Ohně v oblacích

Ohně v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33467/ohne-v-oblacich-33467.jpg 4 26 3

Pierre Clostermann byl jedním z těch, kteří hned na první výzvu generála de Gaulla odjeli do Anglie, aby po ztracené bitvě o Francii pokračovali v boji a zachraňovali čest svého národa. Ve svých čtyřiadvaceti letech byl nejúspěšnějším francouzským stíhačem této války. Kniha Ohně v oblacích již nyní dostává český čtenář do ruky, je věnována autorovým spolubojovníkům, přátelům i nepřátelům. Pierre Clostermann s láskou a úctou píše o těch, kdo byli opravdovými „rytíři nebes“. S citem a znalostí představuje ty, kdo se velkou měrou zasloužili o vítězství, i ty, kdo se konce války nedočkali.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Feux du ciel , 1991


více info...

Přidat komentář

Forestwalker
18.06.2022 4 z 5

Soubor příhod válečných pilotů z druhé světové války. Autor vždy načrtne situaci na bojišti, popíše konkrétní operaci a kapitolu uzavře popisem použitých letadel. Většina příhod se týká spojeneckých pilotů, dojde ale i na Japonce a Němce, u nichž je znát autorova fascinace proudovými stíhačkami. Tak tomu ostatně bylo i ve Velkém cirkuse.
Kniha má dvě slabiny. Jednak je velice stará, napsaná na počátku padesátých let, takže některé operace jsou od te doby už notoricky známé. Horší je to s otřesným překladem, skutečným dítětem devadesátých let, kdy nakladatelé chrlili kvanta válečné literatury a o víc se nestarali. V knize zůstala jména japonských lodí a zeměpisných míst v anglické transkripci (Tsushima), německé tanky jsou označovány anglicky (Mark IV), když překladatel nezná odborný termín, nechá ho v knize v angličtině (destroyer) a nejvíc ze všeho mě pobavil homologovaný (uznaný) sestřel. Hvězda dolů jen a pouze za překlad.

Martin1974
04.12.2015 5 z 5

Autor veľmi sugestívne popisuje letecké súboje, až som mal pocit, že mi pred očami beží vojnový film. Tak ako bola prvá kniha vzdaním pocty všetkým pilotom, ktorí sa zúčastnili šialenstva 2 sv. vojny, tak mi táto kniha pripadá ako oslava rôznych typov lietadiel a ich tvorcov, ale samozrejme nezabúda ani na obrovské obete, ktoré si vojna medzi letcami vyžiadala. Dávam všetky hviezdy..


LaKrec
29.12.2014 5 z 5

Čtivá kniha. Každá kapitola má svůj příběh. Nejdříve je čtenář seznámen se situací, následuje podnadpis a vlastní příběh a nazávěr jsme blíže seznámeni s bojovou technikou,která se prolínala vlastním příběhem.

Autorovy další knížky

Pierre Henri Clostermann
francouzská, 1921 - 2006
1970  92%Velký cirkus
1996  79%Ohně v oblacích

Kniha Ohně v oblacích je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce34x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x