Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů

Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45174/bmid_planeta-sparu-druha-cast-WIl-45174.jpg 4 30 3

Hlubina (Vinge) série

1. díl >

2. kniha prvního dílu série Hlubina. Výprava Ravny, Phama Nuwena a skořepiníků na planetu spárů má dva cíle – zachránit malého Jefriho a dostat se k Protiváze a aktivovat ji dříve než ji najde a zničí Nákaza. Mise však nezačíná šťastně – přepadení Spojky nákazou je donutí odletět ještě před úplnou modifikací jejich předělového kluzáku a zakrátko mají v zádech několik válečných flotil pronásledovatelů. Aspoň nějakou naději jim skýtá Pomalá Zóna – galaktická oblast, ve které vyspělé technologie nefungují, takže i s poškozenou lodí si lze udržet náskok před pronásledovateli. Těch několik hodin náskoku je klíčových, protože Mocnost nemilosrdně likviduje jakýkoli odpor s jediným cílem – získat a zničit protiváhu, která jediná ještě dokáže Nákazu zastavit. Na planetě spárů zatím vrcholí konflikt mezi lordem Břitem a královnou Řezbářkou, tato – z hlediska vesmíru – drobná epizoda, má ale klíčový význam pro celou galaxii. Lord Břit je rozhodnut v případě potřeby zničit havarovanou loď, na jejíž palubě se nachází Protiváha…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

A Fire Upon the Deep , 1992


více info...

Přidat komentář

lazarus
29.04.2019 5 z 5

Hodnotím obě knížky jako jeden logický příběh.
Oheň nad Hlubinou je epická space opera podobného ražení jako Hyperion, nebo sága Heechee. Velké množství originálních nápadů na vcelku malém prostoru pobízí čtenáře k dalšímu fantazírování. Ve finále mě nakonec chyběl jen malý odstavec o objevu nějakého pozemského artefaktu na planetě Spárů. Epičnost by dostala jiný rozměr, svět Hlubiny by se posunul směrem k Nadaci a bylo by krásně zaděláno na pokračování.

ludek.n
08.04.2019 5 z 5

První část Ohně nad Hlubinou nám otevřela úžasný Vingeův vesmír, obydlený rozmanitou směsí inteligentních ras, a seznámila nás s obdivuhodnou civilizací Spárů. Druhá kniha rozděleného českého vydání pokračuje v rozvíjení příběhu do podoby ohromující vesmírné fresky, která je hrdým konkurentem nejlepších děl science-fiction žánru. Vinge přitom ve svém románu nepoužívá nijak oslnivých ani obskurních propriet. Přesto svou vysoce promyšlenou a brilantní dramatickou zápletkou dosahuje efektu, kdy nemůžete od knihy odejít a nechat si něco napotom. Jeho představa vesmíru a fungování inteligentních tvorů v něm je precizní, originální a domyšlená do posledního detailu. Stejně důkladný je Vinge i v případě Spárů. Tady jde dokonce ještě hlouběji, takže vás skutečně baví objevovat jejich podivuhodný svět a bojovat po jejich boku. Charaktery, obtisknuté do smeček se v mnohém podobají lidským a mají sílu zaujmout a přesvědčit, takže se nakonec přistihnete, že s nimi snad i dýcháte. Oheň nad Hlubinou je opravdovým dobrodružstvím, ohňostrojem nápadů, skvěle napsaným vyprávěním, u něhož tajíte dech a bavíte se od začátku do konce. Já tleskám a sázím pět hvězd.


thorir
03.02.2019 5 z 5

Klasická hard SF space opera, která si zaslouží své místo mezi mistrovskými díly. Příběh v podstatě rozvíjí téma technologické singularity v podobě z řetězu utržené umělé inteligence. Autor skrze svůj čtivý, zábavný a svěží styl psaní čtenáře zavede do galaxie obývané nesčetnými civilizacemi, historie staré milióny let. Vyzdvihuji nesmírně zajímavý nápad rozdělení galaxie do zón, kde technologie fungují jinak, čím dál od jádra, tím lepe (Země je samozřejmě v jedné z těch nižších zón). Protagonisté jsou na jedné straně lidé (sekundují originální souputníci) a lidské děti a na druhé straně neméně originální původní obyvatelé planety Spárů. Bez zásadních spoilerů nelze napsat více. Originalita „mimozemšťanů“ je značná přednost příběhu. Autor následně rozvíjí příběh záchrany galaxie, viz anotace. Čtenář sleduje dění na planetě Spárů a v další linii osudy zoufalé „záchranné mise“. Alespoň pro mě byla zajímavější linka zabývající se děním na planetě, tamní protagonisté dokážou přirůst k srdci (kdo by nechtěl za kamaráda Amdiranifaniho?). Pro fandy science fiction povinnost. Nakladatel v ČR z nepochopitelných důvodů rozdělil jednu knihu do dvou částí.

Štítky knihy

vesmír space opera intriky války Hugo (literární cena) kosmické lodě

Autorovy další knížky

Vernor Steffen Vinge
americká, 1944 - 2024
2000  84%Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli
2004  82%Hlubina na nebi
2000  84%Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů

Kniha Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst12x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x