Oheň nad Hlubinou
Ocitáme se tisíce let v budoucnosti. Galaxii obývá celá řada živočišných druhů, jejichž technologická vyspělost a dokonce i inteligence závisejí na tom, kde přesně v galaxii se nacházejí. Nejzazší a jádru nejvzdálenější vrstva zvaná Transcend je domovem božských superinteligencí, zatímco v Nevědomých hlubinách okolo jádra mohou existovat jen primitivní živočišné formy a ty nejjednodušší technologie. Nikdo netuší, jaká síla kdysi rozdělila galaxii na tyto „kognitivní zóny“, nicméně když ctižádostiví lidští archeologové otevřou dávno zapomenutý archiv na hranici Transcendu, probudí prastarou inteligenci, která má jediný cíl – znovu získat vládu nad galaxií, o niž přišla před pěti miliardami let. Následné pohromě unikne jediná rodina, jejíž členové včetně dvou dětí však záhy padnou do zajetí Spárů, příslušníků nelítostné středověké civilizace, kteří je ihned využijí jako figurky ve vzájemném mocenském boji. Na pomoc jim vyráží záchranná výprava, která má za úkol přivézt domů nejen je,ale také tajemství, které je jedinou nadějí na spásu veškerého inteligentního života v galaxii.... celý text
Originální název: Fire Upon the Deep, 1992
Komentáře knihy Oheň nad Hlubinou
Oheň nad Hlubinou je vlastně klasické dobrodružství zasazené do komplexního a hodně zajímavého vesmíru, v němž zažijeme nejen epické bitvy a boj o záchranu světa, ale potkáme i hodně originální civilizace. Zkrátka a dobře, pokud vás neodradí rozsah přes šest set stran a zpočátku těžší sžívání se sice složitým, ale pestrým světem, můžete si s Ohněm nad Hlubinou užít opravdu skvělé dobrodružství, při jehož čtení si možná uvědomíte, že člověk, to zní hrdě, ale lidstvo jako takové je jen nepatrnou třískou v oku všehomíra.
Přečteno v originále, oba "díly" vcelku.
Na jedné straně máme vzestup nové mocné umělé inteligence, která si nemilosrdně podmaňuje čím dál větší kusy galaxie, a jedinou nadějí je úspěšná mise několika hrdinů skrze pestré a dobře vykreslené galaktické společenství. Na straně druhé je děj v cíli jejich cesty na planetě, jejíž obyvatelé jsou telepaticky propojené psí smečky (naprosto geniálně vymyšlená unikátní rasa), které tvrdě intrikují o získání technologické převahy ovládnutím lidských uprchlíků.
A je to fantastické. Neuvěřitelně imaginativní.
Oheň nad Hlubinou je příběhem mnoha tváří. Máme jedinečnou příležitost sledovat vzestup civilizace na planetě Spárů a zároveň epický přerod Mléčné dráhy a civilizací v ní žijících.
Na celém tom megalomansky vystavěném ději, ne nepodobném Heechee, nebo Hyperionu je nejzajímavější ten Vingeův pohled ze dvou stran. Na jedné straně lidská rasa, inteligentní, technologicky vyspělá - a na druhé Spárové, svět raného středověku a jejich krásně originální společenské uskupení a civilizace jako taková.
Tam kde Spárové - mimozemská rasa - dokonale nerozumí lidem a jejich jazyku a lidé naprosto nechápou společnost kde jeden neznamená nic a skupina několika jedinců využívá kolektivní vědomí je neskutečně sugestivně autorem podaná a krásně popsaná.
Anotace na přebalu povedeného nového vydání láká na mezihvězdný boj, prastaré inteligence a podobné plky ve stylu Mass Effectu. Oheň nad Hlubinou je ale podle mě mnohem víc. Je to příběh střetu dvou neskonale odlišných civilizací a jejich přerodu v něco mnohem zajímavějšího a "možná" nakonec i lepšího.
Ta knížka má nový překlad, jestli lepší nevím, je to už drahně let co jsem ji četl naposledy. Každopádně ten příběh stojí za to si ho zopakovat a stejně se znovu zamilujete do světa Spárů, Transcendentu, Slupky a Zón vůbec.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vernor Steffen Vinge také napsal(a)
| 2000 | Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli |
| 2004 | Hlubina na nebi |
| 2000 | Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů |
| 2025 | Oheň nad Hlubinou |

73 %
87 %

No, tohoto autora jsem přehlížel a tak náhodný nákup knihy za mastný peníz jsem tak trochu litoval. Tedy, dokud jsem nepřečetl prvních 20 stran a bykl náhle uchvácen. Jo začal jsem na štědrý den v noci .. a pokračoval několik dní po sobě v nočním čtení v posteli, jak mi to v mém pozdním věku vyhovuje. Konečně rozumně založené mimozemšťany vč, jejich odlišného myšlení ... vč. myslících rostlin a psů..skvělá zápletka, postavy dětí a zahránců a honiška Galaxií ... vynikající bojové scény jsou nadávkovány tak akorát, krdinové jsou chybující, občas zrádní a jinde obětuvší své životy... a to vše dobrým překladem a výbornou čtivostí atd... joj, to je autor. Na samém konci roku jsem padl na opravdový skvost. Určitě po svém zvyku zas začnu číst znova, abych našel co mi uniklo a potěšil se v tomto dnes už zas mrzkém světě.
Pět hvězdiček je málo..