Oheň a dým

Oheň a dým https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446597/bmid_ohen-a-dym-5MT-446597.jpg 5 9 4

Originální kuchař Michal Hugo Hromas připravuje všechna jídla na ohni, ať už na roštu, v kotlíku či tažínu nebo jinými technikami. Ve své první autorské kuchařce Oheň a dým seznámí čtenáře s taji kolem zakládání ohně, s jednotlivými technikami vaření na ohni, s vybavením, které používá, a které láskyplně nazývá „můj plechovej cirkus“. Na ohni připravuje nejen pořádné kusy masa, ale také vynikající zeleninové pokrmy, peče chleba a dokonce i dezerty. Vaření na venkovním ohni je nejnovějším trendem světové gastronomie a Michal Hromas patří mezi přední mistry tohoto stylu. Velká, krásná, graficky originální kuchařka, ze které od první stránky sálá oheň a stoupá kouř, patří i do kategorie „coffee table“ kuchařek, tedy kuchařek, ze kterých budete nejen vařit, ale také si v nich číst a s potěšením si je prohlížet.... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
11.09.2022 5 z 5

Úžasná kniha s parádní atmosférou. Pro všechny, kteří se vidí v příjemných chvilkách u ohně venku s přáteli. Zajímavé recepty, metody, nápady. Převážně masové (což bylo super), inspirace maďarskou kuchyní. Postupy tak, jak si představuju a vím, že prostě často vaří chlapi. Bez odměřování, bez přesného měření na hodinkách, bez nějakých teploměrů apod., jednoduše, prostě... prostě "to" pozná podle ohně a podle toho, jak jídlo vypadá. Bylo osvěžující knihu číst. Na praktickou realizaci ale zatím nedojde, neboť si nejdřív musím kotlík (teda ne kotlík, ale v knize jsem zjistila, že to, co potřebuji, se jmenuje dutch oven, díky, díky), nádobu na tajine a vůbec i bezpečné ohniště na zahradu teprve koupit :-)
Kniha je vhodná pro všechny, kterým nestačí si jenom nad ohněm venku opékat špekáčky...

Danafantom
18.05.2021 4 z 5

Pro mě je to spíše knížka o tom, co všechno je možné na ohni vykouzlit. Na druhou stranu vím jedno - já bych to nevykouzlila, a to ani s touto "kuchařkou".


jana1941
05.10.2020 4 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha. Není to jen obyčejná kuchařka s recepty, které si připravíte na ohni, ale je to kuchařka, ve které si člověk rád čte a prohlíží krásné fotky, u kterých dostane hned chuť na jídlo. Líbí se mi, že text je psán tak nějak nespisovně a autor si na nic nehraje a na rovinu udává, jak se věci mají :)

angloumene
22.08.2020 4 z 5

Oheň a dým, léto, praskání dřeva a prsty mastné od tuku. Přesně tyhle pocity na mě dýchnout, když listuji novou kuchařkou od Huga Hromase. A o čem to vlastně celé je? Hlavně o experimentování. Člověk by řekl, že se toho s ohněm nedá zase tolik vymyslet, ale ani by mě nenapadlo, kolika různými způsoby se k němu dá přistoupit. Vaření s pomocí nejstaršího služebníka lidstva je prostě gró celé knížky.
Pro koho je ale vůbec určená? No přece pro milovníky ohně! Své si najde domácí kuchař i ostřílený profesionál. Zejména u druhé zmíněné skupiny je teď vaření na ohni a všechny možné způsoby ochucení kouřem velmi populární. Tak jako tak, pro každého se najde spousta inspirace.
No a jak si kuchařka stojí z hlediska svého zpracování? Grafika působí trochu jako ze staré školy, ale na druhou stranu se to k tématu celkem hodí. Hodně prostoru je věnováno technice a náčiní, které je možné při práci s ohněm použít. Autor se v úvodu omlouvá, že není žádný Shakespeare, ale následně překvapí velmi čtivým a osobitým stylem. Každý recept je doplněn aspoň jednou fotkou. Recepty jsou napsány návodné, ale kuchařka jako celek mi přijde vhodnější spíš pro trochu zkušenější kuchaře. Obsahuje seznam receptů a dokonce i rejstřík. Už se těším, až zasednu k ohni a začnu vařit :)

Autorovy další knížky

Hugo Hromas (p)
česká, 1976
2020  93%Oheň a dým
2021  84%Sedm způsobů jak se radovat z jídla

Kniha Oheň a dým je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst10x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x