac dobra ako anjelská Mia. Vlastne len vďaka podobne zásadovým ľuďom posadnutým pravidlami a tým, čo je „správne“, si mohla veľká umelkyňa užívať životný štýl a tú svoju bombovú slobodu.
Druhá dejová línia bola zaujímavá, ale keď bolo najväčším problémom súdu, ako sa decku zabezpečí vplyv čínskej kultúry, musela som sa smiať.
Pokiaľ ide potratovú stránku príbehu, sklamala ma na plnej čiare. Aké zaujímavé a nenápadné, že sa všetci iba potľapkávali po pleciach, že nemali inú možnosť a vlastne sa nič nestalo Smutné. Absolútne absentoval akýkoľvek iný pohľad na vec, a to dokonca od postáv, ktoré sa doteraz v ničom nikdy nezhodli.
Väčšina knihy je napísaná dobre, iba nechápem, na kýho frasa bol v úvode spomínaný a popisovaný záverečný požiar Deju to nič nepridalo, ba práve naopak, finále tým prišlo o prekvapenie a celé to tak nejak vyšumelo do prázdna.

zuzana8816
18.10.2023 5 z 5

Čas od času sáhnu po knize z nakladatelství Odeon, které svými těžkými tématy odkrývají tajemství hlavních postav, jejich postavení ve společnosti, jejich myšlenky, tužby i ztracené naděje...
Dílo Ohníčky všude kolem takové přesně jsou. Ne nadarmo je autorka mnohými čtenáři adorována. V knize postupně rozkrývá životy jednotlivých postav, až se dostane k holému jádru. Důsledný popis jejich minulosti je nedílnou součástí tohoto psychologicky laděného románu. Neboť minulost ovlivňuje naši přítomnost a přítomnost naši budoucnost. A nejen tu naši...

Obzvlášť mě zaujala postava svérázné Mii, mladé, moudré umělkyně a zároveň matky dospívající dcery, nad jejíž minulostí visí velké otazníky...

Dovolím si vyzdvihnout jednu ze stěžejních úvah, kterou právě ona Mia v knize vyslovila: "Někdy, zrovna když máš pocit, že jsi o všechno přišla, najednou najdeš cestu... Jako po stepním požáru... Země je dočista spálená, černá a všechno zelené je pryč. Ale půda je po takovém požáru úrodnější a můžou z ní vyrůst nové věci."

Katka2382
01.10.2023 5 z 5

Přiznám se, že se mi do knihy moc nechtělo.Ale pak jsem se hecla a po vlažném začátku mi příběh vtáhl do děje a já se jen těžko odpoutávala.
Už mám v knihovně zamluvenou autorčinu prvotinu.
Málokterá kniha ve vás zanechá spoustu otázek-tahle je jedna z nich.

Kaja1
28.09.2023 5 z 5

Super čtení, které vás po přečtení nenechá klidnými. Celou dobu si kladete spousty otázek, neustále se vám honi hlavou, jak to vlastně všechno bylo a je. Co mě udivovalo, jak mladí lidé v Americe (nevím, možná i u nás) přistupují k sexu. Jako by to byl chleba s máslem a ne, že by to měl být kaviár, že vám nic neuteče, že se vyplatí si počkat. Také otázka toho, že když máte peníze, můžete si všechno dovolit a dítě, které si vy, do této zlaté klece přivedete, se bude mít lépe, než u své chudé, byť biologické rodiny. Krev není voda. Je to rozhodně zajímavá kniha, která stojí za přečtení včetně doslovu.

iceVS
12.09.2023 5 z 5

Smekám.
Absolutně chytlavý příběh. Ohníčky :-D
Bylo v tom asi úplně všechno. Veškeré emoce zhuštěné do jedné knihy. Až se mi po pár dnech pročistí hlava, najdu odvahu i na zbývající knihu této autorky.

Radimka
16.08.2023 5 z 5

“Někdy, zrovna když máš pocit, že jsi o všechno přišla, nejednou najdeš cestu. Jako po stepním požáru. Jeden takový jsem před lety viděla, když jsme byly v Nebrasce. Vypadá to jako konec světa. Země je dočista spálená, černá a všechno zelené je pryč. Ale půda je po takovém požáru úrodnější a můžou z ní vyrůst nové věci. Lidi jsou taky takoví, víš? Začnou znova. Najdou si cestu.

Tak takovýhle knihy miluju. Chytrý, ze života, promotaný. Úžasná kniha o lásce a o mateřství ve všech jejích podobách. Celeste se stala jednou z mých oblíbených autorek. Vlastní názor nechává na čtenáři, nehodnotí, nikomu nestraní, jen příběh monitoruje. Pecka

martini.ce
10.08.2023 3 z 5

Nějak nevím. Na začátku mě to oslovilo a bavilo. Zajímavý příběh, postavy, hezky rozehrané. Ale jak šly stránky dále, přestávala jsem postavám rozumět, chovaly se nelogicky. A občas momenty, kdy jsem si říkala, jestli to autorka myslí vážně?! Do konce jsem to už jenom dolistovala, abych věděla, jak to dopadlo. A zůstalo ve mně... nic.
Nelíbil se mi překlad, z některých slov nebo obratů mě bolely oči.

Ophelie
19.07.2023 4 z 5

Velmi čtivý a velice dobře propracovaný příběh. Autorka si s tím vyhrála, stejně tak i s vykreslením charakterů jednotlivých postav. Dotýká se zde tolika složitých témat jako je mateřství, neplodnost, adopce, interrupce apod. Není všechno zlato, co se třpytí, aneb uvnitř to nemusí být vždy tak, jak se jeví navenek. Rozhodně se jedná o velmi zdařilou knihu, kterou můžu jen a jen doporučit k přečtení.