Ohlas písní českých

Ohlas písní českých https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214098/bmid_ohlas-pisni-ceskych-UAB-214098.jpeg 3 119 15

Česká klasika. Sbírka ohlasové poezie – tvorby v duchu lidové slovesnosti. Obsahuje básně milostné, satirické, žertovné, převažuje v ní lyrika nad epikou. Doporučená školní četba.

Přidat komentář

Akléda_
28.02.2024 3 z 5

2,5*/5* Další z knížek kterou jsem četla jen kvůli škole. Tohle už bylo delší než Toman a lesní panna (který je zde součástí, což jsem nevěděla) a dělalo mi trochu problém udržet u toho pozornost, ale pořád se to dalo číst a nebylo to nic hrozného. Mám ale pocit že jsem si z toho nic moc neodnesla a nevím co mi to mělo dát. Občas nějaká báseň byla hezká, u některé jsem se zamyslela, u některé se zasmála, ale spíš jsem to prostě jen tak přečetla a tím to pro mě skončilo. Jsem ale ráda, že jsem se s tímto autorem seznámila, kdyby nebylo školy, určitě by se to nestalo.

Nathally
06.11.2023 4 z 5

Klasika, kterou si musíte přečíst. Oblíbená knížka stejně jako Kytice. Každá básnička je jiná a krásně se čte.


RonnieSmithx
30.03.2023 4 z 5

Některé básně mi přišly krásné, některé byly jednodušší a některé totální coomerovina.

nevermore3
16.11.2022 3 z 5

Jedna-li tě opustila,
nahradí ji stokrát jiná :)
Švarný hochu, nezoufej.
Bujným větrům žalost dej!

Srovnáme-li s Ohlasem písní ruských, tak ty jsou podstatně více epické a daleko naturálnější.

Nicoletta1681
07.03.2022 3 z 5

Srozumitelné, oddechové, opírající se o českou slovesnost a zvyky. Na dobu, kdy bylo dílo napsáno, je čitelné i dnes a dokonce i dodnes baví. Jsou zde kratší popěvky, ale i delší básně s dějem. Pro povinnou literaturu k maturitě je tato sbírka dobrým výběrem:)

ivetka859
17.02.2021 5 z 5

Nejdřív jsem přečetla Tomana a lesní pannu a první reakce byla "Cože? To je všechno, nic navíc? Tohle je dneska celá jedna otázka na maturitu??" Ale přátelé, ono to chce kontext!
Když víte, že Písně jsou součástí národního obrození, že šlo o snahu po více než 200 letech germanizace a topení se v oceánu monarchie vnést do naší společnosti kus češství, když zjistíte, že Čelakovský se věnoval svým širokým dílem především popularizaci českého jazyka, protože jazyk, to je jeden z prostředků národní identity, pak si uvědomíte, jak potřebné a jak promyšlené tyhle písně jsou. Jsou melodické, líbivé, nenáročné, nemusíte nic hledat mezi řádky.... Jde o to, aby se vám písně dobře četly, aby vás potěšily, abyste zjistili, že čeština je zpěvná a jednoduchá; F. L. Čelakovský předložil lidem češtinu na zlatém podnose. Geniální! Některé písně prý dokonce zlidověly.
Tahle poezie se dá přečíst na jeden zátah stejně jako dávkovaně před spaním na uklidnění. Prostě plyne. A mně se moc líbila.

Ronnie68
06.02.2021 4 z 5

Sbírka se mi líbila ...

fifa51
05.11.2020 1 z 5

Kromě historické hodnoty, drahně vyplacené utrpením ze čtení, kniha nenabízí vůbec nic. Ze čtenářského hlediska je to cesta spodními kruhy pekla. Snad vyjma Tomana a lesní panny jsou všechny písně velice pitomé, ba nebyl bych se říct urážející! Nejen blbostí, ale i poselstvím. Třeba zařazení básně zvoucí k upálení čarodějnice bylo v době vzniku sbírky podle mě už pěkným zpátečnictvím a nebyl k němu důvod, rozhodně ne jí jen tak plácnout mezi songy o "hubičkách" a o sedlákovi, který je pyšný na svůj culík, i když z něj mají ostatní legraci. PS Ohlasy písní ruských jsou ještě horší.

hellena1523
04.05.2020 5 z 5

Nestárnoucí klasika! Nádhera!

Anetka03
26.02.2020 1 z 5

Kniha mě nijak zvlášť neoslovila, básně jsem četla poměrně dlouho, protože jsem musela číst některé věty i vícekrát. Ale beru Čelakovského jako klasiku, a proto doporučuji přečíst.

Michalka98
09.02.2020 4 z 5

Poezie není můj šálek čaje, ale tato sbírka písní mě příjemně pohladila po duši.

amejzlík
08.12.2019 2 z 5

Povinná četba. Sbírka lidových básni ,v nichž je většina laděná lehce eroticky. Nijak mne to nenadchlo a asi bych se ke knize už nevrátila.

terezarath
20.11.2019 3 z 5

Když jsem četla Ohlas písní ruských, rozumněla jsem tomu oprvdu bídně. Jaký šok byl, když jsem v těch českých našla básničky jak vystřižené pro první stupeň základky. Nevím proč, ale většina básní byla celkem "primitivní" a až dětinsky psaná. Co si budeme, z celé knihy se mi líbili možná tak 3 básně. Srovnávat ruské a české ohlasy asi není možné. Za mě nic co by nadchlo, ale zároveň to ani neuurazí. Tuctová tří hvězdičková sbírka básní.

Briv
06.01.2019 4 z 5

Na to, že jsem od povinné četby pro střední školy (kterou se snažím, teď po třicítce dohnat) čekala něco nudného, tak to nebylo vůbec špatné. Jsou to takové lidové rýmované básně, písně a tak. Některé byly vtipné, některé zamilované.

nelcisko
08.11.2015 3 z 5

Přečteno téměř během pár hodin, nic komplikovného na pochopení, ale také nic, co by toto dílo vyznačovalo za skvost české poezie. Některé básně byly dobré, ostatní mi přišly průměrné. Často jsem měla pocit, že se básně blížily svým obsahem k Erbenovým básním, i když Erbenova Kytice mi přijde propracovanější.