Odysea / Podezření

Odysea / Podezření https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87185/bmid_odysea-podezreni-av0-87185.jpg 4 37 5

* Odysea – Michael P. Kube-McDowell * Podezření – Mike McQuay

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Odyssey / Suspicion


více info...

Přidat komentář

sf1
31.03.2024 1 z 5

Proč překládají knihy lidé, kteří neznají ani základy mně/mě? Totálně zfušovaný, kostrbatý překlad plný hrubek. A dějově to taky nestálo zanic.

ludek.n
07.07.2021 4 z 5

Byť se jedná o druhou knihu Asimovova Robouniversa, teprve Odysea Michaela P. Kube-McDowella představuje skutečný začátek série nazvané Město robotů s Davidem Derecem, mužem bez paměti a bez minulosti v hlavní roli. Že se jedná o start nanejvýš povedený netřeba pochybovat, vždyť své jméno tomuto projektu poskytl sám velmistr Isaac Asimov. Mladí autoři Michael P. Kube-McDowell ani Mike McQuay se však velkého jména rozhodně nezalekli a perou tam jeden svěží nápad za druhým. Žádné otálení nebo přešlapování na místě. Tady se dějí velké věci. Ať už je to na podivuhodném asteroidu, ukrývajícím Klíč, v mimozemském hvězdoletu velitele Aranima, záchranné stanici Rockliffe nebo v samotném Městě robotů, akce střídá akci a na nudu tu není čas ani prostor. Pár dětských nemocí se sice objeví, ale není to nic zásadního, co by snižovalo tepovou frekvenci, která hned na začátku Odysey vylétla pěkně vysoko. Tajemné záhady, děsivá bludiště, nevyzpytatelné jevy a minimum postav utvářejí ostře selektovanou, přímočarou dějovou linku, která nemá hluchá místa ani vatové výplně. Příběh pádí vpřed jako utržený ze řetězu a ponouká čtenáře, sáhnout po pokračování.


bukiet
05.09.2020 4 z 5

Na cestě k Nadaci na chvíli opustíme dílo jeho tvůrce a zaměříme se na sérii, kterou Asimov posvětil a pravděpodobně jí vytyčil směr, ale napsali ji v té době mladí a neznámí tvůrci. Časově je série vřazena mezi poslední autorovy romány o robotech. V češtině vyšla série pod názvem Robouniversum Isaaca Asimova v osmi svazcích, přičemž první a poslední obsahoval povídky a eseje samotného Asimova. Zbývajících šest knih tvoří dvě na sebe navazující série a to Město robotů a Roboti a mimozemšťané. V každé knize najdeme dva příběhy a jde vskutku o seriál, protože jednotlivé epizody na sebe přímo navazují a až v celistvosti vytváří kompaktní děj. Vydejme se tedy po stopách Dereca, hledajícího svou identitu v tajemném Městě robotů a snad postupně pochopíme, kam se roboti v nastávajících časech Nadace poděli.

Cyklus Nadace:
0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover) 

Phoenix16.cz
16.09.2018 3 z 5

Před čtením jsem byla přesvědčená, že mě v každé knize Robouniversa čekají dvě rozsáhlejší povídky/příběhy od různých autorů, které budou nějak zasazeny do Asimovova universa. Ono je to ale úplně jinak. Ve všech je/bude jeden příběh, který pokračuje. Proto mě během čtení rozčilovalo, že se s postupem děje stále otevírají další a další otázky, přičemž nedostávám žádné odpovědi na ty předchozí. Už byl téměř konec knihy a stále nic. Derec je pořád stejně záhadný jako na začátku, co je vlastně Město robotů nikdo neví, takže nezbývá, než pokračovat další knihou.

OctOpusDei
27.08.2012 5 z 5

Mám rád knihy o robotech a ROBOUNIVERSUM je jich plné.

Autoři knihy

Mike McQuay
americká, 1949 - 1995

Kniha Odysea / Podezření je v

Právě čtených2x
Přečtených56x
Doporučených2x
Knihotéce60x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x